Carp Events Katlov - reportáž

- Radek Holub, Vít Černý

Kvalifikace na World Carp Classic 2015

Srpen je minulostí a my máme za sebou první námi pořádanou kvalifikaci na mistrovství světa v lovu kaprů World Carp Classic, které se uskuteční na oblíbeném francouzském jezeře Madine. Název závodů může být trochu zavádějící - kvalifikace na WCC 2015 se měla konat na jezeře Katlov. Bohužel člověk míní a příroda mění. Díky tomu však došlo k nastartování vzájemné spolupráce, zaměřené na podporu rybářského sportu a zejména dětí a mládeže se středočeskou místní organizací Kolín. Prvním krůčkem naší spolupráce se stala možnost uspořádat kvalifikační závod na World Carp Classic na krásné štěrkovně Sandberk nedaleko Kolína. Naše reportáž je rozdělena na dvě části. První mám na svědomí já - Radek Holub (pracovní povinnosti mne donutily opustit závod zhruba v polovině) a druhou hlavní organizátor Vít Černý.



Sandberk není, myslím, třeba představovat. Štěrkovna, která disponuje fantastickou rybí obsádkou, je již léta magnetem pro rybáře, a především pro kapraře. Nejeden místní kapří velikán patří mezi legendární kapry České republiky. Za všechny jistě stačí jmenovat šupináče jménem Pitbull nebo famózního řádkáče. Těžko bychom nalezli zajímavější revír pro uspořádání takového závodu, navíc revír svazový. To s sebou neslo samozřejmě dodržování rybářského řádu, zákona o rybářství (včetně prováděcí vyhlášky a také pravidel samotného závodu). Na závodníky čekala během závodu jedna libůstka, která na kaprařských závodech nebývá zvykem - při losování si vylosuje každý tým dvě lovná místa a přesně v polovině klání se z prvního přesune na druhé. Zkrátka 38 hodin rybolovu na jednom místě a 38 hodin rybolovu na druhém vylosovaném místě. Dohromady 76 hodin rybolovu! Díky tomu se částečně zamezilo známé situaci, kdy si vylosujete vyloženě špatné místo a tím pro vás týdenní lov hned na začátku vlastně skončil.

Startovní listina byla velice rychle zaplněna a objevilo se na ní několik zvučných jmen naší kaprařiny. Lákadlem nebyla pouze finanční odměna nebo zajímavý revír, ale především možnost reprezentovat Českou republiku na nadcházejícím WCC 2015. Tento lákavý bonus zajišťovalo pouze první a druhé místo. 11. srpen se rychle přiblížil a já vyrážím směr Kolín.



Registrace a večerní posezení

V podvečerních hodinách jsem dorazil do zázemí závodu, které bylo situováno do příjemné loděnice v severozápadní části štěrkovny. Na místě se zdravím s hlavním organizátorem celé akce Víťou Černým a s několika z prvních příchozích závodníků. Je jich tu zatím jen pár, ale během hodiny a půl již bude peloton takřka kompletní. V plánu je dnes registrace a večerní posezení. Pro závodníky a organizační tým bylo připraveno grilované maso a tři sudy piva, což jistě každý ocenil. O dobrou náladu se staralo nejen dobré pivo, ale i velice teplé počasí, které bylo bohužel příjemné jen večer. Naopak přes den se výheň stávala takřka nesnesitelnou a jak je známo - tohle lovu kaprů příliš nepřeje. Na druhou stranu, kam se člověk podíval, tam stál, seděl anebo debatoval zkušený lovec. Bylo tedy nač se těšit. Večer příjemně ubíhal a dobrou náladu mohla mírnit pouze nervozita z ranního losu - ten jako vždy rozhodne o všem.



