Hrátky s kukuřicí

- Milan Tychler

Kukuřice je jednou z nejčastěji používaných nástrah při lovu kaprovitých ryb. Dají se na ni chytat menší druhy jako například plotice, podoustve, ostroretky, cejnci a podobně, ale i velké kaprovité ryby. Ráda ji vezme parma, i když není vyloženě její milovnice, ale zato amuři a kapři, ti ji zbožňují. Já už chytám dlouho a pamatuji doby, kdy jedinou možností jak získat tuto nástrahu bylo nalámat si na poli klasy nebo sehnat něco v JZD či prodejnách s osivy. Sterilovaná rybářská kukuřice nebo ta, co ji dnes běžně kupujeme v supermarketech, prostě nebyla.


Kukuřici dnes zná celý svět

Na kukuřici se chytalo jen v tu dobu, kdy byla na poli, a nebo když jste si ji sami před tím připravili. Někteří rybáři v tom byli opravdoví mistři. Uměli ji naložit a uvařit přesně tak, jak bylo zapotřebí. A měli s ní úspěchy. I ti, co neměli zrovna nadání na tyto věci, kukuřici nakládali a vařili, protože nebylo zbytí. Velmi populární bylo nakládat kukuřici do alkoholu. Což dělají někteří výrobci dodnes. My jsme to dělali velmi amatérskými způsoby, ale fungovalo to a to bylo to hlavní. Někdy byla kukuřice hodně tvrdá a dalo skutečně práci napíchnout ji na háček. Dnes se tomu usmíváme, ale provrtat ji a nastražit mimo háček by tenkrát udělal jen blázen. Inu, doba se mění a na spoustu věcí pohlížíme jinak. Nicméně kukuřice ani po padesáti letech neztratila nic na své atraktivitě a stále je to neuvěřitelně účinná nástraha.


Kukuřičná zrna loupaná

Ti, kdo loví na plavanou, klasickou položenou nebo feederem, ji považují za naprostou klasiku a loví na ni především kapry, nebo se o to alespoň snaží. Často ale poslouží kukuřice k menší selekci ryb v případě, že se na masné červy vrhá jen drobotina. Když drobné rybky skutečně zlobí, ale je šance i na trošku větší rybu, bývá právě zrnko sterilované kukuřice nástrahou, od které se očekává, že takovou situaci zvládne. Je to tužší a větší sousto než masný červ, ale dost měkké na to, aby jej přijaly i plotice či cejni.

Jsou samozřejmě revíry a dny, kdy i oukleje jdou do zrnka kukuřice jako piraně, ale vždycky ještě můžeme napíchnout zrnka dvě nebo tři a udělat tak nástrahu ještě větší, a nebo zkusit jinou kukuřici. Je velký rozdíl v tom, jestli použijete kukuřici z plechovky koupenou v supermarketu, rybářskou z rybářského obchodu, nebo vařená tvrdá zrna připravená doma. Kukuřice ze supermarketu je velmi měkká a drobná a zrnka jsou z klasu obvykle seřezaná, takže jim část chybí. Kukuřice rybářská ve skleničkách je větší, zrna jsou celá, tužší a lépe odolávají malým rybkám. A jak si připravíte vařením tu doma, je jen na vás. Může být měkčí, a nebo také pořádně tvrdá. Je pravda, že vaření kukuřice doma vyžaduje jistou zkušenost, a pokud ji nechcete vyloženě tvrdou anebo rozpraskanou, musíte ji hodně hlídat. Velmi samozřejmě záleží i na druhu kukuřice. Některá se vaří snadno, jiná hůř a ta se hodí spíš jen na krmení. Pokud kukuřice při vaření rozpraská, ale dá se nastražit, může to být přesně to, co právě potřebujete…


Tato zrnka jsou z klasu seřezaná

S kamarády jsme pokoušeli kapříky na malém rybníce. Po nějakých závodech, které se kvůli počasí příliš nevyvedly, nám zbylo dost krmení, a tak jsme ho šli prostě nějak zužitkovat. Po nakrmení rychle naběhly plotice, menší cejni a karas. Po víkendovém fiasku bezvadná zábava, ale chtělo to i něco většího. A proto zhruba po hodince vytáhl každý nějakou tu kukuřici, přidal ji do krmení a pak také i na háček.

O víkendových závodech šlo hlavně o kapry, a tak jsem si připravil do krmení vařenou kukuřici. Teď se mi hodí. Kamarádi otevírají plechovky a já rozbaluji sáček s domácím výrobkem. Zrna jsou rozpraskaná, protože měla přijít do krmení. Dal jsem jich do něj ale jen trošku, protože ryby nebyly aktivní, respektive neměly vůbec žádný zájem, a tak mi skoro všechno zbylo. Teď se hodí...


