Výroba jigové formy v domácích podmínkách

- Milan Křepelka

K napsání tohoto návodu mě podnítila jedna diskuze o spolehlivosti či nespolehlivosti firem dodávajících formy na zátěže. Před pár léty jsem si chtěl formu na jigové hlavičky koupit, ne ovšem takovou, jakou nabízejí všemožné e-shopy. Chtěl jsem si odlévat gramáže, které používám já pro svou potřebu. Nikdo se se mnou ale nebavil - buď ber, co je, nebo jdi.

Nechtělo se mi utrácet za formu, u které využiji dvě gramáže z pěti možných. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím takovou formu vyrobit. Od té doby jsem už vyrobil forem několik, od gramáží malých až po jigovky do Norska.

Jdeme tedy na to?

Co potřebujeme?

Vrtačku, vrtáky, brusku, svěrák, pilku, nějaká pravítka, tužky, smirkový papír, kladívko, sekáček, prostě běžné vybavení každé garáže či domácí dílny.

Na výrobu formy používám hliníkový plech v tloušťce 12 mm. Koupil jsem ho ve sběrně a vím ze zkušenosti, že každá větší sběrna vám vyjde vstříc a při troše dobré vůle se dá najít vhodný kus. Platil jsem za ten svůj před pár lety asi 80 Kč a pořád ho mám dost.

V první fázi si rozmyslím a nakreslím, jak by forma měla vypadat a jaké gramáže si chci vyrobit.



V tabulce níže je vypočteno, na kolikagramovou hlavičku potřebuji jaký vrták.



V tomto případě jsem chtěl vyrobit jigové hlavičky okolo 5-6 gramů. Potřeboval jsem vrtáky o průměru 9,5-10 mm, které jsem si nechal zabrousit do kulata. Sám to neumím, a proto jsem požádal o pomoc zkušenějšího kamaráda. Za deset minut bylo hotovo.



Po uřezání a srovnání bruskou je třeba formu slícovat, aby se později při práci nepohnula a aby byly středy přesně naproti sobě. Ke slícování používám kolíky o průměru 3-4 mm (podle toho, co zrovna najdu), které si nadělám z drátu nebo hlazenky. Dá se použít i vrut nebo šroub, který má hladký dřík - z něj pak nařežu tři kolíky. Prostě, fantazii se meze nekladou…



Nakreslím si umístění kolíků a současně si na jednu půlku formy naznačím, kde budu mít středy kuliček. Nejdříve vrtám díry pro kolíky. Ty jsou v jedné půlce formy natěsno a v druhé půlce jsou volnější o přibližně 0,1-0,2 mm.





Po skolíkování vyvrtám tenkým vrtákem o průměru asi 1 mm (má sklony se lámat) do formy středy děr, a to tak, že jednu část formy projedu celou a ve druhé pouze zaznačím střed. Dírka, která je skrz, při odlévání nevadí, ale musí být opravdu malá. Díky kolíkům mám zajištěno, že středy budou přesně naproti sobě.



Dá se říct, že přípravná fáze je teď za mnou a už můžu začít „dělat formu“.

Nejdříve si předvrtám dírky pro hlavičky. Použiji vrták o průměru přibližně 4-6 mm, ale tady už pozor na hloubku vrtání!! Když plánuji průměr kuličky 10 mm, nesmím zajet vrtákem hlouběji než 5 mm, raději méně. Velice se hodí mít na stojanu, kde je vrtačka, doraz a kontrolovat a měřit a kontrolovat… Pokud přeženete hloubku, musíte zvětšit průměr vrtáku a tím se změní i gramáž.

Po předvrtání vrtám s vrtákem broušeným do kulata už samotnou hlavičku jigu. Opět pozor na hloubky. Vyplatí se zpomalit a být přesný!









Pilkou vyřežu drážku pro háček. Kdysi jsem dělal drážku do obou půlek formy, ale není to nutné.

Pilka mi současně naznačí místo, kde budu vrtat nalévací otvor.





Vrtákem o průměru 4 mm vyvrtám nalévací otvory a velkým vrtákem nebo záhlubníkem nalévací otvor dodělám.









Už se to začíná rýsovat!

V zásadě chybí udělat jen očka pro háčky a mám hotovo. Musím si vyznačit, kde budou očka háčku a vrtákem o průměru větším asi o 1 mm, než je očko háčku, udělat dírku.





Pomocí sekáčku a kladívka proseknu v měkkém hliníku drážku pro ramínko háčku a mám hotovo.



Zbývá vše už jen očistit, obrousit, začistit ostré hrany smirkovým papírem a hurá na odlévání!

Výroba formy trvá zhruba tři až čtyři hodiny. Záleží dost na tom, jestli máme vše nachystané, nebo vše hledáme při práci a improvizujeme - tak jako já… :-)

Tímto způsobem si můžeme vyrobit formu s gramážemi podle svých představ, skoro v jakékoliv velikosti. Navíc určitě každý ví, jaký je to pocit, když se dílo podaří…







Petrův zdar!

Autor: Milan Křepelka - ®

Diskuse k článku (25 reakcí)

Přečteno: 14 142x
Průměrná známka: 1.01