Boili, boili, boili 9/00

- BCG

Stále více rybářů zajímá boilí a jeho výroba, lov na něj a jeho rozdělení. Na toto tolik diskutované téma dokáže spousta z nás vést na několika hodinové ale doslova několika denní diskuse. To je sice zajímavé, ale tak trochu upouštíme od těch, kteří teprve začínají. Dnes je na trhu spousta surovin a novinek ve kterých se jen málokdo skutečně orientuje, ale na druhou stranu dopomáhají k výrobě atraktivnějšího boili.

Tyto komponenty jsou více či méně účinné, ale tak už to bývá. V tomto příspěvku se nedočtete o tom, které suroviny či značky jsou ty nejlepší a který recept na boili chytá sám. Jen se vám pokusíme poradit při volbě mixu na určitou roční dobu nebo kombinaci atraktivních látek. Možná také zjistíte, že připravit si vlastní boili není až tak složité a mnohdy lepší. A pokud se dostaví úspěch, je radost z úlovku o to větší a silnější, neboť rybu jste přelstili díky svému umu a chytrosti a ne díky laciné reklamě.

Lov na boili začíná jeho navrhováním, výrobou a končí překrásným záběrem, zdoláváním a fotografováním mnohdy s trofejní rybou a dnes již spojené s jejím vrácení zpět do vody.

Nejprve si ve zkratce řekněme co to vlastně boilim je. Teď si asi v duchu říkáte, pořád dokola, ale proto, aby člověk pochopil musí znát podstatu věcí. Takže boili není nic jiné než uvařené těsto většinou v podobě kuliček, které má tu výhodu, že vydrží ve vodě mnohem déle než klasické nástrahy. Tím pádem získává větší důvěru ryb. Díky tomu, že má tvrdší slupku, stává se většinou nezajímavé pro menší ryby. Takže větší kapři mají svůj tolik potřebný a oblíbený klid. Díky použití různých přísad je boili velice atraktivní , přitažlivé, dobře a rychle stravitelné a hlavně rybám chutná. Ale mějme na paměti že za 1) boili není vždy cesta k patnchu, 2) opravdu kvalitní boili chytí více ryb i za velice špatných podmínek, 3) boili musí být vysoce stravitelné.

Možná vás napadá co teorie HNV, tedy boili s obsahem proteinů 50% a výše. Je pravda, že jsme ještě do nedávna byli ortodoxními zastánci této teorie. Ovšem poslední dobou jsme zjistili, že oba dva názory na druhy boili, HNV a HE ( energetické boili, např. ptačí zob ) mají tak trochu pravdu a tak jsme zvolili zlatou střední cestu. Každopádně boili HNV skvěle funguje na jaře. Ovšem po mírné úpravě jej můžeme použít v kteroukoli roční dobu.

Ale vraťme se k výrobě boili. Nám se nejlépe osvědčili, tyto mixy:

Jaro - HNV, HNV Robin Red, Léto - Ptačí zob, Ořechový mix, Pozdní léto - Ptačí zob, Ryba, Podzim - Ryba, Rybí mix s ptačím zobem, Zima - HNV ptačí zob.

Možná s tím někdo nesouhlasí, ale po sedmi letech jsou výsledky každý rok stejné a nám to funguje. Jelikož je sezóna v plném proudu, začneme tedy od prostřed.

Ptačí zob, Výhodou boili z ptačího zobu je jenom vysoká atraktivnost a stravitelnost. Vzhledem k tomu je s ním lépe více vnadit. Díky jeho hrubé struktuře látky v boili obsažené unikají do okolí mnohem lépe. Tím pádem na něj ryby reagují podstatně rychleji. Dříve se používal jako ptačí zob směs obilovin a semen - pšenice, oves, řepka, konopí, niger, atd. To bylo dostačující, ale mělo to jednu chybičku. Pokud jsme chtěli dosáhnout hrubé struktury, boili se při výrobě špatně zpracovávalo. Jelikož pomletá směs semen stále sála vlhkost a pokud jsme semena pomleli na mouku, nebyla zase dosažena pórovitost boili. A pokud jsme směs obohatili pojivy, výsledkem bylo velmi tvrdé boili. Prostě to nebylo ono.

Před pár léty nám kamarád ukázal PTX, což je sladká směs určená pro krmení okrasného ptactva. Obsahuje melasu, různé zrniny, med a spoustu dalších výtečných věcí. Obrovskou výhodou těchto komerčních ptačích zobů je, že rybám nejen chutnají a jsou vysoce stravitelné, ale také se s nimi výtečně pracuje. Boili zachovávají jak hrubou strukturu, tak i námi požadovanou konzistenci. Tedy tvrdou slupku s měkkým jádrem. Dnes se již nemusíme spoléhat jen na jeden PTX, který jsme si dováželi z Rakouska či Německa ale tyto suroviny můžeme zakoupit i u nás např. u fy. Jet-Fish. Jedny z nejpoužívanějších a nejúčinnějších jsou, Prosecto, PTX, Nectablend, Sluis C.L.O., a snad ty nejlepší Robin Red a Red Factor.

