Zatraktivňování návnad a nástrah - 1. díl

- Miras

Naše krmení může být prověřené časem i spoustou chycených ryb, a přesto to na něj zrovna nebere. Možná jsme jen ve špatnou chvíli na špatném místě nebo rybám předkládáme k snědku něco, na co zrovna nemají chuť. Občas stačí méně či více poupravit návnadu, někdy dokonce i jen nástrahu. Možností je celá řada a v podstatě záleží jen na rybáři, jak je připravený a jakou „tajnou zbraň“ vytáhne ze své brašny.


Můj kouzelný kbelík

Já pro tento účel nosím k vodě svůj značně oprýskaný „zázračný kbelík“, v jehož útrobách se skrývá dostatečná škála různých ochucovadel (samozřejmě i těch zcela zbytečných), díky kterým dokážu v případě nutnosti okamžitě reagovat na nepříznivý vývoj situace. Ne pokaždé to vyjde, ale téměř vždy mívám aspoň dobrý pocit z toho, že jsem pro chycení ryby udělal maximum.


Boilie nasáklé omáčkou Sweet Chilli - výborné řešení do chladné vody

Návnady

Boilie, pelety a partikl můžeme zatraktivnit:
- tekutými ochucovadly (zalévání)
- sypkými ochucovadly (zasypávání, obalování)
- kombinací tekutých a sypkých ochucovadel


Přísady

Tekutá ochucovadla

Dá se použít prakticky cokoliv tekutého, poživatelného, neodpudivého a důvěryhodného, co dokáže návnada nasáknout. Je vcelku jedno, zda se pro nějaké ochucovadlo vypravíte do supermarketu, nebo si vyberete některý z produktů svého oblíbeného výrobce rybářského krmení. Jde o efekt a je jen na samotném rybáři, jaký výrobek si oblíbí.

Tekuté potravy - Jedná se o různé výtažky (z jater, kukuřice, mořských živočichů, atd.) bohaté na aminokyseliny, které do svého okolí šíří velmi silný potravní signál. Mezi mé nejoblíbenější bezesporu patří staré dobré Minamino.


Navlhčit a obalit v chilli

Oleje - Zejména v letním období, kdy je voda teplá, je to dobrá volba. Boilie nebo pelety přelité lososovým olejem ve vodě způsobí doslova „ropnou havárii“, která je však pro ryby velmi lákavá. Kladem olejů je i to, že zpomalují rozpad pelet.

Booster - Výrobek speciálně určený k ochucování návnad. Co obsahuje, to vědí jen samotní výrobci. Pravděpodobně se však bude jednat o kombinaci tekuté potravy a menšího množství esence. Ať je v tom, co chce, hlavně, že to funguje…


Znovu navlhčit a obalit v Robin Red

Aminokomplex - Jedná se o kombinaci všech tekutých složek (tekutá potrava, esence, esenciální oleje, extrakty atd.), která se spolu s potřebným množstvím vajec přidá do směsi na boilie, aby vzniklo těsto k výrobě boilií. Je to vlastně takové „vše-v-jedné-lahvičce“. Nic nám však nebrání použít aminokomplex i jako „zálivku“ na návnady. Pozor, je to koncentrát - před použitím jej nařeďte vodou.

Výrobky ze supermarketů - Různé rybí omáčky, Maggi, worchesterová omáčka, ústřicová omáčka a jiná ochucovadla používaná k vaření či dochucování pokrmů. Když jim dáte šanci, nezklamou vás.


Hotovo

Sypká ochucovadla (zasypávání, obalování)

Hned ze začátku bych měl zmínit, že boilie či pelety bude třeba nejprve namočit, aby se sypké přísady vůbec mohly na návnadu nalepit.

Samotný proces přípravy je velice prostý: boilie v kbelíku se lehce navhčí vodou a poté zasype například rybí moučkou. Pokud se to nezdá být ono, stačí boilie znovu navlhčit a zasypat pro změnu Robin Redem. Pořád nic? Znovu navlhčíme a zasypeme kořením chilli. Pokud tomu pořád něco chybí, můžeme v obalování pokračovat dle libosti.


Porovnání původní a obalené kuličky

Výhodou tohoto způsobu ochucování je skutečnost, že po vhození do vody se nabalené složky začnou postupně uvolňovat a vytvoří kolem návnady atraktivní mráček z velmi drobného, ale chutného krmení.

Rybí a masové moučky - Ryby jejich chuť i vůni důvěrně znají, proto se jejich použití k „zaprašování“ návnad vyloženě nabízí. Mým favoritem je obyčejná moučka Red Fish.


A takto to vypadá po vhození do vody


Občas se splete i lín

Extrakty - Jsou účinné, ale drahé, proto je využívám ryze k ochucování menšího množství návnady, kterou pěchuji do PVA punčochy. Mezi mé oblíbené extrakty patří olihňový, játrový a GLM.

Mléčné přísady - Přísady jako Vitamilk, Vitamealo nebo obyčejná sušená smetana ze supermarketu dodají naší návnadě nejen příjemně nasládlou smetanovou příchuť, ale také vytvoří v okolí návnady atraktivní mléčný zákal.

Ptačí zoby a koření - Zmíním jen tři přísady, které však mají společného jmenovatele: je jím paprika. Ať už je to Robin Red nebo Spanish Pepper, obsahují vysoké procento papriky, a chilli je kapitola sama pro sebe. Mám rád ostrý maďarský guláš, možná právě proto mám také určitou náklonnost k pálivým přísadám. Zatím mě nezklamaly a mají pevné místo v mém „zázračném kbelíku“.


Také rybář si zaslouží mít svůj vlastní „bůůstr“…

Kombinace tekutých a sypkých ochucovadel

Ne, není to až taková zbytečnost, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tekutá ochucovadla nasákla dovnitř boilií či pelet, proto se také uvolňují po delší dobu. Na druhou stranu sypká ochucovadla se vyplavují poměrně rychle, protože se drží jen na povrchu návnady. Zkombinujeme-li obojí, bude naše návnada atraktivní po delší časový úsek.


Nečekaný, ale krásný úlovek

Tuším, že vše podstatné o ochucování návnad jsem již řekl. V příštím díle se zaměřím na samotné nástrahy, protože i s nimi se dá aktivně pracovat a vylepšovat je přímo u vody.

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Miras - Kapří pohoda

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (55 reakcí)

Přečteno: 18 808x
Průměrná známka: 1.41

NZatraktivňování návnad a nástrah - 2. díl

V tomto případně vůbec nejde o zatraktivnění celého loviště, ale o vytvoření jedné jediné odlišné kuličky, která dokáže přimět rybu k záběru.