World Carp Classic Junior 2015

- Vítek Černý

Od první zmínky o závodě World Carp Classic Junior uplynuly čtyři měsíce a za tuto dobu se mnohé změnilo. Nyní to není jen myšlenka, ale skutečnost, která za pár dní začíná. Na následujících řádcích vám představíme celkový harmonogram tohoto závodu, a to včetně doprovodného programu. Seznámíte se s tím, co se chystá, a také hlavně čeho se můžete zúčastnit, a kam se můžete přijet podívat.



Slavnostní zahájení

Pro slavnostní zahajovací ceremoniál World Carp Classic Junior jsme si vybrali historické město, které se nachází nedaleko jezera Katlov. Toto město je známé svými památkami, ražbou stříbrných mincí, vinicemi a nádherným chrámem. A to jsem určitě ještě nevyjmenoval vše, co je zde k vidění. Asi již správně tušíte, že se jedná o Kutnou Horu.

Ale zpět k zahájení World Carp Classic Junior. Samotné zahájení začíná 27. května 2015 v 17.30 ve Vlašském dvoře, který najdete v samém historickém centru města. Zde budou poprvé k vidění všichni závodníci a jejich kapitáni, kteří přijeli do České republiky reprezentovat své země. Úvodní slovo bude mít starosta Kutné Hory Bc. Martin Starý, který zahájí celý slavnostní ceremoniál.

No a co dál? Jakmile skončí program ve Vlašském dvoře, vyjdou všichni závodnici, kapitáni a jejich doprovod před Vlašský dvůr a vytvoří slavnostní průvod, který půjde historickým centrem Kutné Hory. A kdo půjde v čele? No přece kejklíři, komedianti a hudebníci! Součástí tohoto průvodu můžete být i vy, stačí jen přijet a zúčastnit se něčeho, co již jen tak nezažijete!

A kam průvod půjde? Do nejznámější budovy široko daleko. A tou budovou není nic jiného než chrám sv. Barbory. Kdo zde ještě nebyl, tak nepochopí jedinečnost tohoto místa. Ta atmosféra, která zde na vás dýchne, je nepopsatelná. Ale to předbíhám. Celý průvod totiž přivítá arciděkan Uhlíř na zápraží chrámu sv. Barbory a atmosféru doplní famfárou trubači Hudby hradní stráže, komedianti, hudebníci a kejklíři. Poté celý průvod vstoupí do chrámu sv. Barbory. Zde začne druhá část slavnostního ceremoniálu, kterou si nemůžete nechat ujít. Pan arciděkan zde povypráví o tomto chrámu, popřeje závodníkům mnoho štěstí a posvětí vodu z Katlova, tak aby jim byl sv. Petr nakloněn a nachytalo se velké množství ryb.



A blížíme se do finále celého dne. A tím je losování lovných míst. Měli jsme to vymyšlené dokonale, ale i ten nejdokonalejší plán se dá vylepšit. O tom nás přesvědčil pan arciděkan, který nám nabídl losování z horního venkovního balkonu chrámu sv. Barbory, který se veřejnosti otevírá jen ojediněle. To znamená, že losující se budou moci pochlubit svým losem celému průvodu a divákům, kteří na výsledek losu bude čekat před hlavní branou chrámu sv. Barbory.

Ať to máte daleko nebo to máte kousek, přijeďte se se svými dětmi podívat a zúčastnit se slavnostního průvodu. Jednou může nést vlajku České republiky právě ten váš malý rybář nebo rybářka.

Zahájení závodu

Pro samotné závodníky začíná den D ve čtvrtek ve 14 hodin. To se ozve startovní výstřel a první World Carp Classic Junior bude zahájen! Kdo bude jeho vítězem, to se od tohoto okamžiku dozvíme přesně za 50 hodin lovu. Všichni samozřejmě budeme nejvíce držet palce Ondřeji Týčovi, Janu Tůmovi a jejich kapitánovi Tomáši Blažkovi, kteří zde budou Českou republiku reprezentovat!



World Carp Classic Junior

Závodu se zúčastní čtrnáct týmů z celého světa. Na jezeře Katlov budou závodit týmy z Německa, Norska, Itálie, Polska, USA, Nizozemska, Švédska, Dánska, Ukrajiny, Slovenska a České republiky. Navíc jsou zde dva týmy s divokou kartou. A to tým WCC family a tým Fakultní nemocnice Motol, který povede Honza Hubka ze společnosti Tropic Liberec, která dětem dodá veškeré krmení. Celkem tedy čtrnáct týmů! A to stále není to nejzajímavější. Chcete na březích jezera Katlov potkat nějakou známou osobnost? Každý kapitán, který přijede společně se svým týmem, je ve své zemi pojmem, a když budete mít trochu štěstí a potkáte je, máte jedinečnou možnost se s nimi osobně seznámit. ;o)

