Jeden feeder, nebo dva?

- Milan Tychler

Rybářský řád nám dovoluje lovit při lovu na plavanou a položenou na dva pruty. Je to naprosto běžná věc, ale ne každý tuto možnost využívá. Především ti rybáři, kteří loví aktivně, se často spokojí jen s jedním prutem a já si také dovedu jen těžko představit, že bych chytal například na dva pruty s anglickým splávkem anebo třeba ostroretky se dvěma feederovými pruty současně. U takového lovu je třeba se soustředit, záběry jsou časté a druhý prut prostě nestačíme obsluhovat a i při slabším braní nás jen rozptyluje.


Nejčastěji lovíme jen jedním feederem

Jsou ovšem situace, při kterých se dá využít druhý prut, i když lovíte feederem. Například když lovím kapry nebo parmy. Při lovu větších ryb obvykle nepřichází záběry jeden za druhým hned po nahození. Dva pruty tedy můžeme zvládat poměrně snadno a naše šance na záběr ryby se tak zvyšují. Dvě nástrahy ve vodě jsou rozhodně víc než jedna.

Sám většinou lovím jen s jedním prutem, ale jsou situace, kdy sáhnu i po druhém. Během lovu se dvěma feedery jsem si vypracoval několik zásad, které se samozřejmě dají vztáhnout i na jiné techniky. Při lovu se dvěma pruty zkrátka platí jistá pravidla, na která je třeba myslet, aby měl lov se dvěma pruty skutečně smysl.


Při lovu kaprů nahazujeme často pruty dva

Pravidlo jedna zní, že pokud lovím na tekoucí vodě, nahazuji pruty tak, aby ležely nástrahy v podélné linii s proudem. Používám jen jedno krmítko, a to na prutu, který je výš proti proudu. Krmení se rozplavuje po proudu a obě nástrahy pak leží v zakrmené zóně.

Kdybych použil krmítko na spodní prut, horní prut by mi mnoho užitku nepřinesl, protože ryby by se soustředily na krmení z krmítka na spodním prutu a neměly by důvod jezdit výš. Netvrdím, že na horní prut nemůže přijít záběr, ale moc jich nebude. Efektivita lovu dvěma pruty je pak poměrně malá. Je zde samozřejmě možnost nahodit druhý prut kamkoli jinam, ale pak je třeba pamatovat na pravidlo číslo dvě.


Pruty si nesmí překážet a krmená místa si konkurovat

Pravidlo číslo dvě říká, že pokud použiji krmítko i na druhém prutu, musím nahazovat tak, aby si obě krmená místa nekonkurovala. V opačném případě opět klesá efektivita lovu.

Z mého pohledu je nejlepší první varianta. Říkám to proto, že jsem si mnohokrát ověřil, že zatímco na horní prut s krmítkem přichází víc záběrů, ten dolní obvykle přináší větší ryby. Větší ryby často stojí níže pod krmením a neúčastní se mumraje okolo krmítka, a to i tehdy, když nenahazuji příliš často. Jsou prostě klidnější, opatrnější a zajímají je jen hrubší částečky vyplavené z krmení.


Takové krmení drobné ryby obvykle nezajímá

Když lovím na tekoucí vodě kapry či parmy, mívám nástrahu na obou prutech stejnou. Nejčastěji je to peleta, abych eliminoval drobnější ryby. Pokud jde o krmítko, mám dvě varianty. Mohu použít selektivnější krmení, třeba droboučké dvou- až čtyřmilimetrové pelety (což dělám v době, kdy jsou mé cílové ryby skutečně aktivní), nebo použiji běžnou vnadicí směs doplněnou peletami, ale i masnými červy a červy dám potom i na háček. Taková směs je asi účinná především při lovu drobnějších ryb, jenže ty často upozorní na potravu větší ryby, které se mi pak daří lovit na selektivnější nástrahu nahozenou druhým prutem pod oblast vnaděné zóny prvního prutu.


