Montáže trochu jinak...

- Tomáš Peroutka

Vážení kolegové rybáři !

Rád bych navázal na článek Aleše Barana,kde je jednoduchou a srozumitelnou formou popsán způsob montáže koncové únikové udice. I tento druh koncové udice má však několik úskalí.
Začnu tím nejčastějším,a tím je zamotávání háčkového přívěsu (vlastní návazec ze splétané šňůrky) okolo zátěže při nahazování. K tomuto extrému dochází i při použití Anti tagle (trubičky nebo hadičky proti zamotání) a to zejména při nahazování na delší vzdálenosti. Tento problém se nejčastěji objeví při použití kulatých zátěží. Kritickým místem je obratlík na zátěži. Problém tkví ve vlasnostech splétaných šnůrek a těmi jsou mimo jiné malý průměr a jejich velká vláčnost. Jistě mi mnohý ze zkušenějších kaprařů dá za pravdu, jak nepříjemné je, když po hodině lovu přehazujeme pruty a zjistíme, že koncová udice je vlastně motanice, která v lepším případě končí tím, že jsme bez záběru, nebo záběr nekončí jízdou(je to důsledek zkrácení délky háčkového přívěsu a kapr nemá proto nástrahu dostatečně hluboko pozřenou) v horším případě skončíme utržením ryby. Tady najdou odpověď na otázku ti rybáři, kteří se pak s údivem ptají, jak je možné, že praskl návazec z kvalitní pletené šňůry, když vše bylo v pořádku.
Způsobů, jak tento problém odstranit je několik. Uvedu ten nejlepší a nejjednodušší. Na horní část návazce z pletené šńůrky nasuneme ca. 10 cm dlouhou PE hadičku a tuto pevně fixujeme vteřinovým lepidlem k obratlíku. Oněch 10 cm je vlastně právě ten nejkritičtější úsek, kde dochází k zamotání - logika je tedy jasná, musíme změnit vlasnosti tohoto místa, tj. zvětšíme průměr a zvýšíme tuhost. Ale pozor! Při použití tohoto(nazveme to doplňková Anti Tagle) musíme zvětšit délku návazce,tj. pokud používáme standartní délku 30 - 35 cm, musíme ji při aplikace této doplňkové ochrany zvětšit na 40 - 45 cm ! Důvod je nasnadě a už jsem se tady o něm zmínil. Ve většině případů platí - čím delší návazec, tím větší jistota, že v okamžiku, kdy dojde k jeho napnutí proti zátěži(min. 80 g) bude mít kapr nástrahu i s háčkem v tlamě. Proč tomu tak je ? Fantastickou vlastností splétaných šňůrek je mimo jiných i jejich vláčnost. Ta má za následek, že po dopadu naší montáže na dno leží naše nástraha kousek od zátěže(není k ní přímo napnuta) a tím vlastně vzniká prostor pro to, aby kapr mohl bez náznaků odporu nasát naši nástrahu i s háčkem až do okamžiku, než narazí na váhu naší zátěže, píchne se, lekne a ujíždí.
Z vlastních dlouholetých zkušeností z lovu kapra na boilie vám mohu potvrdit pravdivost tvrzení mnoha anglických specialistů - o tom, zda kapra ulovíme či nikoliv mnohdy rozhodují zdánlivě nepodstatné detaily, někdy je to i pár milimetrů délky návazce nebo tvar háčku. Doufám, že o dvou takových detailech a jejich důležitosti se mi podařilo alespoň částečně všechny přívržence lovu kapra únikovou udicí informovat.

Přeji Vám všem mnoho krásných zážitků u vody.

Autor: Tomáš Peroutka

Přečteno: 10 179x
Průměrná známka: 1.67

NVíkendové kapraření

Vždy dbám na to, abych si vybíral místo s co možná nejhorším přístupem, a tak se snažím eliminovat cizí návštěvy jiných rybářů.

NMontáže?

... poznal jsem, že čím jednodušší sestava, tím je účelnější a spolehlivější. Nečekejte žádné speciální návazcové materiály, nepoužívám žádné multistrandy ani leadcore a podobné srandy. Moje kaprařina nevychází z poznatků z knih a časopisů.