Má smysl v zimě vnadit?

- Milan Tychler

Na tuhle otázku by se asi dalo odpovědět docela jednoduše, a to jak kladně, tak i záporně, protože záleží na tom, kdo odpovídá. Názory se totiž různí. Máme tu zastánce i odpůrce zimního vnadění, ale to je naprosto v pořádku. Někomu to vyhovuje tak, někomu onak. Ne všichni lovíme na stejných vodách, ne všichni máme stejné zkušenosti a co platí tu, nemusí platit jinde.


Na takových řekách vnadím v zimě i v létě

Já nestraním nikomu a v podstatě je to tak, že mám v zimě místa, kde vím, že je jakékoli vnadění zbytečné, a místa, kde vnadím, protože pak nachytám víc. Hovořit o tom, že v zimě je nejlepší najít místo, kde jsou ryby, a pak je zbytečné vnadit, je sice hezké, ale ne všude můžeme a dokážeme tuhle poučku uplatnit. Na malých říčkách a větších potocích to jde bez problémů. Tam se dá mapovat dno jen pohledem, protože tam je skutečně často na první pohled jasné, kde je hloubka a kde je mělčina. Snadno si odvodíte, kde asi budou ryby, kde má smysl chytat a kterým místům je lepší se vyhnout. Jenže na větších vodách už to tak snadné není a další věcí je to, že na mnohakilometrových úsecích často nenajdete ani náznak toho, že by se dno někde prohlubovalo. Regulované řeky a kanály mají dno všude víceméně stejné, takže kde hledat?! Není to tak jednoduché.


Tady se obejdu i bez krmení

Naštěstí je pomoc úplně prostá a v mnoha případech skutečně účinná – pokud nepanuje opravdová zima a ryby se nestáhly na svá zimoviště, dá se na většině řek chytat na stejných místech jako v létě. Na takových řekách, jako je Labe a třeba i Morava, to bez problémů funguje. Záběrů je samozřejmě méně, někdy bývají i mnohem opatrnější, ale stále tu jsou a ryby se dají lovit. Myslím, že spousta zim v posledních letech je takových, že ryby vlastně ani nezimují. Nestáhnou se z celých úseků na jedno místo, jak se to děje za opravdu mrazivého počasí. Mírné zimy jsou trošku jiné. Ryby neopouští svá stanoviště, a pokud se přece skutečně někde shromáždí, měl by každý rybář vědět, že na takových místech se ryby lovit nesmí. To pochopí i normální člověk, že na takovém místě nemusí být ani tabule se zákazem lovu ryb na zimovišti. Stačí jen mít a používat rozum.


Pod jezy najdete ryby kdykoli v roce

Často se stává, že ryby změní svá stanoviště a přemístí se jinam, ale tato místa nejsou skutečná zimoviště. Jen se prostě stáhnou z letních mělkých a proudivějších míst na místa s větší hloubkou, ale ani zdaleka tam není natlačená jedna ryba na druhé ve velkém množství, jako tomu je na skutečných zimovištích. Na zimovištích jsou stovky až tisíce ryb z mnohakilometrových úseků. Tady nebudete mít záběr za záběrem a ani vytouženou rybu nepodseknete. Proč se sem ale ryby stáhly! To je jednoduché. Mírnější proudění je tolik nevyčerpává a také jsou zde lépe chráněny před predátory. Vezměte si takové místo pod jezem. Zatímco v létě budeme chytat spousty ryb v proudivé vodě, na rozhraní tišin a proudů a v hluboké podjezní tůni záběrů moc nebude, v zimě je to přesně naopak. Proudy jsou prázdné, mělčiny rovněž a záběru se nejspíš dočkáme v hlubší tůni. Znamená to, že je to rybí zimoviště? Určitě ne v pravém slova smyslu, protože tu není ryb na dvě patra a vůbec se sem nestáhly ryby z širokého okolí. Ale vraťme se k zimnímu vnadění.


Z krmení odstraním hrubší složky

Zimní vnadění určitě nemá za úkol stáhnout na krmené místo ryby z širokého okolí, i když bychom si to možná moc přáli, a popravdě řečeno to takto v zimě ani nefunguje. Ryby nemají o potravu velký zájem a jakékoli masivnější vnadění je nejen zbytečné plýtvání, ale navíc je ještě kontraproduktivní. Je třeba si uvědomit, že pokud se ryby začnou zajímat o krmení, budou se pak málo zajímat o naši nástrahu. K jejich zasycení stačí málo a záběrů bude jako šafránu. Zasytí se vnadicí směsí a pro nástrahu už jim nezbude místo. Smyslem zimního vnadění je jen upoutat pozornost a tak nějak povzbudit rybí apetit.

Především z tohoto důvodu je v zimě výhodné používat jemné směsi bez hrubých částic, protože takovým krmením se ryby nemohou zasytit. Jemné krmení bez hrudek je tedy v zimě priorita. Tohle krmení se musí samozřejmě velmi rychle rozpadat a rozptylovat do blízkého okolí.


Klidně použiju vodu z vodovodu

Když bude navíc ještě alespoň trochu kalit a dobře vonět, jistě probudí choutky alespoň nějakých ryb, které pak mohou zabrat na naši nástrahu ležící poblíž. Z tohoto pohledu je hodně efektivní lov feederem, protože pomocí malého krmítka můžeme neustále provokovat ryby svou návnadou bez reálného nebezpečí, že se rychle zasytí. Pokud budete vnadit vnadicími koulemi, je to přece jen větší hromádka a ryby se mohou nasytit rychleji. Jestliže ale lovíte na plavanou, pak se rozdíl maličko stírá v tom, že nabízet nástrahu v pohybu může být v zimě efektivnější než lovit s nástrahou bez pohybu na dně. V každém případě je ale lepší házet menší kuličky častěji než čas od času větší kouli a to může být na hlubších a tažnějších řekách problém, protože krmení pak končí dál, než bychom chtěli. V takovém případě mi zase přijde efektivnější feeder s dlouhým návazcem.


Malé krmítko stačí

Některé firmy nabízejí směsi s tím, že se jedná o směsi zimní, ale podle mého názoru většina z nich ani zdaleka není tím, co potřebujeme. Ono skutečně nestačí jen směs obarvit na černo. Na druhou stranu obyčejně pomůže jen drobná úprava, a tou je prohození této suché směsi přes jemné sítko, abyste ji zbavili hrubých kousků. Pak se vyplatí přidat do směsi jemnou lehkou kalicí hlínu, trochu výraznějšího posilovače a já přidávám ještě trochu soli. Sůl není nezbytná, ale já si myslím, že dost pomůže zvýraznit chuť krmení a víc provokuje ryby ke hledání potravy.


Vyšlo to

Mnohokrát jsem si vyzkoušel lov v zimě na řekách bez krmení a s ním. Nedá se to srovnat. S krmením to bylo vždycky znatelně lepší. Věřím, že se někomu nechce v zimě připravovat u vody krmení, ale klidně si ho namíchejte pohodlně doma. Zvěsti o tom, že chlorovaná voda rybám vadí, se rybám ještě nedonesly, takže si stále myslí, že jste použili vodu z řeky a nad krmením neohrnují nos. Tedy alespoň mé zimní ostroretky, podoustve, plotice ani kapři nic nenamítali.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (14 reakcí)

Přečteno: 13 298x
Průměrná známka: 1.23