Robin Red je směs ptačího zobu, papriky a koření. Ve světě se používá již značně dlouho a je opředen doslova legendami. Což můžeme sami potvrdit. Můžeme jej přidávat do všech druhů mixů. Robin Red značně podporuje trávení a co víc, obsahuje typ vitamínu, který slouží jako skvělé dráždidlo. Nám se osvědčil od jara do podzimu. Podobným přípravkem je Red Factor. Je skvělým doplňkem boilí s ovocnou příchutí.

Jestli že si chcete sami namíchat svůj PTX mix není to žádný problém. Tyto mixy jsou jedny z nejjednodušších, většinou se skládají z dvou až tří ptačích zobů a nějakého pojiva. Ale například Slius c.l.o. samo o sobě dobře pojí a pokud jej ještě semeleme stačí přidat jen Robi Red . Jaký ptačí zob zvolit záleží na tom, jakou příchuť a vůni hodláte použít. Do ořechových a smetanových mixů se výborně hodí PTX nebo Necta Blend. PTX je sladký a Necta Blend obsahuje semena kakaovníku. Do ovocných je lepší Red Band či Prosecto. Sluis c.l.o. můžeme dávat do jakéhokoliv mixu. A Robin Red by neměl chybět nikde, zvláště v rybích či kořeněných mixech. Ale nikde není psáno, že se máte držet tohohle doporučení. Každý ptačí zob má svůj podtext a vše záleží na vás. Ptačí zob můžete také smíchat s HNV základem, zvláště pokud hodláte lovit 10 - 14 dní. Nebo jej smíchat s některou s rybích mouček. Ostatně kombinace Slius c.l.o., Robin Red, Rybí moučka a syrovátkový protein bývá velice účinná. Zvláště pak smícháme-li ji s nějakou kořeněnou esencí, např. Mega Spice Rod Hutchinson či esenčním olejem Black Pepper.

V zásadě by každé boili mělo obsahovat chuťový stimulátor ( A.S. ). To je kapitola sama pro sebe a o tom tedy až příště, ale může jen doporučit A.S. od Nutra Baits, Rod Hutchinson, Kevin Nasch. Tyto A.S. jsou na bázi nukletydů a po ochutnání zjistíte, že vám jejich chuť doslova exploduje na jazyku.

Dalším důležitým prvkem v boili jsou esence ( vůně ). Mají za úkol upozornit rybu na zdroj potravy. Ale pozor, nemyslete si, že co voní vám musí vonět i rybám. Kapr absolutně nerozezná vůni tak jako člověk. Kapra zajímá jen změna P.H. v okolí nástrahy. Což může v některých případech znamenat, že malé dávkování esencí je lepší než větší. Také není esence jako esence. Jedny z nejúčinnějších jsou esence založené na glycerolu, etylalkoholu, kokosovém oleji. Existují ovšem i jiné. Zvláště u esencí platí pravidlo, že cena odpovídá kvalitě. Ale pokud si spočítáte dávkování koncentrací a objem, zjistíte, že je lepší si nějakou korunu připlatit a mít doopravdy kvalitní esenci a ne nějaký pach, který nebyl ani původně určen k rybolovu. Mějte na paměti, že tam, kde se často loví na boili, je lepší použít kvalitní suroviny. Kapři časem rozpoznají rozpouštědla která jsou v esencích obsažena. A většinou jen málokterý rybář, který přepočítává vynaložené investice na ulovené maso, je ochoten si pořídit kvalitní suroviny.

Oleje: na léto dodnes nepřekonatelná záležitost. Kapři zřejmě milují oleje. Výhodou olejů je, že jsou ve vodě velice málo rozpustné a díky tomu jsou vytlačovány z boili v podobě mikrokapek, které stoupají k hladině. Ale to neznamená, že na našem lovném místě budou plavat mastné skvrny. Jelikož množství oleje v boili 10 -20 ml na 1 kg není tak velké. V teplé vodě jsou oleje účinnější nežli esence, nehledě na to, olej unikající ve velice malých dávkách na sebe váže také pach esence. Mezi naše oblíbené patří Strawberry oil, Total Hemp, Macrel oil, Sardine oil. Oleje můžeme smíchat s jakoukoliv esencí, např. Strawberry + Macrel oil, Mega Spice + Hemp oil a jednou z nejlepších Crem elite + Strawberry oil + esenční olej Bergamon.

Sladidla: kapři milují vše sladké. Proto není jediný důvod proč nesladit. Většina esencí má pálivý podtext, který se může odrazit na chuti boili. Abychom tento pálivý podtext přerazili použijeme sladidlo. Sladidla se používají buď tekutá nebo prášková. Prášková sladidla např. od Nutra Baits mají lepší chuť a nejsou tak agresivní a také se hodí na dlouhodobější lov.

Pokud nemáte zkušenosti s mícháním vlastních směsí, nebo si nejste jisti, neriskujte. Raději použijte některou z komerčních směsí. Na našem trhu patří mezi ty kvalitní a cenově přijatelné mixy Jet-Fish nebo Ritchword.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 7 940x
Průměrná známka: 1.65