Cesta za bojovníky z východu

- Jirka „Scopex“ Majer

Je to už několik let nazpět, co jsem poprvé zatoužil ulovit velkého amura. Tato ryba je specifická svým dlouhým tělem válcovitého tvaru a i u nás dorůstá dá se říct gigantických rozměrů. Amuři se dají spatřit ve většině případů pouze v tropických letních dnech, kdy se vyhřívají u hladiny. V tomto krátkém článku se pokusím popsat pár tipů, které mi pomáhají, a to, jak k lovu amurů přistupuji já.



Volba revíru

Toto je jedna ze základních otázek. Je potřeba vytipovat si ten správný revír, kde se amuři vyskytují. V dnešní době se dá amur ulovit prakticky všude, ať se jedná o rybníky, řeky, nebo pískovny. Ovšem ne všude se vyskytují opravdová monstra. Sám jsem lovil amury prozatím pouze na třech pískovnách a vždy úspěšně.


V dnešní době se dá amur ulovit prakticky všude, ne všude se ale vyskytují opravdová monstra

Kdy na amura vyrazit

Amur je ryba, která zbožňuje prohřátou vodu. Ne náhodou se amuři vyhřívají v létě u hladiny. Nejlepším obdobím, kdy na amura vyrazit, je tropické léto, takže v úvahu přicházejí především měsíce červenec a srpen. Není ale jednoduché se vždy trefit do teplého počasí, proto si také nikdy výpravu na amury dopředu neplánuji a vždy se řídím aktuální předpovědí počasí. Čím větší vedro má být, tím lepší. Vymetená obloha bez mráčků, hladina jako olej, dusno. To je to správné počasí na amury a úspěšnost lovu mi to jen potvrzuje. Chytání amurů obětuji během roku nejvýše týden, čili maximálně sedm krátkých vycházek.


Tohle už je ten správný…

Výběr správného místa

Dalším z velice důležitých faktorů je vybrat správné místo. Už několikrát jsem se přesvědčil o tom, že ne všude se dají amuři úspěšně chytat. V loňském roce jsem si předem předkrmoval vytipované místo a pravidelně na něj po práci dojížděl. Byl jsem přesvědčený o tom, že je to to správné místo. Stulíková pole, rákosí a mělká voda. Po několika vycházkách jsem se však záběru nedočkal. Vysvětlení pro to mám jednoduché - amuři se tam prostě v tu dobu nevyskytovali. Po týdenním lovu jsem se rozhodl změnit místo a po hodině lovu jsem měl na podložce prvního amura.

Místo si vybírám v mělké vodě, maximálně do 1,5 metru hloubky, nejlépe kousek od břehu a poblíž rákosí. Amuři o sobě také často dávají vědět. Na hladině se převalují doslova jako delfíni. Občas z vody vykoukne pouze jejich hřbetní ploutev, a pokud je někde opakovaně zpozorujete, je dobré na takovém místě začít lovit.


Vytoužené torpédo, navíc za světla!

Volba krmení

Nejsem zastáncem nějakých speciálních návnad a nástrah na amury. Je všeobecně známo, že amuři milují vodní zeleň, a mnohdy je můžete spatřit, jak ukusují v příbřežních partiích rákosiny. Držím se staré dobré klasiky a jako návnadu používám ve většině případů kukuřici, řepku, pšenici s tygřím ořechem. Hodně lidí se mě ptá, jestli kukuřici vařím. Je jasné a logické, že lepší bude vždy kukuřice vařená. Ale pokud ji používáte ve větším množství (několik set kilogramů), byla by s její přípravou zbytečně zdlouhavá práce. Já si kukuřici pouze namáčím v sudech i s ostatním partiklem. Zaliji ji v sudu vodou, přidám k ní melasu a mléko a nechám několik týdnů (tři až čtyři) působit na sluníčku. Během té doby proběhne kvašení, na povrchu se udělá hustý bílý šlem, ale ten rybám vůbec nevadí. Kukuřice v takovém to stavu nemůže v žádném případě rybám ublížit. Hodně mých známých loví amury na ovoce - mirabelky, švestky, třešně a podobně. To amuři samozřejmě také milují, ale já jsme prozatím neměl důvod ovoce zkoušet, protože mi partikl funguje na sto procent.


Často jsem zkrmil více než 600 kg partiklu




V loňské sezoně jsem si udělal takový test. Zajímalo mě, jak dlouho vydrží ve vodě 50 kg partiklu poté, co na něj najedou amuři. Netrvalo to ani hodinu a na dně nezbylo ani zrnko! Vše jsem natáčel na podvodní kamery a je to opravdu nádherná podívaná. Takových pokusů jsem udělal hned několik a zkrmil jsem během nich více než 600 kg partiklu. Amuři jsou prostě nenasytní. Čím více nakrmíte, tím více se rozežerou.


