Rozkoš na Rozkoši aneb není rozkoš jako rozkoš 4/98

- BCG

Boilie je účinná až vražedná nástraha, a tak jako všechno na světě v dobrých rukou přináší radost a poznáni, tak ve špatných rukou rozsévá smrt a spoušť! Kdo chytá ryby na boilie, měl by se nejprve naučit ryb si vážit a šetrně s nimi zacházet, ale především by měl vědět, kdy

má dost...

Po nezbytných přípravách konečně odjezd. Cíl máme jasný: ÚN Rozkoš a nachytat pokud možno co nejvíce kaprů a dokázat, že na boilie se dají ulovit i menší kapři, a že tento způsob lovu neznamená pouhé sezení, a čekání na záběr. Možná také právě proto

spousta rybářů tyto kuličky odmítá a zavrhuje, ale kdo měl alespoň jeden pořádný záběr na tuto nástrahu, pak většinou nechce chytat již' na nic jiného.

Lovit s pomoc boilie se naučí většina rybářů, ale lovit s ním doopravdy na úrovni stylem "chyt a pust" to dokáže jen skutečný sortovní rybář; a který'si zaslouží respekt a úctu před ostatními.

Pro vlastní lov jsme zvolili podzim, neboť máme pocit, že o lovu v tomto ročním období toho bylo dosud napsáno nejméně: ÚN Rozkoš zřejmě většina rybářů zná, ale pro ty mladší pouze uvedu, že leží u městečka Česká Skalice ve východních Čechách. Jako nástrahu jsme se rozhodli použít z loňska již osvědčené boilie na bázi rybí moučky s vyšším obsahem proteinu, a věřili, že nás nezklame ani letos.

Konečně u vody! Nákup hostovacích povolenek a hurá na "naše místo". Pro lov jsme zvolili loviště s nepravidelným dnem, kde je spousta mělčin, jež padají ze dvou do čtyř metrů, a to především z toho důvodu, že počasí bývá proměnlivé. V době slunečního svitu se kapři většinou pohybují v mělčinách, ale při ochlazení se stáhnou na rozhraní s hlubší vodou. Pro orientaci jsme umístili miniaturní orientační bójku, kterou po skončení lovu odstraníme. Pro mne je to nutnost, neboť na tak velké ploše prostě ztrácím orientaci při nahazování. Navíc miniaturní bójka by neměla nikomu vadit, především pak proto, že po skončení rybolovu ji odstraníme. Nyní přichází na řadu zakrmení - kolik a jak? Jsme zastánci názoru, že někdy méně znamená více, především pak na podzim. Po výměně názorů se nakonec rozhodujeme pro původní plán - jeden kilogram boilie na šest nahozených prutů, což je rozptyl cca 15 metrů.