Za Českou republiku přijede - Tomáš Blažek,
za Slovenskou republiku - Ivan Fabian,
za Německo - Thomas Keutmann,
za Norsko - Thomas Hesmyr,
za Itálii - Riccardo Battisti,
za Polsko - Zibi Hukalowicz,
za USA - Larysa Switlyk,
za Nizozemsko - Lars Bood,
za Švédsko - Fredrik Magnotsson,
za Dánsko - Henrick Hansen,
za Anglii - Daryl Hodges,
za Ukrajinu - Vadim Korunskij,
za The WCC Family - Silvia Omastova,
za FN Motol - Jan Hubka

Pravidla

Nejsou nikterak složitá. Také proč to dětem komplikovat? Každý tým chytá maximálně na čtyři pruty a k tomu se může používat spodový prut. Používat se smí boilies, plovoucí boilies, pelety, peletky, method mix, prostě vše, jako kdybyste šli sami na ryby a chtěli jste si co nejlépe zachytat. Loví se pouze na odhoz, aby každý tým dokázal své umění. A jaká je úloha kapitána týmu? Dětem smí radit, pomáhat s vázáním návazců, podebírat kapry, ale nesmí obsluhovat pruty. To mohou pouze závodníci. A kdo vyhraje? No přece tým, který bude mít po závěrečném výstřelu na svém kontě tři nejtěžší kapry.

Doprovodný program na Katlově

Nestihli jste středeční slavnostní průvod, ale chtěli byste se přijet podívat, jak celý závod probíhá? To samozřejmě můžete. Jste vítáni kterýkoli den v průběhu World Carp Classic Junior. V pátek 29. a v sobotu 30. května 2015 se navíc bude na Katlově konat bohatý doprovodný program, který zaujme vás, vaši ženu i vaše malé ratolesti.



A co se zde bude konat? Program zahájí dětská rybářská školička. Našim malým rybářům se zde od 10 do 16 hodin budou věnovat naši přední rybáři, a to jmenovitě za kaprařinu Karel Nikl, za plavačku Pepa Konopásek, za feeder Milan Tychler a za rybolovnou techniku několikanásobná mistryně světa Kateřina Marková! Vaše ratolesti tak budou ve vynikajících rukou! Tito zkušení rybáři však poradí i dospělým.

A co když bude v rybářské školičce plno? Pro tyhle případy máme pro děti připravený další program. Svůj dětský den bude mít na Katlově i rádio Blaník a Česká televize, která je hlavním mediálním partnerem World Carp Classic Junior! Děti se tak mohou těšit na skákací hrad, stan plný omalovánek a kreslení na obličej. Česká televize zde bude mít filmový stan, kde se budou vysílat tematické pohádky o vodnících, rybách a třeba přijede i samotný vodník Kebule s Večerníčkem. :)



A to stále není všechno. Připravena pro vás bude originální indiánská vesnice se třemi týpí, přičemž jedno bude připraveno jako návštěvní, kde budou moci návštěvníci na vlastní oči spatřit unikátní obydlí prérijních indiánů. Samozřejmostí je, že v týpí bude indiánský průvodce, který všechny seznámí s funkcí tohoto obydlí včetně zodpovězení všech zvídavých dětských i dospěláckých otázek.

Vesnici bude tvořit nejméně desítka indiánů ve stylovém oblečení, kteří budou mít pro děti připraven program skládající se z lukostřelby, hodu kopím na cíl, lakrosových dovedností, házení indiánských obručí či výroby medicínového váčku. Také se děti budou moci nechat pomalovat indiánskými barvami, aby lépe zapadly mezi domorodce. V určitých intervalech zazní také indiánská hudba. Při této příležitosti si děti mohou zabubnovat nebo zatančit v rytmu indiánských rituálních melodií.  



A že by to už bylo všechno? Ale kdeže, pro dospělé rybáře jsme si zde připravili malou výstavu Open air for fishing! Konečně si tak budete moci vyzkoušet rybářské náčiní přímo v terénu a zkonzultovat ho s nejpovolanějšími rybáři z celé branže. To se vám v kryté hale rozhodně nepovede. ;)

Tohle vše, co jste si právě přečetli, bude u jezera Katlov v pátek i v sobotu! A čím celý tento program zakončíme? V sobotu v 16 hodin se rozezní druhý výstřel, který ukončí první World Carp Classic Junior. Závodníci se začnou balit a my budeme čekat na slavnostní vyhlášení. Od 17 hodin můžete na velkém pódiu sledovat ty nejlepší filmové záběry z právě skončeného World Carp Classic Junior a v 18 hodin přijde na řadu přednáška Jakuba Vágnera, který si pro vás připravil vyprávění na téma Expedice do celého světa.