Na prut níže po proudu umísťuji selektivnější nástrahu

Tuhle metodu využívám občas i v době, kdy není mým prioritním cílem velká ryba. Jdu třeba na ostroretky a chci se s nimi trochu pobavit. Ale tam, kde to má smysl, respektive pokud právě nechytám na mělké vodě, ale v hlubším tahu, kde se mohou objevit i jiné a podstatně větší ryby, nahodím pod krmení i druhý prut. Na něj samozřejmě nenastražím masné červy, ale zase například peletu nebo kukuřici. Mám pak slušné vyhlídky i na případnou parmu, místy také na kapra či pořádného tlouště.

Druhému prutu, nahozenému na větší rybu, se v podstatě nevěnuji, ale nikdy ho nepokládám do vidliček tak, abych na něj neviděl. Musím ho mít stále minimálně v periferním vidění. Tak jako tak se však na tento prut ryba chytí prakticky sama, protože zde v drtivé většině případů umístím nástrahu na vlasový přívěs mimo háček.

Samozřejmě bych mohl použít jakýkoli jiný prut, ale feeder je mi při takovém lovu bližší než pruty jiné, takže to dělám takto.


Horní prut přináší ostroretky

Jestliže chci na tekoucí vodě lovit se dvěma pruty a používat při tom na obou prutech krmítka - což dělám v podstatě jen v jediném případě - je třeba nahazovat tak, aby se tato dvě krmená místa neovlivňovala. Když se příkladně rozhodnu chytat uprostřed řeky a ryby moc nejdou, může to mít mnoho příčin, ale na větších řekách se občas vyplatí prostě vyzkoušet jiné místo, aniž bych se stěhoval. Proto někdy vytáhnu druhý prut a zkouším to současně na svahové hraně pod nohama. Někdy to vyjde a pak lovím jen tam, někdy se neděje nic a ryby se po nějaké chvíli ozvou uprostřed řeky. Prut nahozený na kraji pak můžu vytáhnout. Často to dopadne tak, že je to mrtvé úplně všude, takže jeden prut nechám prostě ležet a víc se věnuji tomu, který je nahozený uprostřed řeky, a snažím se s ním něco vymyslet.

Na stojaté vodě se obvykle věnuji kaprům a dva pruty při tom používám běžně, anebo volím variantu, kdy mám jeden prut s krmítkem na method feeder daleko a na blízko mám jiný prut, kde se bavím s drobnějšími rybami. To dělám jak kdy, podle nálady. Jsou i dny, kdy prostě nakrmím raketou a pak použiji dva těžší feederové pruty jen na kapry a nic jiného mě nezajímá. Je to taková feederová kaprařina a oběma pruty lovím na okrajích zakrmeného místa.

Lov feederem není nic jiného než položená v trochu jiné variantě, a tak se lov se dvěma pruty často sám nabízí, zejména pokud jde o větší ryby. To je naprosto v pořádku, ale vždycky je třeba si rozmyslet jak to udělat a nechytat tak, aby mi druhý prut spíš překážel, než pomáhal. Není dobré používat druhý prut za každou cenu. Někdy je lepší soustředit se jen na jeden prut. Dá se s ním pak dosáhnout lepšího výsledku, než kdybych měl nahozené pruty dva a nevěděl, který mám zaseknout dřív. To samozřejmě platí zejména při lovu menších ryb s krmítkem.


Prut níž po proudu přináší parmy

Musím přiznat, že v poslední době dost tíhnu spíše k větším rybám a tím pádem chytám se dvěma pruty dost často. Řeším pak hlavně to, jak pruty na břehu umístit, aby si nepřekážely a bych pohodlně viděl na obě špičky současně. V každém případě to chce dobré vidličky, nejlépe stabilní zavrtávací a dostatečně dlouhé. Pak si člověk snadno poradí v každém terénu.

Mnoho rybářů loví i tak, že se feederovým prutem prostě baví a jiný prut mají nahozený třeba na dravce. To je naprosto běžná rybařina, kterou si mnozí oblíbili. Na druhý prut sice přichází záběrů jen minimálně, ale ten pocit, že to může vyjít, za to stojí…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 14 578x
Průměrná známka: 1.09