Se sýrem na řece

- Milan Tychler

O sýru jako nástraze se příliš mluví a snad každý rybář ví, že je to skvělá nástraha na parmy. Sám ji ale vyzkoušel jen málokdo a málokdo také ví, že sýr nemají v oblíbě pouze parmy, ale že na něj zabírají i jiné druhy ryb, včetně oblíbeného kapra.

Jakmile jsou rybářské závody na vodě, kde se vyskytuje hojněji také parma a podoustev, někteří závodníci sází i na sýrové krmení a někdy jim to vyjde. Já si ale myslím, že titíž závodníci by v tu chvíli uspěli i s jiným druhem vnadicí směsi, protože parma není na krmení moc vyhraněná a jde jí především o tu hromadu masných červů, které v krmení najde. Ale vrátím se k sýru jako nástraze.


Sýr je skvělý a vždycky máme na výběr

Sýr jako nástrahu používám v podstatě ve dvou podobách, a to buď sýr tvrdý, nakrájený na kostičky, anebo sýr měkký, který přidávám do jednoduchého těsta.

Vyrobit si sýrové těsto je velmi snadné a zabere to jen chviličku. Stačí jen smíchat tavený sýr s rohlíkovou nebo chlebovou střídou, popřípadě se strouhankou, a je hotovo. Trošku složitější, ale o to jemnější těstíčko pak získáte, když připravíte těsto vařením.


Tohle je klasika

Do kastrůlku dáte trošku mléka, ve kterém rozpustíte tavený sýr a pak přidáváte za stálého míchání jemnou dětskou krupičku. Až je těsto tak tuhé, že se jím nedá hnout, odstavíte kastrůlek ze sporáku, ale mícháte a pak hnětete dál. Vzniklé těstíčko je jemné a vláčné. Aby se nelepilo, je možné přidat kapičku rostlinného oleje. Někdo těsto barví na žluto nebo na červeno.

V souvislosti se sýrovým těstem musím říct, že čím „aromatičtější“ sýr použijete, tím lépe, ovšem doma se nemusíte setkat s velkým pochopením, až budete takové těsto připravovat. Sýry typu Romadur nebo všelijaké plísňové sýry každému nevoní.


Skutečně aromatické těsto nastražené mimo háček

Sýrové těsto je nástraha spíše do teplejší vody a těsta opravdu páchnoucí jsou skvělou nástrahou i při lovu v podkalených a zvednutých řekách. Páchnoucí těsto milují zejména parmy a velcí tloušti. Jinak na těstíčko ulovíte v podstatě jakoukoli kaprovitou rybu a jde jen o to, jak velkou nástrahu použijete. Měkčí těsta se nastražují přímo na háček. Pokud máte těsto tužší, neuděláte chybu, když ho nastražíte na pružinku a vlasový přívěs mimo háček jako boilie.

Kromě parem a tloušťů chytám na sýrové těsto rád třeba cejny nebo i karasy. Mají ho rády i podoustve a maličká soustíčka vezmou také ostroretky. Kupodivu tímto těstem nepohrdne ani lín nebo cejnek malý, ale perlíni a plotice z něj příliš odvázané nebývají. Zaberou ale také. Tady skutečně záleží na tom, jak moc je, anebo není nástraha aromatická.


Když je málo záběrů

Těsto se dá tvarovat do kuliček, hruštiček nebo i všelijakých placiček a beztvarých kousků, které bývají nejlepší. Obvykle nastražuji kousky, které pokrývají celý háček, takže používám háčky poměrně malé, ale špičku nechávám vždycky volnou. Pokud je ale těstíčko měkoučké, schovám háček celý. Dobré je vědět, že v chladnější vodě má těsto tendenci tuhnout. Při lovu parem a tloušťů není třeba mít obavy z velikosti nástrahy. Takový pořádný tloušť klidně zhltne i golfový míček.