A teď to nejdůležitější. V 19 hodin dojde na samotné vyhlášení vítězů. Konečně tak budou známí historicky první juniorští mistři světa v lovu kaprů! Už teď jsme plni očekávání, kdo to nakonec bude. :) Odměněni však nebudou jen vítězové, ale také poražení, poněvadž i ti si zaslouží náš respekt a odměnu za to, že se po celou dobu tak snažili.

Pokud vás nepřilákalo nic z toho, co jste si přečetli na předchozích řádcích, zkusím na vás vytáhnout poslední trumf. A tím je koncert, a ne ledajaký. Zlatým vrcholem večera bude vystoupení Petra Koláře a Mira Žbirky, kteří zde zazpívají své největší hity. Kdo by chtěl zůstat v sobotu doma, když tu čeká tolik zábavy?!

Doprava

Zážitek se vám snažíme zprostředkovat od A až do Z. Nejlepší cesta k jezeru Katlov je s Českými drahami. Nedejte na to, že vám vyhledávač žádné spojení do Katlova v sobotu 30. května nenašel. Ve spolupráci s Českými drahami jsme pro vás zajistili bezplatnou autobusovou dopravu z Kutné Hory do Katlova a zpět. Autobusy budou odjíždět z Kutné Hory v 9.05, 11.05, 13.05, 15.05, 17.05, 19.05 a 20.55, tedy vždy po příjezdu rychlíku od Prahy a od Brna. Zpět z Katlova autobusy odjedou ve 12.20, 14.20, 16.20, 18.20, 20.20 a 21.20 tak, aby v Kutné Hoře navázaly na rychlík ve směru Brno i Praha. Poslední spoj ve 21.20 má návaznost na osobní vlak směr Světlá nad Sázavou a na osobní vlak směr Kolín, kde je zajištěn přípoj do stanic na trati do Prahy.

Pro cestu ze středních Čech a z Prahy vám doporučujeme využít Skupinovou víkendovou jízdenku region Středočeský, která stojí 300 Kč a platí pro 2 dospělé a až 3 děti do 15 let. Obdobnou jízdenku za 225 Kč lze využít pro cestu z kterékoli železniční stanice na Vysočině. Cestujete-li z větší dálky, například z Brna, využijte Skupinovou víkendovou jízdenku v celostátní variantě - za 650 Kč mohou 2 dospělí a až 3 děti do 15 let cestovat bez omezení po celé České republice. Jízdenku si zakupte na www.cd.cz/eshop - e-shop Českých drah vám doporučí nejvýhodnější jízdné, a navíc získáte místenku zdarma! 

Pokud bydlíte poblíž, udělejte si vycházku. Bydlíte dál a přijedete autem? V tom případě pro vás máme připravené parkoviště, abyste nemuseli svého plechového miláčka nechávat stát někde u cesty.



Poděkování

Na závěr bychom chtěli poděkovat hejtmanu Středočeského kraje Ing. Milošovi Peterovi, který nad celým závodem převzal svou osobní záštitu. Dále generálnímu sponzorovi společnosti Mivardi, který poskytl závodníkům vybavení pro úspěšnou reprezentaci svých zemí, a také společnostem České dráhy a. s, RSBC, Normark, Allianz, Hewlett Packard, King´s, Mercedes-Benz Česká republika, HOPI, Dr. Max, Columbia, ICOM Transport, Rengl, Veolia, Krčma Dětenice, Kofola, ABF, Truhlářství Aleš Turner, městu Kutná Hora, arciděkanství Kutná Hora a obci Červené Janovice.

A také našim mediálním partnerům, kteří nad touto akcí převzali záštitu: České televizi, rádiu Blaník, deníku Blesk a našemu mediálnímu partnerovi MRK.cz.

On-line

Tak aby Vám nic neuteklo, připravili jsme pro Vás ve spolupráci s MRK.cz, on-line přenos z celého World Carp Classic Junior. Fotograf a redaktor Jirka Jakeš Vás vtáhne přímo do děje této jedinečné události.

Podpořte dobrou věc

Historicky první World Carp Classic neurčí jen prvního juniorského mistra světa, ale podporuje dobrou věc. Do České republiky se sjedou rybáři z mnoha zemí, aby společně s vámi pomohli vybrat finanční prostředky pro dětskou onkologii v Motole. A pokud byste se i vy rozhodli přispět dětem, které v životě takové štěstí neměly, můžete na tento transparentní bankovní účet: 2200730656 / 2010. Nikdy totiž nevíte, kdy stejnou pomoc budete potřebovat vy a vaše rodina.



Těšíme se na vás na březích jezera Katlov a věříme, že si v našem nabitém doprovodném programu najdete něco, co vás zaujme, a že se na nás přijedete podívat.

Za organizační tým WCCJ Vítek Černý

Autor: Vítek Černý - ®

Diskuse k článku (8 reakcí)