Tygří ořech

- Miras

Vůbec se netajím tím, že tygří ořech patří na mém žebříčku oblíbených nástrah do těch nejvyšších pater. Vybudoval jsem si k němu důvěru, možná právě proto mu dávám i dostatek prostoru k tomu, aby ukázal, co umí.


Srovnání tygřího ořechu vel. standard a jumbo

Určitě bych měl začít představením tohoto oříšku. Jeho zvláštností je, že pro rybí organizmus je nestravitelný. Ryba jej pozře, rozlouskne požeráky, prožene trávicím traktem a vyloučí. Tento vyloučený kousek znovu sežere jiná ryba a tak to jde pořád dokola. Tygří ořech není vhodný ke krmení ve velkém, používejte jej prosím jen v rozumné míře. Pár hrstí na zakrmení stačí, nehrňte ho do vody lopatou. Je tvrdý, rozhodně nehrozí, že by jej po čase rozbila bílá ryba - buď ho ryby pozřou, nebo zůstane ležet na dně v nezměněné podobě. Patrně nikdo není schopen jednoznačně říct, čím je pro ryby tak přitažlivý. Jedno je však jisté: kaprům a amurům „šmakuje“. Z nějakého důvodu tygří ořech příliš neatakují jiné druhy ryb. Snad jen jednou se mi stalo, že jsem jej musel stáhnout ze hry, protože po něm šli velcí jeseni. Tygří ořech lze sehnat ve dvou druzích - klasický a černý - a ve třech velikostech - mini, standard a jumbo.








Provrtaný a korkem nadlehčený tygří ořech

Příprava je velmi jednoduchá. Ořech se na 24 hodin namočí do vody a poté se 30 minut vaří. Pomalejší, ale zcela totožnou cestou k úspěšné přípravě je pouhé namočení oříšku na několik dní do vody. Není to luštěnina, proto už dál nebobtná a vařením stejně nezměkne. Při namáčení lze do vody přidat cukr, esenci nebo třeba javorový sirup. Pokud se tygří ořech nechá pár dní naložený v láku, ve kterém se vařil nebo namáčel, začne fermentovat. Jedná se proces, při kterém dochází ke kvašení a tedy dodatečnému uvolňování cukrů. Voda se během několika dnů přemění na sladkou, hustou, slizovitou hmotu, z níž je cítit alkohol. Takto naložený tygří ořech vydrží bez újmy na kvalitě i několik měsíců. Fermentovaný ořech je o hodně atraktivnější záležitostí, která rybám opravdu chutná.

Rychlá varianta

Čas jsou peníze, ale za peníze se dá občas koupit i čas. Když se najde chvilka neplánovaně se utrhnout k vodě a zrovna není, jak na potvoru, po ruce žádné krmení, které by se dalo v dané situaci použít, lze si koupit si hotový, k přímému použití nachystaný „tygřák“. Většinou sáhnu po dóze tygřího ořechu naloženého v Talinu (přírodní sladidlo) nebo po fermentovaném černém ořechu. Poslední dobou mi vcelku zajímavé připadají i tygří ořechy Hi-viz. Jsou to ochucené a obarvené ořechy (žlutá - ananas, bílá - smetanové, oranžová - tutti frutti). Vzhledem k tomu, že tygřím ořechem krmím v malém množství, vystačí mi klidně jedna jediná dóza na několik vycházek k vodě. Komerčně připravený, „hotový“ tygří ořech volím velmi zřídka, leč se této variantě vůbec nebráním. Čas strávený přípravou vykoupím penězi a můžu k vodě vyrazit hned.


Rychlé řešení

Montáže

Vhodné montáže jsou zcela totožné jako při chytání na boilie. Preferuji absolutně jednoduché montáže bez jakýchkoliv „kurvítek“ (zbytečná součástka navíc, viz Murhpyho zákony). Zvláštní důraz kladu pouze na velmi ostrý háček.

Prezentace nástrahy

Záleží jen na rybáři, jak se rozhodne rybě oříšek naservírovat.

Klasika na dno

Mám pocit, že mi lépe fungují 2-3 oříšky za sebou místo jednoho jediného.

Neutrálně vyvážená nástraha

Neznamená to nic jiného, než že je nástraha nadlehčená tak, aby na dno lehoučce dosedla jen vahou samotného háčku. Při nasátí pak klade pouze minimální odpor a velmi snadno se dostane, spolu s háčkem, do rybí tlamky. K odlehčení nástrahy jsem si zvykl používat korek, který nacpu dovnitř oříšku. Vrtákem o průměru 6 mm udělám do oříšku díru a do vzniklého otvoru vložím kousek korku. Už jsem vypozoroval, že u mého oblíbeného háčku č. 6 stačí, když středně velký ořech navrtám jen do ½ až 2/3 a vyplním korkem. Pak se celá montáž chová, jak očekávám. Ořech velikosti jumbo musím provrtat celý skrz, abych dosáhl stejného efektu. Pokud se rozhodnu chytat na tři ořechy a chci, aby byla nástraha neutrálně vyvážená, pak ořech s korkem umístím mezi dva nenadlehčené. Před nahozením celou sestavu vyzkouším v mělké vodě u břehu, abych viděl, jak se chová. Většinou to ale zhruba vychází. Každý z nás používá jiné háčky, každý z nás si tedy musí vypozorovat sám, kolik korku je tak akorát.