Ranní los

Východ slunce nad Sandberkem byl ráno úžasný a pomalu probouzel spící závodníky. Nikdo se nepouštěl do stavby jakéhokoli přístřeší, klimatické podmínky přímo vybízely ke spánku pod širým nebem. Těm, jimž včerejší posezení končilo až nad ránem, teď pomáhala silná káva a než ji stihli dopít, tak se již všichni přesouvali na hřiště poblíž loděnice. Právě zde se rozhodovalo o jejich následujícím osudu. Los byl velice rychlý, závodníci se pomalu ani nestačili pořádně nadechnout a držely své dva lístky s číslem v ruce. Standardně si nejprve každý tým vylosoval pořadí, ve kterém bude losovat a pak se šlo na věc. Lovná místa byla rozdělena do dvou sektorů čísla 1-10 a čísla 11-20. Týmy si losují nejdříve ze všech lovných míst (č. 1-20). Týmy, které si vylosovaly místo s číslem 1-10, dále losovaly z koše, kde byly místa s čísly 11-20 a týmy, které si vylosovaly místo s číslem 11-20, zase zašátraly rukou v osudí s místy číslo 1-10. Týmy tak měly jistotu, že stráví každou polovinu závodu na jiné části jezera. Los určil následující:

Týmy

Tomáš Blažek & Friends - č. 11 a č. 6
Zátoka.cz - č. 6 a č. 11
Mikbaits Slovensko - č. 3 a č. 19
Mikbaits Pardbice - č. 7 a č. 18
CT Libuň - č. 8 a č. 17
Valaši Fish Team - č. 5 a č. 20
Boiliesman.sk - č. 16 a č. 2
Starbaits Slovensko - č. 10 a č. 13
RealCarp - č. 17 a č. 5
Rybářské potřeby u Habakuka - č. 4 a č. 14
Carp-B Team - č. 13 a č. 7
CT Žoža - č. 18 a č. 4
Nikl Team - č. 9 a č. 12
Mikbaits - č. 15 a č. 3
Extreme Carping - č. 14 a č. 10
VP Team - č. 2 a č. 16
Prologic CZ - č. 12 a č. 9
CT M+M - č. 1 a č. 15
Tropic Liberec - č. 19 a č. 1
LK Baits Team - č. 20 a č. 8



Vylosováno! Týmy se vrhly na urychlený přesun na svá loviště. Každý využil, co bylo třeba - loď, auto, a dokonce i chůzi. Start závodu byl stanoven na poledne, takže měl každý zhruba tři hodiny na přípravu. Podotýkám, že přípravy se týkaly pouze stavby tábora a přípravy prutů nebo návazců. Krmit nebo mapovat dno bylo povoleno až po zahájení. Ještě, než proříznul vzduch na Sandberku mocný tón klaksonu, je třeba si říci to nejdůležitější - jak bylo nastaveno bodování? Byl zvolen systém, který letos využije i slovutné WCC, kdy se bodují pouze tři nejtěžší kapři, z jejichž váhy se stanoví konečný součet, který určí pořadí jednotlivých týmů. Není však bezpodmínečně nutné chytit tři bodované kapry. Lze vyhrát i s jedním bodovaným kaprem, pokud bude váhově těžší než tři bodovaní kapři jiného týmu. Toto pravidlo dodává každému závodu na zajímavosti a akce je většinou napínavá až do konce, protože jedna větší ryba může i minutu před koncem změnit celou výsledkovou listinu.



Start!

Ve 12.00 startuje Víťa nekompromisně závod a do vody začínají padat markery a první krmení. Je dusno k zalknutí a první ryba se zdá být v nedohlednu. Obcházíme makající týmy a zjišťujeme první dojmy z loviště. Někde je nálada skleslá, jinde zase bují nebývalý optimismus. Na rybářích se začíná rychle podepisovat i slunce - spálená kůže, bolesti hlavy a únava. Každý se těší, až žhavý kotouč zaleze za horizont a rozjede se kolotoč záběrů. První rybu závodu má číslo 1, není sice bodovaná, ale jedná se o trofejního lína. Ulovil ho Martin Pavlík a měřil rovných 55 cm. Ani místní zde takového krasavce nepamatují. První bodovaný kapr na sebe také nenechá dlouho čekat. V půl páté chytají kluci na místě č. 14 (mimochodem všemi opěvovaná, uzavřená zátoka) šupináče na váze 4,96 kg. Zde se dalo čekat, že přijdou i další ryby. Zátoku stačilo chvilku pozorovat a ryby se krásně ukazují.