Jednoduché, ale efektivní!

Taktika lovu


Jedna z oblíbených montáží

U vody vidím hodně rybářů, kteří se cíleně pokoušejí lovit amury, ale většinou bez úspěchu. Co je velice důležité, nejen podle mých zkušeností, ale i ze zkušeností kamarádů, kteří amury také cíleně loví, je přesné zakrmení nad montáží. Rozházet několik desítek kilogramů kukuřice na velkou plochu je nesmysl. Amury tím nezaujmete tak rychle, jako když nakrmíte „na hromadu“. Já to dělám tak, že je lovím kousek od břehu, kam si jednoduše s kbelíkem zajdu a vysypu ho přímo na montáž. Než kukuřice propadne na dno do hloubky 1,5 metru, stejně ji vodní sloupec rozptýlí přibližně na jeden metr čtvereční. Osobně dávám desetikilový kbelík partiklu přímo na montáž. Toto množství použiji na jeden prut, a to po každém záběru. Zkoušel jsem montáž zasypat i 30 kg partiklu a zjistil jsem, že čím větším množstvím montáž zasypu, tím rychleji přijde záběr. Pokud jsou amuři poblíž, záběr přichází opravdu velmi rychle, většinou do hodiny. Nikdy jsem nebyl na lovu amurů několik dní v kuse. Vyrážím vždy pouze na několik hodin po práci a skoro pokaždé se záběru dočkám.


„Popky“ a kukuřice - to je jistota!


Nástrahu si vždy vyvažuji tak, že háček leží na dně a nadlehčený pop-up, nebo kukuřice pouze lehce levituje na krmným kobercem


Nástraha

Zkoušel jsem opravdu hodně prezentací montáže. Nejvíce se mi osvědčila 12mm pop-up nástraha a dvě až tři zrnka kukuřice. Plovoucí boilie mám zalité sladkými esencemi. Používám esenci Banán a Scopex doplněné o větší množství sladidla NHDC. Je zajímavé, že když jsem umístil nástrahu do sloupce, to znamená, že jsem měl s nástrahou zvednutý i háček, záběru jsem se nedočkal, a nebo opravdu výjimečně. Nástrahu si vždycky vyvažuji tak, že háček leží na dně a je nadlehčený pop-up, nebo kukuřice pouze lehce levituje na krmným kobercem. Je důležité použít velký a silný háček, jelikož tlamka amurů je opravdu hodně tvrdá. Návazec používám delší, zhruba 50 cm. Používám klasickou pevnou montáž se 100g in-line olovem. Vlasec volím o minimálním průměru 0,35 mm. Podle záběru se nikdy nedá poznat, jestli jde o amura, cejna, či kapříka. Někdy se jedná o silnou jízdu, jindy jde zase swinger do padáku. Souboje s „amuřími torpédy“ jsou ale pokaždé nezapomenutelné!

Návazec na amury


Při výrobě návazce na amury používám ztuženou šňůrku Strip-X 25 lb. Nejprve si kus potahu stáhnu


Navleču těžítko, které mi později pomůže vyvážit nástrahu



Vytvořím očko


Obvykle používám 2-3 zrnka kukuřice a pop-up boilie



Nástrahu zajistím těžítkem takto


Navleču háček (zde Continental vel. 4) a začnu vázat



Nástraha bude asi 1 cm pod háčkem


Takto by to mělo vypadat po navázání háčku. Povlak stáhneme do požadované vzdálenosti



Navlečeme rovnátko - zde je použitý Mouthsnagger


Dovážíme bročkem



Na druhé straně uděláme smyčku a nasadíme převlek proti zamotání (anti-tangle sleeve)


Máme hotovo!




Péče o úlovek

Další z důležitých věcí! Amur je velice citlivá ryba, a pokud to není nutné, mějte ho na břehu pokud možno jen co nejkratší dobu. V ideálním případě je nejlepší pořídit si několik fotografií ve vodě. Pokud už je amur na podložce, doporučuji ho neustále polévat. Mnohdy se stane, že se mu nechce při pouštění odplavat a otočí se na bok. Pak je důležité chytit ho za ocas, převrátit ho a v této poloze držet tak dlouho, dokud sám neodplave. Velká a bezpečná podložka bazénkovitého tvaru je samozřejmostí.


Velká a bezpečná podložka bazénkovitého tvaru a pořádný velký podběrák jsou při lovu amurů samozřejmostí

Přeji vám při lovu těchto torpéd hodně štěstí!

Autor: Jirka „Scopex“ Majer

Diskuse k článku (22 reakcí)

Přečteno: 15 706x
Průměrná známka: 1.16