Konečně tedy navnaděno, nahozeno a první záběr na sebe nenechal dlouho čekat, a tak vybíhám k prutům a zasekávám prvního kapra. Petr jásá, že vyhrál sázku, a já se vyžívám se svými Sportexi a zdolávám kapra po chvilce je v podběráku a nastává omytí ryby, vážení a měření a nakonec fotografování. Po této proceduře vracíme kapra vod., ale v tom opět "píííp píííp" a já zdolávám dalšího krasavce. Zřejmě je to jedna rodina, neboť jsou oba stejně velcí 51 a 52 cm. Znovu nahazuji, ale záběr již nepřichází. Pozvolna se blíží poslední hodina lovu, a tak, ač neradi, stáčíme pruty a jde se spát. A v duchu i nahlas doufáme, že i u nás budou změněny doby lovu. Je to opravdu škoda, taková pěkná letní noc a my sedíme nečině na břehu. Ráno, celý nedočkavý, nahazuje Petr a asi za půl hadiny také on zdolává svého prvního "rozkošáka". Mezi tím mám záběr i já. První ráno se vydařilo. Během dvou až třech hodin bylo vytaženo pět kaprů o průměrné váze 2,5 kg. Blíží se poledne á voda pojednou utichla. Večer však voda opět ožívá a vše se opakuje. Po celý týden kapři žerou snad až s podivem pravidelně, aniž by se hýbalo s krmnou dávkou. Ráno tři hodiny a večer tři hadiny: Koncem týdne přijíždí Luboš, a tak jsme kompletní. Celý nedočkavý vybaluje pruty a neuplyne snad ani hodina a dočkává se záběru, bohužel se však kapr vypíná. Ale nevadí. Za malou; chvíli 0dostává zatím největšího kapra; neboť měří 72 cm. Stmívá se a my máme milou návštěvu v podobě městského policisty, který žádá  povolenky. Povolenky nám vrací bez zápisu, ale ráno se dozvídáme, že na na této nádrži nás neměl vůbec právo kontrolovat, takže nevíme, co si o tom  máme  myslet.  Končí první týden lovu a zjišťujeme; že jsme ve dvou za týden ulovili celkem 20 kaprů v rozmezí 48 až 60 cm. Není to však stále to pravé, . navíc nám snad polovina ryb z množství záběrů padá. Celý večer a ráno si lámeme hlavu a zkoušíme možné i nemožné, ale vysvětlení se dostav~ až za dva dny. Pondělí začalo velice slibně. Přichází sedm záběrů během jedné a půl hodiny - bohužel však ani jedna ryba na břehu. Co záběr, následuje silný tah doprava, cítíme, jak kapr mlátí a ryje hlavou o dno, až se šňůra unaví a přetrhne. Podle ostatních kolegů to dělají velcí a zkušení kapři. Tah a síla odporu by tomu nasvědčovala. Druhý den zdolám kapra, který má "úsměv" od ucha k uchu - je to velmi smutný pohled a navíc poté, co i ostatní zdolávají podobné mrzáčky, se vysvětluje tak velká ztrátovost kaprů. Vždyť se háček nemá pomalu k d .e chytit. Během

druhého týdne se mění . počasí, zvedá se silnější vítr a občas i sprchne. Intenzita záběrů se měn:í a přicházejí po celý den.. Všechno má svůj konec, a tak i nám nastává čas odjezdu Balíme, uklízíme po sobě a vzpomínáme. Za čtrnáct dní lovu jsme zdolali kapry o celkové hmotnosti 140 kg. Ty ryby, které jsme z jakéhokoliv důvodu nezdolali, nepočítáme, Na závěr si bereme ryby, které jsme se rozhodli si ponechat. Je to však malý zlomek toho co jsme celkově ulovili. Na úplný konec jen takový postřeh…..

Získali jsme dost špatnou zkušenost s místními rybáři. Je to škoda, taková krásná voda a taková nepřátelská atmosféra. Když jsme se zajímali, proč je zde zakázáno krmit a brodit, tak jsme obdrželi tuto odpověď. Ti mladší a organizovaní si nakrmili a my starší starousedlíci, jsme nechytili ani šupinu." Nechť si každý ze čtenářů učiní vlastní názor! Tím však nechci říci, že jsme nepoznali dobré a milé rybáře, samozřejmě ano: A ty touto cestou zdravím a děkuji... A co říci na úplný závěr? Že ÚN Rozkoš je velmi dobrý revír, byť zřejmě zkažený lovem na velké vzdálenosti. Možná, že kdyby se něco dovolilo, něco upravilo (třeba míra kaprů), mohlo by dojít i k celkovému zlepšení.

 

POUŽITÉ NÁČINÍ, KRMENÍ A DOPLŇKY:

Pruty: Sportex KevCarp 3,5 lbs navijáky: Shimano AR 3000GT

Boitie návazce: Merlin 15 lbs, Snake Skin 201bs, Dymema 15 lbs

Hácky: Kamasan, Ovner, Gamakatsu

boilie: HP rybí moučka

Autor: BCG - ®

Přečteno: 5 749x
Průměrná známka: 1.54