Sýrové těsto používám na řece i na stojatých vodách, kde mi jde především o kapry. Kapry chytám tak, že kousíček od břehu, asi tak daleko, jak dokážu nahodit větší nástrahu jen jednoduchým spodním zhoupnutím, navnadím a pak tam nahodím větší nástrahu s úplně maličkým splávkem. Splávek je tak malý, že ho velká nástraha potopí. Hloubku seřídím velmi přesně, a to tak, že splávek, respektive jeho anténka je úplně potopená kousíček pod hladinou. Jakmile ryba nástrahu sebere, splávek se buď vynoří, anebo se vlasec prostě rozjede. Prut mám postavený ve vidličkách špičkou vzhůru a udržuji se splávkem stálý kontakt. Nedá se tak chytat na velké vzdálenosti, je to jen velmi zábavný lov nakrátko a výhoda oproti lovu na položenou spočívá nejen ve velké citlivosti, ale i v tom, že na lovišti blízko břehu neleží žádný vlasec. Záběry bývají velmi upřímné a boje s rybami zaseknutými nakrátko skvělé. V každém případě doporučuji háčky ze silnějšího drátu a s jemností vlasce to příliš nepřehánět.


Tohle je milovnice sýrů

S tvrdým sýrem chytám v podstatě jen na řece a v tomto případě obvykle jen tam, kde jsou skutečně parmy, o které mi jde. Tvrdší sýr může být selektivnější nástraha, což se hodí tam, kde zlobí drobné ryby. Dá se nastražit na háček i na vlasový přívěs mimo háček. Pokud chcete nástrahu rovnou napíchnout, doporučuji namočit tvrdý sýr přes noc do mléka. Sýr v něm trochu změkne. Sýrů jsou na trhu spousty, a proto doporučuji i trochu experimentovat. Nejlevnější sýry, ale zrovna tak ani ty nejdražší, nemusí být tou nejlepší volbou. Zvláště pak sýry se sníženým obsahem tuku se mi příliš neosvědčily.


Zlákat se nechá i tloušť

Zatímco na stojatých vodách jsem si oblíbil lov se sýrovým těstem a splávkem, na řece upřednostňuji spíše feeder. Je to samozřejmě proto, že parmy lovím v proudech a s feederovým prutem je to mnohem pohodlnější. Do krmítka používám normální směsi k lovu cejnů a občas i ty sýrové. Důležité je mít v nich dost červů. Mohl bych pak lovit samozřejmě na masné červy a parmy bych bezpochyby chytil, ale někdy se na místo nastěhují i jiné ryby, které zrovna nechci. Když pak nastražím kostičku sýra, parma si ho najde.

Jsou samozřejmě dny, kdy nejdou nejen parmy, ale ani ostatním rybám se moc nechce. Pak k sýrové kostičce připíchnu masného červa a to mi často k nějakému záběru pomůže.

Na kostku sýra se dá na řece chytit také spousta jiných ryb. Často je to podoustev a cejn, občas tloušť a také kapr. Tohle ale nejsou ryby, které bych hledal a lovil cíleně. Kostka nebo jiný tvar z tvrdého sýra je na řece skutečnou parmovou nástrahou, zvláště když použijete trošku větší kousek. Potkal jsem se s rybáři, kteří mi tvrdili, že jim tvrdý sýr jako nástraha na parmy nikdy nefungoval, a říkali to i o řekách, kde jsem na sýr parmy chytil. Těžko říct, co bylo příčinou jejich neúspěchu, protože jich mohou být spousty. Nevhodná doba, špatná lokalita, chyba v náčiní, respektive velikosti háčku nebo síle vlasce, v sýru, který za mnoho nestojí… Je toho dost, ale hlavně - parma nezabere na povel. A chce to také nějaký čas, tak jako všechno.


Podoustve si také rády smlsnou

Když vezmu tak klasické nástrahy, jako jsou žížaly, masní červi, pečivo a třeba kukuřice, klidně k nim zařadím i sýr v jakékoli podobě. Myslím, že je to dobrá nástraha a že vůbec není na škodu, když s ním čas od času něco podnikneme. Vždycky to bude příjemná změna a ryby si jistě nebudou stěžovat, zvláště pak když jim pár droboučkých kostiček přidáte i do vnadicí směsi.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 15 839x
Průměrná známka: 1.09