Domácí výroba krmítek method feeder

- Gašpi

Krmítka na method feeder bez žebrování se dají vyrobit velmi jednoduchým způsobem a z různých snadno dostupných plastových materiálů. Doporučuji pružné plastové materiály, průhledné nebo v barvě dna, které se dají jednoduše stříhat nůžkami, řezat nožem a tvarovat. Tyto materiály najdete všude kolem sebe - jsou to například obaly z CD, od salátů nebo zmrzlin, různé plastové nádobky, krabičky atd. To znamená, že pokud si je vyrobíme sami a z odpadového materiálu, může být výroba tolik populárních "method krmítek" velmi levná. Možná dokonce bezžebrová varianta krmítka nabídne jinou a zajímavou prezentaci návnady a nástrahy.



Materiál na výrobu máme. A co ještě budeme k výrobě krmítek typu method feeder potřebovat? Elektrickou tavnou pistoli - bohatě postačí i ta nejmenší s výkonem 20 W (viz foto), dále nůžky, ostrý nůž, vrtačku nebo (viz foto) šroubovák stejného průměru, jako má plastová trubička, olůvko nejlépe kapkovitého tvaru nebo vrtulku, plastovou trubičku, ventil, gumičku nebo nějakou bužírku.





Z plastové krabičky nebo CD obalu odstřihneme pásek široký 0,5-1 cm. Délku zvolíme podle velikosti krmítka, jaké si chceme vyrobit, a slepíme. Přebytečnou část odstřihneme.





Takto slepený díl krmítka dáme na rovnou plastovou část a vytvoříme dno. Prsty si můžeme upravit tvar budoucího krmítka a tím bume mít krmítko baculatější nebo o něco štíhlejší. Samozřejmě musíme myslet na velikost použité nástrahy, na to, na jaké vodě budeme lovit, na druh lovených ryb a také, do jaké vzdálenosti budeme nahazovat.



Když jsme si zvolili tvar krmítka, vezmeme předem nahřátou elektrickou tavicí pistoli, v několika místech si nabodujeme tvar a necháme zchladnout. Takto zafixovaný tvar už nemusíme přidržovat a z vnitřní a vnější strany díly pistolí zalepíme. Po zchladnutí můžeme takto slepený díl krmítka odstřihnout nůžkami nebo oříznout nožem. Pak dočistíme korpus (okraje nahřejeme horkou kovovou částí pistole a vyhladíme), aby na něm nezůstaly nerovnosti.









Na základě svých zkušeností doporučuji tento zešpičatělý tvar, užší nebo širší. Pokud by krmítko bylo kulaté nebo oválné, mělo by horší letové vlastnosti a při stahování by kladlo mnohem větší odpor. Když má tento slzovitý tvar, má krmítko při stahování tendenci rychle stoupat ke hladině, klade minimální odpor a po hladině tzv. surfuje.

Není to podstatné, ale já dělám ještě jednu úpravu - seřezávám okraje krmítka od zadní části ke špici tak, že zadní část je vyšší a špika nižšší, protože krmítko dopadá na zadní část a při stahování ke břehu dochází k vymývání zbytků návnady z krmítka.



Pokud bych vyráběl velké krmítko určené na lov větších ryb a na daleké hody, udělal bych okraje vyšší, asi 1 cm, a zadní část až 1,5-2 cm. Dává to možnost dopravit na lovné místo více krmné směsi s partiklem nebo peletkami a použít dvoucentimetrovou peletu nebo boilie.

Korpus krmítka máme vyrobený. Můžeme vyvrtat dírku ve špici nebo ji vyrobit nahřátou ocelovou tyčinkou či křížovým šroubovákem o tloušťce trubičky. Na protilehlé části korpusu prostrčíme trubičku tak, aby ležela na dně korpusu (krmítka). Délku trubičky si zvolíme podle sebe.







Trubičku můžeme prostrčit okrajem krmítka tak, abychom mohli nasadit kousek gumové trubičky na zastrčení alespoň očka obratlíku. Budeme tak moct vytvořit bezpečný samozasekávací systém, kdyby ryba krmítko utrhla. Další možnost je nasadit kousek gumové hadičky na plastovou trubičku a otvorem prostrčit kousek 2mm gumové hadičky pro zastrčení části obratlíku. Když nezastrčíme obratlík do bužírky, budeme mít průběžnou variantu. Pak můžeme fixovat vlasec nad krmítkem silikonovou zarážkou nebo bročkem.Trubičku zalepíme v přední i zadní části a nejlépe po celé délce plastové tyčinky se dnem krmítka.









Už nám chybí jen připevnit zátěž. Samozřejmě každý si může vyrobit zátěž z materiálu dle svého uvážení. Doporučím používat rozklepanou olověnou kapku nebo vrtulku, protože chceme, aby nám krmítko dobře létalo a drželo směr. Proto musí být větší část zátěže soustředěná v zadní části krmítka. Dopručuji, aby olověná zátěž byla menší než dno krmítka, abychom mohli zátěž zatavením sevřít ze všech stran plastem a aby plastové okraje byly spojeny s plastovým dnem krmítka. Můžeme zatavit celou olověnou zátěž do plastu, čímž vyrobíme ekologické netoxické krmítko. Pro lepší stabilitu krmítka na dně doporučím vytvořit plastové nožičky (viz foto), které zabraňují klouzání krmítka po dně a umožní používat i nižší gramáže.





Máme hotová krmítka různých velikostí, tvarů a gramáží a máme dokonce možnost "vytunit" je špičkami (ukončovacím převlekem na závěs)









Použití formičky

Můžeme si vyrobit krmítka, která budou velikostí odpovídat komerčním formičkám, nebo si vyrobit formičku vlastní. Lepší výsledky budete mít se silikonovou formičkou, protože ta se alespoň trochu přispůsobí krmítku. Za sebe mohu říct, že u těchto bezžebrových variant krmítka není formička zapotřebí a bohatě postačí vaše prsty a dlaně. Srovnejte sami naplnění krmítka formičkou a pouhou rukou.





Jak pracuje ručně naplněné krmítko se skrytou plovoucí nástrahou











Co říct závěrem? Snad že takto vyrobené krmítko typu method feeder je plně funkční a svými vlastnostmi srovnatelné s komerčně vyráběnými krmítky, ale komerční krmítko na method feeder si můžeme koupit kdykoli. Možná, že na takto pořízeném "method krmítku", které jste si sami vyrobili, najdete i nějaká plus navíc a největším bonusem pro vás bude to, že ze svého vlastnoručně vyrobeného originálního krmítka budete mít dobrý pocit a odměnou za vaši námahu budou pěkné ryby.



A teď už vám jenom přeji krásně strávené chvíle u vody!

Autor: Gašpi - ®

Diskuse k článku (56 reakcí)

Přečteno: 31 609x
Průměrná známka: 1.14