Dech beroucí výprava do divokých proudů

- Radek Kubánek

Komerční sdělení

Času není mnoho, ale nemohl jsem odolat jihočeské přírodě a řece Vltavě a musel jsem jít potrápit zdejší ryby. A jak jinak než vyzbrojen feederovými pruty.


Silný soupeř je pokořen

Naložen vším možným vybavením scházím k řece Vltavě pln nadějí, co přinese dnešní lov. Počasí napovídá, že bude krásný den. Snad se výprava povede. V koutku duše si přeji setkání s místní královnou parmou obecnou. O jejím výskytu na tomto úseku řeky se ví a sám jsem jich tu už v dřívějšku pár ulovil. Na lov v proudu vybavuji svůj Econ feeder MH100 tvrdší 2,5oz špičkou, aby se záběry lépe četly.


Mohutná parma je vždycky radostný zážitek v životě rybáře

Na tuto výpravu jsem zvolil opět krmení BREAM BRIGHT v 2,5kg balení, společně s BREAM SPECIAL v kilovém balení v poměru 2:1. Letos je to mé top krmení, ryby na něj reagují až neuvěřitelně rychle a já díky němu zažívám asi svůj nejlepší feederový rok. Není nad to, když tomu, co namícháte, věříte. O to je vše snadnější a vy se můžete soustředit na samotný lov.


Asi budu potřebovat nový podběrák...

Do krmení přidávám asi půl litru červů, kilo drobných masových pelet a hlínu, aby šlo v proudné vodě rychleji ke dnu a neodnášel ho proud. Důležité je, pokud chceme ulovit parmu, aby v krmení bylo něco, co má parma ráda. To jsou zejména hrubší a živé složky. Jako nástrahu volím na malé kousky nakrájený lunchmeat a červy, protože obojí má parma velice ráda. Zaklipovávám naviják a zakrmuji přibližně 15 košíky přímo v proudu.

Sahám po pouzdru s návazci a - sakra, není tam, kde má být. No ano, přesně vím, kde jsem ho doma zapomněl. Musím si tedy udělat pár návazců dopředu. Háček velikosti 8 ze silnějšího drátku, aby odolal náporu silnější ryby. Fluorokarbonový návazcový materiál o průměru 0,18 mm bude dobrou volbou na dnešní akci.


Pan tloušť z Vltavy

Sedím si na břehu, vážu návazce, když vtom si uvědomím, že zaklipovaný naviják asi není dobrý nápad, a raději svou kmenovou dvaadvacítku z klipu uvolňuji a dolaďuji brzdu. Nakláním se do tašky pro další háčky a v ten okamžik se najednou špička feederu velmi razantně ohýbá. Na poslední chvíli sahám po prutu, jehož patka už se odlepila od země a letí vzhůru vstříc mé natažené ruce. Lehce přisekávám a následuje nezapomenutelný souboj v proudu s krásnou parmou, která si hned při prvním výpadu bere skoro 40 metrů mého vlasce. Jediné, co potřebuji, je dostat parmu pryč z proudu.


Pořádně napěchuji krmítko, přidám slušnou porci červů a šup tam s tím

Není to ale vůbec jednoduché, protože parma se snaží celou dobu držet u dna v proudu a zbavit se mé montáže. Hlavou mi letí milion myšlenek na kameny na dně, o které se může parma montáže zbavit. Snažím se prut zvedat víc nahoru a vstávám ze svého křesílka, abych co nejvíc zamezil případnému uříznutí montáže o velké kameny na dně. Když výpady parmy trochu polevují, rychle sahám do kapsy pro telefon, kde mám v předvolbě kamaráda, který chytá nedaleko, aby se přijel podívat, a pokud parmu vytáhnu, tak i nafotit.


Jelec jesen doladil dnešní lov k dokonalosti

Asi po dvaceti minutách nádherného souboje dostávám parmu k podběráku. Ta ale náhle dělá poslední prudký výpad a já mám najednou zlomenou tyč podběráku. Po tak krásném boji je ale nějaký podběrák jenom maličkost. Tyč se rozletěla na kusy, asi jsem s ní musel někde praštit, proto poškozený blank tyče nápor těžké, silné ryby nevydržel. No, jak říkám, nevadí. Kolega už je po ruce a rychlým hmatem se nám společně daří parmu do poškozeného podběráku podebrat.


Nádherně vybarvený

Na břehu přede mnou leží pokořená královna zdejších peřejí, krásná parma obecná, asi nejvzácnější a nejvyhledávanější perla našich řek. Nádherná tvrdá tlamka s fousky, zavalité tělo, mocná hřbetní ploutev dokreslující majestátnost této ryby. Rychle s kolegou děláme několik fotek a já její výsost pouštím zpět do jejího království.


Plotice s mírou 39 cm

Nahazuji do stejného místa, pouštím se znovu do rozdělaných návazců a najednou koutkem oka zahlédnu, že prut má namířeno přímo do vody… Udělal jsem školáckou chybu a málo povolil brzdu, asi ještě důsledek ulovené parmy. Adrenalin se mi nahnal do žil a málem mě stál můj prut. Jen tak tak prut chytám konečky prstů a okamžitě druhou rukou povoluji brzdu navijáku. Dlouho jsem se tak nezapotil. O svého miláčka bych nerad přišel.


Nežer to, je to pro parmy!

Vůbec nevím, co mám na prutu za rybu, ale parma to není. Ryba se skoro nehne, až si chvíli myslím, že jsem ve vázce, ale najednou se ryba rozjíždí po proudu a následuje opět krásný souboj. Po deseti minutách se na břeh dostává nádherný tloušť, má rovných 54 cm. Poslední výpad a ryba je v podběráku. V této velikosti jsou to opravdu impozantní ryby. Rychle fotím a i tohoto bojovníka vracím zpět do jeho živlu. Už teď jsem maximálně spokojený a to lov teprve začíná.


Hezký cejn z Vltavy

Jak jsem řekl na začátku, namíchal jsem sladké cejnové krmení s lehoučkým závanem skořicové vůně. Netrvalo dlouho a do krmení najely i cílové ryby, na které je krmení postavené, a to cejni. Celkem slušná velikost této ryby přinesla mnoho slušných soubojů, „lopatáci“ uměli pracovat s proudem, to jim budiž připsáno ke cti. Díky kvalitnímu krmení jsem dnes zažil opravdu krásné souboje. Třešničkou na dortu byl nádherný jelec jesen o délce 48 cm a plotice úctyhodné délky 39 cm. Opravdu jsem prožil u vody den s velkým D.


Bylo jich dost

Závěrem

Ke krmení není nutné nic dodávat, fungovalo perfektně. Parma zabrala na kostičku lunchmeatu, jinak nejlepší nástrahou, konec konců jako většinou s feederovým prutem, byly klasičtí masní červi. Na háček jsem jich stražil vždy víc, jelikož jsem chtěl lovit zejména větší exempláře ryb. Návazce jsem dělal v délce přibližně 70 cm, protože jsem očekával, že díky proudu se bude krmení z krmítka vyplavoval dál. Montáž jsem měl poloprůběžnou a krmítko na vlasci brzděné gumovým stopperem. Za dopoledne u řeky jsem zdolal několik desítek ryb, hlavně cejnů od 35 do 45 cm, ulovil jsem nádhernou parmu, jelce jesena a tlouště, krásnou plotici obecnou a zlomil jsem jednu tyč na podběrák. Úžasný den!

S pozdravem Petrův zdar a přáním mnoha úspěchů vám rybářům se loučí

za MS Range Team

Autor: Radek Kubánek