Kamikaze na osobák

- František Helm

Komerční sdělení

V polovině září se mi do ruky dostaly novinky značky Kamikaze Carp pro rok 2016. Opravdu mě moc zajímalo, co nového značka na příští rybářskou sezonu chystá. Měl jsem k dispozici dva zástupce boilií nejvyšší řady. Jednak boilie GLM Stench postavené na rybích moučkách, GLM extraktu, rozpustných proteinových komponentech a esenci mořského živočicha. Druhé boilie je také postavené na rybím základu, avšak laděné do sladka. Díky kombinaci sladkých esencí a dalších přísad je toto boilie velmi atraktivní.

Na týdenní výpravu jsem neměl dostatek času, proto jsem zvolil k „otestování“ soukromý revír. Vodu pravidelně navštěvuji už pátým rokem, a tak si troufám tvrdit, že o chování velkých kaprů na této vodě něco málo tuším. Mé předchozí zkušenosti tedy měly vliv i na výběr místa a celou strategii lovu.



Teď ale zpět k začátku výpravy. Původně jsem plánoval poprvé nahodit v pátek ráno, ale ve čtvrtek v poledne vyhlásilo ČHMÚ výstrahu vichřice, a tak nakonec začínám o den dříve. Pominu-li, jak složité je postavit bivak ve vichřici, panují naprosto ideální podmínky pro lov velkých kaprů: půlmetrové vlny se opírají přímo pod špičky prutů.

I v tomto nečase se mi však daří najít na 85 metrech prohlubeň, o které jsem do té doby neměl ani potuchy. Jedná se zřejmě o koryto původního potoka. V první chvíli mě napadá, že do prohlubně nastřílím spombem co nejvíce boilie a první noc ukáže, jaké má prohlubeň návštěvníky. Pro zatraktivnění kuliček pod háčkem používám obalovačku, aby se kapři k nástraze nemuseli dlouze „prožírat“.

První rozvážná jízda přichází už po necelých třech hodinách od náhozu. V obrovských vlnách podstupuji dynamický a nekonečný souboj, protože na druhé straně udice je ryba ve výborné kondici. Dostávám ji však úspěšně na podložku. Po odvážení podběrákové síťky zjišťuji, že jsem si chytil svůj nový kapří osobák.




Nový osobák - kapr 95 cm (16,2 kg)

Do osmé hodiny ranní zdolávám jednoho kapra za druhým. Míry na úlovkovém archu jsou nad očekávání optimistické: 89 cm (11,5 kg); 74 cm (6,7 kg); 85 cm (10,5 kg); 75 cm (7,3 kg); 86 cm (13,5 kg); 76 cm (9,5 kg); 80 cm (10,1 kg).


Kapři jsou celou noc při chuti

Jeden by si řekl: parádní noc! Záběry však skrývají jedno velké proč. Úspěšný jsem totiž pouze na jednom prutu. Do třetí hodiny ranní tomu nevěnuji pozornost. Záběry přisuzuji atraktivitě příchuti Sweet Fish. Osazuji tedy oba prutu touto úspěšnou příchutí, záběry však přicházejí i nadále pouze na pravý prut, ačkoli vzdálenost obou montáží je minimální.


Kaprům chutná jen Sweet fish


Je třeba zaměřit se na délku návazců

Přes den se kapři vzdalují na nedosažitelnou hranici, a tak je čas analyzovat montáže. Obě montáže se skládají ze sedmdesátigramového olova typu in-line. Na návazce používám stejnou 15librovou potápivou šňůru. Jediný rozdíl je ve tvaru háčku a v délce návazce. Tvar háčku jako příčinu neúspěchu si sám pro sebe vylučuji. O tom bych uvažoval při neproměněných záběrech nebo spadlých rybách. Zbývá mi tedy délka návazce.

Na úspěšné montáži si tedy přeměřuji délku návazce - jasně! Že mi to nedošlo dřív?! Úspěšný návazec má 48 cm a netknutá montáž pouze 22 cm. Převazuji tedy i druhý návazec na bezmála půlmetr.

Během noci a následujícího dne pak přichází nespočet záběrů, i když je rybník obsazený bezmála čtyřicítkou víkendových rybářů, kteří na jemné krmení lákají kapří dorostence. Velký počet záběrů má ovšem další nedostatek. O každou třetí rybu přicházím během zdolávání. Rozhoduji se proto na jednom prutu opět zkrátit délku návazce. A hle, kapříci mi přestávají padat z háčku a berou bez ostychu.

Nad desetikilogramovou hranici se však opět začínám dostávat až další den ráno, když odjede větší skupina „víkendářů“, a hlavně se utiší okolní rybáři, které nejspíš zmohlo celonoční bujaré oslavování svatého Petra.