Nastražit můžeme na háček i mimo něj

Přidávám kukuřici do krmení a jedno zrnko jde i na vlasový přívěs mimo háček. Každý už měl nějaký záběr od většího cejna nebo lepší plotice, a já stále nic. Když se ale moje špička konečně ohýbá, je to parádní kapr, žádný dorostenec! Během hodinky už jsou ryby v ráži a všichni chytáme kapry. Jen ti mí jsou o poznání větší a je jich také víc. Ačkoli jsou má zrnka popraskaná, jsou větší a trochu tvrdší, takže je ani zdaleka tolik neatakují plotice a cejni. A možná právě proto, že je na mém lovišti větší klid, mám na něm i větší kapry. Vždycky jsem ale měl pocit, že kukuřice připravená doma vyhovuje kaprům víc než ta kupovaná a že se na ni také chytí větší ryby. Určitě je však jednodušší vzít si s sebou koupenou plechovku než doma něco vařit…

Nicméně jakákoli kukuřice je skvělá a i s tou ze supermarketu se dá vymyslet spousta věcí. Dá se jednoduše napíchnout, dá se nastražit mimo háček, dá se použít více zrnek a udělat zajímavou nástrahu na větší ryby, dá se kombinovat s jinými nástrahami a hlavně – dá se úspěšně použít kdykoli v roce.


Někdy je lépe háček více schovat

S kukuřicí z plechovky jsem se něco nachytal…! A když ji někde vidím za lepší cenu, beru jí rovnou celý karton, protože ta se nikdy neztratí. Ovšem i mezi kukuřicí z plechovky je rozdíl. Všechny nejsou stejně sladké, zrnka nemají stejnou velikost a liší se i počtem poškozených zrnek. Když hovořím o plechovkách, nemohu nevzpomenout tu zřejmě nejkvalitnější, ale i nejdražší kukuřici Bonduel ve skle. Pak je tu ještě kukuřice mrazená, která není doslazovaná a je bez konzervantů. To je jistě dobré vědět, ale rozdíly nejsou tak markantní, aby mělo valný smysl se tím ještě dál vážně zabývat. Na kterýkoli výrobek této skupiny se dá dobře zachytat. Určitě ale není od věci vyzkoušet si různé způsoby nastražení, protože u této nástrahy se to přímo nabízí a byla by velká škoda toho nevyužít.

Někdy není velký rozdíl v tom, jestli nastražíte jedno, nebo dvě zrnka. Pak jsou ovšem dny, kdy velikost nastražení, ale i způsob sehrávají velkou, ne-li zásadní roli. Obecně se má za to, že v době, kdy ryby nejeví velký zájem o potravu, ať je to v zimním období, nebo kdykoli jindy, má větší šanci na úspěch spíše nástraha menší a i na jediné zrnko se dá chytit ryba spíše než na velkou nástrahu. Ale na jediné zrnko zabere velký kapr i v době, kdy normálně zabírají na velké nástrahy, a stejně tak v době špatného braní se můžete dočkat pěkné ryby na celý řetízek vyrobený z kukuřice. Co tím chci říct? Jen to, že kukuřice je nástraha zajímavá v každou dobu, že dokáže hodně překvapit a že má smysl se způsobem její prezentace trošku experimentovat.


Trochu neobvyklé, ale jednoduché a funkční

Velmi populární nástrahou je jedno zrnko kukuřice při lovu s krmítky na method feeder. Jistě, k tomuto lovu se přímo nabízí. Drtivá většina rybářů ale nastraží prostě jedno zrnko kukuřice mimo háček a tím to končí. Někdy je to fajn a není třeba nic vymýšlet, jindy je to ale trošku horší a pak se vyplatí nějaká změna. Já, když chytám na dva pruty s jakoukoli nástrahou, vždycky to mám na každém prutu nastraženo jinak a kukuřice není výjimkou. Někdy se zcela jednoznačně ukáže, že jen určitý způsob nastražení anebo velikost nástrahy je pro ryby zajímavější.


Přidejte kousek plovoucí hmoty a můžete lovit i na hladině

V létě jsem hodně experimentoval s velkými kukuřičnými nástrahami a musím říct, že tady je hodně, ale opravdu hodně prostoru pro fantazii každého rybáře. I v době celkem slabého braní se ryby paradoxně zajímaly ne o jedno zrnko kukuřice na tenkém návazci, ale spíše o celé řetízky a věnečky vytvořené z kukuřice navlečené na vlasci nebo šňůrce. Zajímavé to bylo i s amury. Takový plovoucí věneček z kukuřice si jen málokdy nechali ujít.

Kdysi jsem si myslel, že o kukuřici už vím všechno. Vařil jsem ji, nakládal, mixoval, nastražoval tak i onak, ale člověk se má pořád co učit…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 31 447x
Průměrná známka: 1.19