První noc přináší první body

Do půlnoci mají borci z Extreme Carping na čtrnáctce dalšího pěkného kapra - tentokrát 8,32 kg. Je z toho zatím jasné první místo. Jinde je ještě klid, pouze na lovišti č. 11 se chytá slušný zhruba 120cm sumec. Pěkná ryba, leč nebodovaná. Tušíme, že ráno bude daleko úspěšnější a taky že ano. V brzkých ranních hodinách si připisuje první úlovek hned několik týmů - VP Team, LK Baits, Prologic CZ, u kterých se jedná kapry od 4 do 8 kilogramů. Na pozici č. 1 do toho šlápli ještě o trochu více. Při ranním východu slunce se jim povedl parádní šupináč na váze 13,05 kg! Aby toho nebylo málo, rychle přidávají menšího kapra na necelých 6 kg a rázem je z toho vedení. Na všech lovištích se na břehu ukazují i nenasytní cejni. Těm leckdy nedělá problém slupnout i skutečně velké nástrahy. Po jednom kaprovi opět přidávají týmy Prologic CZ a Extreme Carping. To je ovšem na delší čas vše, kapřímu hodování vystavuje stopku neúprosné slunce. Čelo závodu vypadá zatím takto: 1. CT M+M, 2. Extreme Carping, 3. Prologic CZ.



Vítaná návštěva

Na první ráno to vůbec není špatné. Především velký šupináč Jirky Krále nám udělal velkou radost. Týmy se nyní snaží za každou cenu přesvědčit alespoň nějakého kapra k záběru a jejich nadšení nemůže zmírnit ani srpnové vedro. Severní část štěrkovny je až na č. 14 bez kontaktu s rybou, někteří závodníci využívají alespoň možnosti se dosyta vykoupat ve vodách Sandberku. Kolem desáté hodiny vítáme v loděnici návštěvu přímo z anglického Portsmouthu, na kvalifikaci dorazil samotný zakladatel WCC - Ross Honey. Ross se seznámil s jezerem a vyrazil se pozdravit s drtivou většinou bojujících týmů. Carp Events Katlov nebyl samozřejmě jediným jeho cílem, na ministerstvu zemědělství právě vrcholí jednání o uspořádání WCC 2016 v České republice. Důležité schůzky se ráno zúčastnil v doprovodu Jakuba Vágnera a Vítka Černého.

Den zvolna ubíhal bez větších změn. Každý tým dřel naplno, ovšem další kapři se dali čekat až se soumrakem. Týmy čekala poslední noc, následovaná přesunem na druhé místo. Všichni si chtěli za každou cenu připsat ještě nějaké body. Mně vyčleněný čas na Sandberku se začal chýlit ke konci, a tak předávám slovo Víťovi Černému.



Amur o váze 17,19 kg

Jen co Radek odjel a předal pomyslné žezlo fotografa Radkovi Filipovi, přišla nám do hlavního štábu zpráva od rozhodčího, že tým Prologic.cz zdolal nádherného amura o váze 17,19 kg. Radek ihned nasedl na svůj velociped a vyrazil udělat nějaké fotky tohoto krasavce. Po nádherném línovi tak přišel ještě krásnější amur. Teď už zbýval jen některý z místních kapřích mohykánů. S pokračujícím večerem začaly přicházet další zprávy o úlovcích i z jiných míst. Hlavně tým LK Baits na místě č. 20 řádil jak utržený ze řetězu a po úlovcích kaprů 5,47 kg, 7,89 kg a 10,30 kg šel po zásluze do vedení. Navíc ráno přidali dalšího kapra o váze 6,89 kg a tím svůj náskok ještě navýšil. Na druhé místo se zařadil tým CT M+M, který přidal kapra o váze 5,70 kg, a na třetí místo vystoupal tým Prologic.cz, který měl na svém kontě kapry o váze 5,50 kg, 7,56 kg a 8,22 kg. To, že na špici to bylo nabité, neznamenalo, že bylo o něčem rozhodnuto. Kapry totiž začaly chytat i další týmy, a tak před změnou pořadí měly své zářezy v úlovkovém lístku i týmy Mikbaits, VP tým, tým Rybářské potřeby u Habakuka a Extreme Carping.