Neutrálně vyvážený tygří ořech

Panáček

Jedná se o způsob prezentace, kdy jedna nástraha leží na dně a druhá, plovoucí, „stojí“ na ní. Dodnes jsem nepochopil, co na takto nepřirozeném způsobu předložení nástrahy ryby láká. To je však jedno, hlavní je, že to funguje. Kdysi dávno jsme s kamarády začali na Labi používat montáž na panáčka s pracovním názvem „Ztopořený ořech“. Jedná se kombinaci tygřího ořechu a gumového, plovoucího tygřího ořechu. Tato atrapa je velmi věrohodná a troufám si říct, že pro rybí oko prakticky neodhalitelná. Tím však výčet pozitiv ještě nekončí! Gumový oříšek nesaje vodu, nehrozí tedy, že by panáček po čase lehl na dno. Dá se velmi snadno ochucovat - stačí jen nabodat jehlou a nechat nasát v požadované tekuté potravě či esenci. Poslední výhodou je trvanlivost, tedy možnost opakovaného použití. Mám malou lahvičku s několika kusy gumových oříšků už někdy od roku 2009 a stále vypadají jako za mlada. Pokud někdo nenalezl důvěru v gumový „tygřák“, může samozřejmě k nadlehčení použít samotný korek, kousek plovoucí pěny nebo plovoucí kuličku boilie.


Vlevo panáček nadlehčený gumovým ořechem, vpravo korkem

Panáček naruby

S takovým předložením nástrahy jsem se poprvé setkal v jednom z anglických rybářských časopisů. Myslel jsem si o tom své, přesto mi to nedalo a vyzkoušel jsem to. Byť jsem měl ze začátku obavy, zda záseky budou sedět, mé obavy se záhy rozplynuly. A oč vlastně jde? Oproti klasickému „panáčkovi“ se otočí pořadí oříšků - tedy ten plovoucí bude blíž háčku. Vtip má být tom, že se tak nadlehčí i samotný háček a měl by snadněji vklouznout rybě do tlamky. Tolik teorie. Zda je to tak i v praxi, to netuším. Pravdou však je, že jsem nezaznamenal žádné problémy se zasekáváním či padáním ryb.


Panáček naruby

Zakrmování

Jak jsem už zmínil na začátku článku, nehrnu tygří ořech do vody lopatou. Vyplatilo se mi nastřelovat jej do vody prakem nebo házet krmnou lopatkou, a to záměrně s větším rozptylem. Do tohoto prostoru jsem pak buď naházel koule method mixu (lepší krmítková směs) s tygřími ořechy, které jsem předtím prohnal drtičkou (Krusha), nebo jsem tuto návnadu házel krmnou raketou. Oblíbil jsem si dva druhy method mixů: „Multimix Nutz“ a „Ořechový hurikán“. Hurikán obsahuje vysoké procento mletých ořechů, krásně voní a ve vodě vytváří lákavý mléčný zákal. Vcelku překvapivě se mi osvědčil i ve studené vodě, což bych vzhledem k velkému množství mastných mletých oříšků neočekával. Praxe zkrátka někdy bývá jiná než teorie…

Kolem háčku tygr v „pé-vé-áčku“

Jsem fanouškem PVA, především pak PVA punčochy. Její hlavní výhodu vidím v tom, že při náhozu je hrot háčku schovaný v punčoše, čímž se značně eliminuje možnost zamotání montáže během náhozu. Současné dopravení trochy návnady do bezprostřední blízkosti háčku považuji za velmi vítaný bonus. Vyrábím si malé patrony, jejichž obsah tvoří method mix a najemno drcené tygří oříšky. Suchou směsí obalím nadrcený tygří ořech (obsahuje vodu, která by mohla rozpustit PVA), a pokud je třeba, vše dovlhčím něčím, co PVA nerozpouští (různé tekuté potravy, olej, tekutý extrakt z tygřích ořechů apod.).






Tygří ořech v PVA

Použití těsta

Stejně jako boilie, i tygří ořech se dá zabalit do těsta. Těsto se ve vodě rozpustí a provoní okolí háčku. Jestli se něco vyloženě nabízí, pak je to provrtat oříšek širokým vrtákem, jak jsem popisoval výše, a ucpat vzniklý otvor těstem. Ořech je samozřejmě nutné napíchnout kolmo na vyvrtanou díru. Tip na těsto: Smíchejte trochu moučky z tygřích ořechů s tekutým extraktem z tygřího ořechu.


Vypasený, na dva tygří ořechy chycený kapr

Závěr

Když už nic jiného, je tygří ořech výbornou alternativou k boilii. Není třeba vymýšlet speciální montáže ani měnit taktiku, stačí jen na háček pověsit oříšek místo kuličky a je hotovo. Je to zkrátka možnost, o které je dobré vědět.

Tak ať vám to jezdí!

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Miras - Kapří pohoda

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (32 reakcí)

Přečteno: 42 460x
Průměrná známka: 1.21