Kapři do 10 kilogramů berou bez ostychu

Těsně před desátou hodinou ranní zdolávám na dvě kuličky GLM Stench s obalovačkou krásného kapra s mírami 86 cm a 10,7 kg. Dokrmuji kobrou malé množství boilie, ale zdá se, že to byl pouze náhodný úlovek. Blíží se posledních pár hodin výpravy, a tak zkouším dvě hodiny po poledni spombovat tři kila kuliček posílených boosterem.

Do poslední noci výpravy zbývá už jen několik málo hodin a já stále netuším, jaký bude ideální návazec. Rekapituluji si proto dosavadní záběry, ale nemohu dojít k jednoznačné volbě.


Mapování dna pomocí trojháčku

Hrozně by mi v tu chvíli pomohlo zmapování loviště ze člunu, ale ten je na tomto revíru striktně zakázaný. Zkouším tedy dlouhá léta opomíjenou metodu mapování lovného místa pomocí montáže. Dávám na vlas místo boilie trojháček obalený vatou a omotaný drátkem.

Když nahodím kratší návazec, padá olovo s návazcem až na dno krmného místa a nástraha leží na dně. Popotahuji montáž asi metr a opatrně ji vytahuji. Trojháček má čisté hroty a v buničině zůstalo malé množství písku a je bez zapáchajícího sedimentu. Je tedy velká pravděpodobnost, že takto nastražená montáž je v prohlubni původního potoka, kam také směřuje velké množství krmení.

Totéž opakuji i s dlouhým návazcem. Hned první vytažení odhaluje velké množství nečistot. Na háčku je zbytek listu, kousek orobince a vata je mírně zbarvená černým bahnem. Po druhém vytažení na montáži nepozoruji žádnou změnu. Přidávám na jedno ramínko trojháčku 40gramové olůvko, abych popotahoval trojháček přímo po dně. Po prvním nahození upravené „kotvičky“ přitahuji asi o dvě otočky kličkou a montáž zůstává na dně jako přibitá. Lomcuji prutem, ale nic. Po pětiminutovém přetahování se rozhoduji montáž utrhnout. Ta však povoluje a já přitahuji ke břehu asi metrovou větev.



Je rozhodnuto. Prodlužuji na druhém prutu návazec na půlmetr a ještě přidávám metr vlasce na klipu, aby byly oba pruty úplně stejné. Na oba pruty dávám osvědčené kombinace: na pravý prut jednu kuličku Sweet Fish, na levý prut dvě kuličky GLM Stench a všechno pořádně obaluji. Do desáté hodiny večer se mi na podložku dostávají čtyři krásné úlovky - 78 cm (9,1 kg), 84 cm (12 kg), 84 cm (11,9 kg) a 68 cm (5,1 kg).


Navečer připluli hodovat štamgasti

Za pět hodin však musím ukončit výpravu, a tak místo bivakování volím sezení u prutů. Noc je krásná. Z rozjímání mě po čtyřiceti minutách náhle „krásně“ vyrušuje plynulá jízda na levém prutu. Hned po záběru si to ryba míří pod stavidlo do největších kamenů hráze. V šestimetrové hloubce však ani po dvaceti minutách není jasný vítěz. Netuším, kdo je na druhé straně. Na hrázi rybníka jsem už sám, a tak nemusím brzdu navijáku příliš utahovat, proto za úlovkem vandruji po celé hrázi. Po padesáti minutách přestává cestování kolem hráze bavit i můj úlovek, který rychle končí na podložce. Měřím, vážím - a je to tam!! Nový, už druhý, osobák! Šupík má 98 cm a váží 18,3 kg.


Druhý osobák výpravy - 98 cm (18,3 kg)

Svůj nový osobák dlouho neoslavuji. Jedna fotka a opět se rozsvěcuje dioda signalizátoru. Kapra pouštím z matračky a běžím zaseknout. Do třetí hodiny ranní zdolávám ještě sedm dalších krásných kaprů, mezi kterými dominuje ještě jeden kapr nad patnáctikilovou hranicí - 91 cm (15,2 kg). Poslední tři hodiny výpravy jsou pak spíše dřina než zábava, ale stojí to za to.


Třetí úlovek nad 15 kg - 91 cm (15,2 kg)

Ve tři hodiny ráno končím první testování novinek roku 2016 a ze záznamu testování přepočítávám úlovky. Kromě dvou osobáků se mi podařilo úspěšně zdolat celkem 33 kaprů o celkové délce 23,77 m a celkové váze 257,9 kg. Průměrná délka mých úlovků byla 72 cm a průměrná váha 7,82 kg, přičemž hned tři úlovky atakovaly hranici 15 kg: 95 cm (16,2 kg), 98 cm (18,3 kg) a 91 cm (15,2 kg).

Autor: František Helm