Přesun a nová místa

V pátek v 10 hodin byl závod na čtyři hodiny přerušen, aby jednotlivé týmy měly dostatek času se přestěhovat na nové lovné místo. Někteří závodníci tento čas využili k návštěvě místní restaurace, aby se posilnili před druhou částí závodu, jiní zase vyrazili do nedalekého Kolína za památkami a zmrzlinou, viďte, Michale a Kryštofe. Do 14. hodiny však byli všichni připraveni na svých nových místech a závod mohl být opět odstartován. Výsledky, kterých týmy dosáhly v prvním kole, teď v podstatě nic neznamenaly. Pokud chtěly týmy myslet na příčky nejvyšší, musely své pozice obhájit tím, že přidají ještě dalšího kapra, který by se jim počítal. Z losu totiž bylo více než jasné, že týmy, které byly doteď bez záběru, začnou určitě šlapat a poženou se pořadím vzhůru. Jednalo se o týmy Rybářské potřeby Liberec, který měl v druhém kole lovné číslo 1 (po CT M+M), Nikl Team na místě č. 12 (kde nahradil Prologic.cz), tým Rybářské potřeby u Habakuka na místě č. 14 (kde nahradil Extreme Carping) a CARP-B na místě č. 6 (kde vystřídal tým Mikbaits Pardubice). A že jste dnes o týmu Mikbaits Pardubice ještě vůbec nic nečetli? Za to může jen smůla, která se klukům lepila na paty, poněvadž za první půlku závodu přišli o šest kaprů. Jejich umístění po prvním kole tak mohlo být naprosto jiné.



Místa, která fungovala v prvním kole, skvěle fungovala i v kole druhém

Páteční odpoledne trhlo snad sto teplotních rekordů po celé republice a Sandberk nebyl výjimkou. Horko bylo naprosto nesnesitelné, a tak kdo nechytal pod nohama, ten se koupal ve vodě. Kdo měl v blízkosti Kolína kamaráda, přítelkyni nebo manželku, nechal si dovážet ve velkém zmrzlinu, aby se alespoň trochu ochladil. K vidění tak byly i kilové kelímky zmrzliny. S přicházejícím večerem pak začala aktivita týmů více stoupat, před týmy stála nová očekávání a každý chtěl naplno využít potenciál nového místa. Jak jsme předpovídali, tak se i začalo dít. Ve 21.10 mi pípla v kapse zpráva. Stálo tam: „Nikl Team, kapr, místo 12, 5 kg. Takže první vlaštovka. Ve 23.30 mi přišla další zpráva s textem: „Tropic, kapr 7,05 kg, 9,63 kg, místo 1.

Místa, která fungovala v prvním kole, tedy skvěle fungovala i v kole druhém. Navíc do rána přidal Nikl Team další dva kapry o váze 4,60 kg a 4,41 kg a stejně tak i tým Tropic Liberec nevyšel na prázdno a po úlovcích několika menších kaprů zdolal konečně i jednoho lepšího o váze 5,77 kg, který je rázem vystřelil na třetí místo. Změna pořadí prospěla jak dramatičnosti, tak nabudila i další týmy. Míra Ševela z týmu Carp-B využil potenciálu svého místa a během pár hodin dostal na podložku tři kapry okolo pěti kilogramů. O kousek vedle chytil tým Real Carp kapra 3,24 a posledního kapra dne chytili kluci z týmu Starbaits Slovensko, a to o váze 3 kg. Bohužel další týmy se již nepřidaly, a tak bylo 24 hodin před koncem závodu stále více jak 8 týmů bez uloveného kapra.



Poslední noc znovu přinesla drama na čele

Sobotní den už nebyl tak rozpálený jako předchozí dny. Dokonce spadlo asi pět kapek, ale větší déšť nepřišel. I když se okolo Sandberku prohnaly dvě bouřky, obě ho minuly maximálně o pět kilometrů. Očekáváná změna počasí jako by ani nechtěla přijít. Mnoho týmů si ji opravdu přálo, věřím, že někteří i něco obětovali pohanským bohům, ale větší déšť přišel až po skončení tohoto závodu, takže jejich prosby nikdo nevyslyšel.

