Já na malé háčky nevěřím

- Milan Tychler

Já na malé háčky nevěřím, řekl starší kolega, mohutně zasekl, a během chvíle přitáhl do podběráku asi dvoukilového kapříka.

Kapr měl v koutku tlamky zaseknutý háček podobný malé kramli a tvrdé zrno kukuřice stále ještě v jeho obloučku drželo jako přibité. Namočil si ruce, kapra háčku jedním pohybem zbavil a pustil ho zase zpět. Nebyl z těch, co vezmou všechno, co chytí. Ranka v kapřích ústech nebyla velká, ale byla. Byla mnohem větší než od háčků, jaké jsem používal já, ale byla také pravda, že moje úspěšnost při zdolávání ryb byla mnohem menší. Měl jsem sice o něco víc záběrů, ale co se týká zdolaných ryb, byl na tom lépe on.


Tohle byla a někdy ještě je běžná praxe

Tohle se stalo dávno a bylo to v mých začátcích s rybařením. Všude se začínalo psát o jemnosti a šetrném zacházení s rybami, ale dosud neexistoval jediný „carp team“. Jenže v tu dobu nebyl výběr v háčcích nijak závratný a chytalo se na to, co bylo. Byly prostě velké háčky, pak menší a těm nejmenším se říkalo polykáčky. Druh s polokruhovým obloučkem byl Perfekt a polooblý byl Limerick. Ten měl špičku vyhnutou mírně do strany. Nejmenší háčky tohoto druhu, ale ploché se nazývaly krystalky. Malé pevné háčky s očkem - sci-fi.

Tenkrát jsem si uvědomil, že to s velikostí háčku hrotím až příliš. Byly skutečně malé a navíc v jiné kvalitě, než jsou ty současné, protože se mi často stávalo, že ryby háček prostě natáhly. Když se mi podařilo zaseknout větší rybu, musel sedět háček na správném místě rybí tlamy, aby se mi ji podařilo dostat na břeh. Jinak se háček buď vytrhl, nebo se prostě narovnal. Pochopil jsem také další věc, totiž to, že zbytečná zranění způsobují rybám nejen háčky velké, ale také ty malé. Velkým háčkem způsobí mnoho rybářů rybám zranění především při nešetrném vyprošťování háčku a malé háčky zase způsobují zranění tak, že se často vytrhnou z měkké tkáně uvnitř tlamy. Tato zranění nejsou většinou na první pohled vidět, ale prohlédněte si někdy kapří tlamu nejen zvenčí, ale i zevnitř…


Na kapřím pysku jasně vidíme staré zhojené zranění

Často chytím nějakého kapra s docela čerstvým zraněním i se starším už zajizveným, které bylo způsobeno háčkem, a nejednou jsem chytil i kapra, který měl pořádný háček ještě v tlamě. Je zvláštní, že rybáři dovedou utrhnout na volné vodě bez vázek podměrečnou rybu zaseknutou na takový hák a osmadvacítku vlasec. Na druhou stranu se ani moc nedivím, když vidím ty mohutné záseky a vlasec, který nevyměnili několik let.

Nad tím vším jsem se zamyslel ve chvíli, kdy jsem po chvíli zdolávání ztratil podle všeho pěkného kapra. Měl jsem za to, že mi utrhl návazec, ale nebylo to tak. Háček se mu z tlamy vytrhl. Chytal jsem na zrnko kukuřice nastražené mimo háček, a tak jsem neměl jistotu - ale to člověk nemá nikdy - zda se háček zasekl v měkké tkáni uvnitř tlamy, nebo byl kapr chycený jen za blanku někde zvenčí. Používám háčky ze silnějšího drátu a ty bez problémů zvládají i skutečně velké ryby, ale musí být zaseknuté správně. Při lovu s jedním zrnkem kukuřice bych si použitím ještě většího háčku nijak neprospěl. Už ten, co používám, je tak na hranici vzhledem k velikosti nástrahy.


I mnohem menší ryby nesou zranění způsobená háčkem

Poučka říká, že lovíme-li s nástrahou umístěnou na vlasovém přívěsu mimo háček, neměl by být háček, respektive šířka obloučku háčku, větší než nástraha, protože pak se může stávat, že ryba nenasaje nástrahu správně. Velký háček zkrátka vadí. Mohu ale udělat jednu věc - prodloužit o kousek vlasový přívěs. Provedeno, nahozeno a další záběr znamená zdolanou rybu. K tomu ale musím dodat, že někdy to funguje, a někdy ne. Když se rybám moc nechce, nasávají nástrahy jen nedbale a potahují pouze nástrahu. Háček se jim do tlamy ani nedostane.

