Tajemný Steelhead

- msz

Steelhead, nejbojovnější pstruhovitá ryba, tajemný přerostlý duhák, ryba nesčetných náhozů. Tisíce rybařů přijíždí na západní pobřeží Kanady (a USA), aby pokořili tuto nádhernou bojovnou rybu. Vancouver Island má hned několik nejvyhlášenějších řek s tahem steelheada. Já měl to štěstí, že jsme se u jedné usadili - Cowichan river.



Steelhead je migrující forma pstruha duhového, který se po 2 - 3 letech života v moři vrací na svá trdliště v řekách, a na rozdíl od svého příbuzného lososa po vytření neumírá, ale vrací se zpět do moře. Steelhead netáhne v početných skupinách jako losos a nevyužívá klidných tůní k odpočinku, spíše se drží v proudných úsecích řek, a proto je velice obtížné ho při tahu spatřit.



Více o steelheadu zde:  www.thinksalmon.com

Na řece Cowichan probíhá zimní tah steelheada od prosince do dubna. Muškaření je v této době obtížné pro příliš zvedlou hladinu, a proto většina rybářů vláčí po dně různé imitace jiker, které tento stříbrný dravec požírá. Někteří tráví hodiny i celé dny u jednoho proudného úseku, čekajíc až ryba potáhne kolem. I já strávil dobrých pár víkendů na řece a prochodil desítky kilometrů s touhou alespoň na chvili pocítit na prutu steelheada, leč bez úspěchu.



Až na konci března, kdy jsem už odložil lososí prut a vyšel si jen s pstruhovým proutkem a oblíbenou nástrahou, smáčkem zatíženým gramovým brokem, se na mě konečně usmálo štěstí. V jednom z ramen řeky Cowichan jsem proklepával dno doufajíc, že vylákám ze dna pěkného pstruha, díky kterým je řeka Cowichan také vyhlášená. A opravdu po třetím nahozu jsem ucítil prudký záškub. Ve vteřině si ryba vzala několik metrů vlasce, pročísla hladinu a parádními výskoky se ukázala v celé nádheře a já se modlil ať to prut vydrží. Proud zde naštěstí nebyl silný a po 10 minutách se mi ji podařilo zdolat. Nádherný duhák okolo 60 cm mi udělal obrovskou radost! A další dva jsem zdolal hned za ohybem řeky, byli to dva tlustí pstruzi okolo 50 cm délky. Právě jsem našel svou jarní nástrahu.



Hned další víkend jsem ji jel vyzkoušet s kamarádem Patrickem na dvě steelhedí řeky na zapadním pobřeži u Ucluelet. Počasí na steelheady ideální, tj. prudký déšť se sněhem a hladina zvednutá. Patrick vybaven svým Sage č.8 a všerůznými steelheadími mouchami, já jen svůj pstruhový Berkley se smáčky. Za jeden den se vystřídalo vše, co může West Coast nabídnout. Krupobití střídaly sněhové přeháňky, mlha, kterou během chvíle nadzvedly paprsky slunce. A ryby, za celý den Patrick chytl jen jednoho malého pstroužka, kterého zdolal na mouchu skoro stejně velkou, jak sám pstruh. Já si však vřískal, 11 steelheadů, všechny na obyčejnou gumovou rybku. Patrick po mé desáté rybě zahodil mušana a vzal do ruk můj nabízený prut. Nahodil pod kámen, kam už několikrát poslal mouchu. Krásná ryba sledovala nástrahu až k jeho nohám a když už se chystal ji vytáhnout nad hladinu, tak ji slupla. A konečně si mohl vytáhnout svého steelheada!



Promočení, unavení a štastní, jak jen rybaři po vydařeném dni můžou být, jsme se uspali skořicovou whiskey. Druhý den nás probudilo jasné slunečné počasí a my se natěšení vydali k řece. Řeka nás překvapila svou nízkou hladinou a průzračností, ale ryby, ty prostě zmizely. Za půl dne ani záběr. Jakoby cítily pokles hladiny a odtáhly do hlubin nedostupných tůní a jezer.



Tento efekt se mi ještě několikrát potvrdil i na jiných tocích, při zvedlé hladině jsem skoro vždy steelheada přemluvil k záběru, ale při poklesu hladiny skoro nikdy.

Steelhead je ryba nádherná, rád se pokouším odhalit její tajemství!

Autor: msz - ®

Diskuse k článku (10 reakcí)

Přečteno: 9 852x
Průměrná známka: 1.14