Gradace tohoto neúnosného počasí měla za následek, že poslední noc se nachytalo nejméně ryb za celý závod. Úspěšné tažení za chycením kapra dotáhly do konce týmy CT Žoža s kapry o váze 8,85 kg a 5,85 kg a Boiliesman.sk s nejmenším kaprem závodu o váze 2,60 kg. Největší souboj však probíhal mezi týmy LK Baits a Tropic Liberec. Všichni, kterých jsem se ptal, i já sám jsme očekávali, že někdo z dua David Fořt nebo Honza „Carpkiller“ Hubka v noci trefí kapra, který je vyšvihne na první místo. Na to jim scházelo chytit kapra o váze 8,43 kg a Honza ho opravdu nad ránem vyloupnul z místních hlubin. Ukazatel váhy se zastavil na hodnotě 9,30 kg! Radost však klukům nevydržela dlouho. Vzápětí dorazila zpráva i z druhé strany jezera, kde tým LK Baits zdolal kapra o váze 10,75 kg. Kluci se tak rázem propadli na druhé místo a i přes statečný boj, kdy zdolali ještě několik kaprů, se jim většího zdolat nepodařilo.



Suma sumárum

Zaslouženě tak zvítězil tým LK Baits ve složení Petr Pudil a Josef Listoň, kteří svedli kapry pochytat na dvou různých místech jezera Sandberk a tím dokázali prodat své místní znalosti a rybářské dovednosti. Celkový součet vah jejich tří největších kaprů se zastavil na hodnotě 28,94 kg. Na druhém místě se umístil tým Tropic Liberec s hmotnostním součtem 25,96 kg a třetí místo obsadil tým CT M+M ve složení Jirka Král a Martin Pavlík. Hmotnost jejich tří ulovených kaprů byla 24,75 kg. Navíc si Jirka Král odnesl i cenu za nejtěžšího kapra celého závodu, který vážil 13,05 kg! Pořadí na dalších místech již není potřeba rozepisovat. Historie si pamatuje jen vítěze. Ale to neznamená, že si všechny týmy nezaslouží náš respekt. Mé poděkování tak patří všem závodníkům za to, jak se k tomuto závodu postavili, že dřeli do úmoru a i přes neúprosný žár bojovali až do konce!



Závěrečný ceremoniál

Závěrečný ceremoniál proběhl v zázemí Klubu vodních sportů, kde jsme na místní pláži připravili důstojné místo pro nadcházející ceremoniál. Po dvanácté hodině začaly přijíždět jednotlivé týmy a v restauraci to za chvíli bylo jako v úle. Přece jenom zážitků a dojmů bylo tolik, že je bylo potřeba předat dál. Ve 14 hodin přišlo na řadu slavnostní vyhlášení. Ocenění se dočkaly všechny týmy, i když některé jen potleskem a někteří si k potlesku odnesli i mnoho cen, které převzaly za své vydřené úsilí. Ti nejlepší pak za zvuku hymny všech vítězů „We are the Champions“ dostali sprchu šampaňským…

A to je vše, přátelé. Těšíme se na vás při dalším ročníku Carp Events Katlov a třeba bude právě váš tým ten, který bude reprezentovat Českou republiku na World Carp Classic 2016!

Poděkování: Na závěr mi dovolte poděkovat MO Kolín a všem jejím členům za pomoc při přípravě tohoto závodu. Personálu Klubu vodních sportů za to, jak nás přijali a jak se o nás starali. Michalovi Kučerovi, Karlu Niklovi, Lukáši Tomanovi, Tomáši Blažkovi a Mírovi Ševelovi za důvěru a podporu této akce. Všem pomocníkům: Radku Filipovi, Radku Holubovi, Šárce Šafrové Kaucké, Danielu Macounovi, Mirku Dragounovi, Radku Buchtovi, Honzovi Třeskému a Jarmilu Mrkvičkovi za veškerou pomoc při organizaci tohoto závodu. A největší dík pak patří mé ženě a dceři za trpělivost, se kterou mě na tyto akce neustále pouštějí.

Text: Radek Holub, Vít Černý

Foto: Radek Filip, Radek Holub, Dan Macoun

Autor: Radek Holub, Vít Černý