Mrazit krmení, nebo ne?

- Milan Tychler

Mrazit krmení, nebo ne?

Ne vždycky spotřebujeme při lovu všechnu vnadicí směs, ať už proto, že jsme si jí udělali zbytečně moc, anebo proto, že ryby moc nebraly, a proto jsme krmili málo. Mnozí ji vyhodí na konci lovu jen tak zbůhdarma do vody, ale to je přece jen škoda.


Směs z mrazáku

Lépe je pokusit se směs uchovat v co nejlepším stavu do příští vycházky. Ne vždycky je to však možné a zejména v teplém období je to problém. Vnadicí směsi obsahující mleté zrniny rychle kvasí, zvláště levnější směsi jsou k tomu celkem náchylné. Když jdeme na ryby následující den, stačí většinou směs jen rozprostřít do nižší vrstvy nebo ji prostě rozhodit do více nádob a směs většinou vydrží v celkem obstojném stavu. Samozřejmě trochu vyschne, ale to se dá velmi snadno napravit. U vody ji pak jen dovlhčíme a zase je v pořádku. Dva tři dny se dá směs uchovat v lednici, když snížíme teplotu k nule. Ne vždycky to ale vyjde, a proto, chcete-li mít jistotu, dejte směs prostě do mrazáku.


Vlhčí směsi mohou být po rozmrazení trochu „plastelínové“, ale to se dá snadno napravit

Někdo říká, že už to pak není ono, a raději směs rovnou vyhodí a udělá si pak novou, ale směs z mrazáku použitelná zcela určitě je. Pravda je, že některé směsi, a zejména ty, co byly hodně vlhké, se pak trochu víc lepí, ale tomu se dá snadno předejít. Každé směsi prospěje, když ji před zamrazením zbavíte co největšího množství vody. Já ji po příchodu domů prostě vysypu na rozprostřené noviny nebo do více mělčích nádob a nechám ji tak až do večera. Pak ji dám do igelitového sáčku a šup s ní do mrazáku. Bez problémů v něm vydrží i několik týdnů.


Před zamrazením směs maličko vysuším

Nejhorší je, když necháte směs v kbelíku ve vyšší vrstvě. Tak se zkazí zcela jistě a čím je tepleji, tím rychleji se zkazí. Často se mi stává, že mám najednou tři čtyři zamrazené pytlíky a musím je prostě z mrazáku zlikvidovat. Pro jistotu si tedy na sáčky značím, co v nich je, aby z toho po rozmrazení nebyl úplný zmatek. Někdy na značení zapomenu a pak nevím, co v sáčku vlastně mám, takže po rozmrazení mám pak trochu podivné kombinace. Ovšem i díky tomu se mi podařilo najít pár zajímavých a dobře fungujících receptur.


Síto bývá většinou nutností

Jak už jsem uvedl, snažím se dávat do mrazáku směs spíše sušší, protože pak mám mnohem méně práce s jejím „oživením“ a snadněji se mi s ní pracuje. To znamená, že ji pak pomocí další suché směsi a síta uvedu do původního stavu, ve kterém se pak optimálně rozpadá a přiměřeně kalí. Jedinou výjimkou, kdy před zamrazením směs nesuším, je, když ji chci použít například při lovu kaprů a nechci, aby při lovu kalila a lákala tak drobné ryby. Jak se směs zmrazí a pak se pomalu rozmrazuje, dochází k jejímu dokonalému provlhčení a všechny částečky jsou pak těžké a nevzlínají. Do směsi, kterou jsem samozřejmě prohnal přes síto, pak přidám jen kukuřici nebo připravené pelety a mám hotovo.

Směsi mi většinou nezbude tolik, aby mi vystačila na celou další vycházku za rybami, a někdy je jí tak do dvaceti krmítek, ale i to se vyplatí zamrazit. Tímto zbytkem se pak příliš nezabývám a použiji jej hned na začátku lovu k základnímu hrubému zakrmení. Takovou směs doupravím jen zhruba, přidám červy a pak ji pomocí většího krmítka naházím na počátku lovu na loviště. K vlastnímu lovu pak použiji směs čerstvou, dokonale pracující.


I když byla zmrazená, ryby přináší stejně jako čerstvá

Směsi do krmítek se mají připravovat dokonale, s potěšením, a pak je z nich největší užitek. Ač se může zdát směs z mrazáku jako podřadnější, není to tak. Dá se z ní zase připravit opravdové lákadlo, které vábí ryby skutečně dokonale. Z mého pohledu zamrazení absolutně nevadí. Jen to pak dá trošku práce, ale to všechno je součástí hry, která mě baví.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (49 reakcí)

Přečteno: 8 909x
Průměrná známka: 1.2