Jiné to ale je, když umístím nástrahu přímo na háček. Tehdy to pro mě znamená, že jakmile mi upadne druhá ryba, okamžitě měním háček za větší, a obvykle je po problému.

Zkoušel jsem i opačné řešení, tedy háček ještě víc zmenšit, aby ryby nasávaly nástrahu snadněji, ale nijak jsem si tím nepolepšil. Jediné, čeho jsem tím dosáhl, bylo, že jsem zasekával častěji do prázdna.


Tahle ryba byla i na malém háčku zaseknutém zvenčí úspěšně zdolána

Spousta rybářů vidí u závodníků, že používají skutečně drobné háčky, a snaží se je napodobit. Neuvědomují si ale jednu celkem zásadní věc. Závodníci jsou rybáři, kteří jednak mají odchytáno spoustu hodin, takže mají nacvičeno zdolávání ryb na jemném náčiní, ale hlavně používají náčiní odpovídající zdolávání ryb zaseknutých na malé háčky. Když normální rybář loví na položenou nebo feederem oproti závodníkům poměrně hrubým způsobem a jediné, co změní, je velikost háčku, nijak zvlášť si tím neprospěje. Ryby mu prostě padat budou a jediným snadným řešením pro něho je prostě zvětšit háček.

Já už jsem od používání přehnaně malých háčků upustil, protože se to zkrátka nevyplácí. Když berou ryby slabě, nutí vás to použít menší háčky a drobnější nástrahu, ale pak se velmi často stane, že zabere ryba, která by mohla všechno rozhodnout, a vy ji ztratíte. Je těžké říct, co je větší risk - riskovat ztrátu ryby kvůli malému háčku, nebo nést riziko, že vám kvůli většímu háčku ryba nezabere? Z hlediska poškození ryby je v takovou chvíli přijatelný jen skutečně přiměřený háček, na kterém rybu úspěšně zdolám. Chce to ale psychickou odolnost a trpělivost. To už však sklouzávám do závodní praxe a to jsem nechtěl.


Velikost háčku je v podstatě totožná, ale riziko vytržení háčku z tlamky je u toho silnějšího podstatně menší

Chci říct jen to, že na použití větších háčků, respektive háčků opravdu přiměřených velikosti lovených ryb, není nic špatného a není se zač stydět. Já sám už jim také dávám mnohdy přednost před háčky zbytečně malými. Nutno ale podotknout, že není háček jako háček, a že i pokud je háček malý, ale vyrobený ze silnějšího drátu, je riziko vytržení z rybí tlamy podstatně menší než u háčků velmi tenkých. Jistě také záleží na tvarech, a hlavně na schopnostech toho kterého rybáře a jeho náčiní.

Určitě se nekloním k nastražení jednoho zrnka kukuřice do obloučku háčku velikosti 2/0, ale na druhou stranu mám stejné výhrady k používání háčků takových velikostí, jaké jsou především vzhledem k lovené cílové rybě skutečně nepřiměřené. Použití peanu či jiného nástroje na vyproštění maličkého háčku, který se zasekl rybě až téměř v jícnu, by mělo být spíš výjimkou než pravidlem. Tomu se dá jistě zamezit také stylem lovu a délkou návazce, ovšem jen o málo větší háček tohle riziko omezí podstatně a ne vždy je to na úkor počtu záběrů. A i kdyby bylo, je morální povinností skutečného rybáře to podstoupit.


I k lovu s jedním zrnkem používám raději háčky ze silnějšího drátu

Sice se nemohu úplně ztotožnit s první větou tohoto článku, „já na malé háčky nevěřím“, protože je stále používám, ale skutečně jen tehdy, když to má smysl. Neuznávám používání nesmyslně malých háčků jako pravidlo, protože i malý háček může způsobit škodu, a možná dokonce škodu větší než háček velký. To ale často nevidíme, protože jsme z ryby háček vytrhli a ryba zůstala ve vodě. Možná je to jen teorie, ale určitě by měla vést alespoň k zamyšlení a snad si někdo na rybách vzpomene, až mu zase budou padat ryby, že by mohl vyzkoušet i o kapánek větší háček…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (79 reakcí)

Přečteno: 15 795x
Průměrná známka: 1.2