Jen neustrnout

- Milan Tychler

Znáte ty rybáře, kteří chodí na stále stejné místo, loví stále stejným způsobem a pořád si stěžují na to, že se špatně zarybňuje a z tohoto důvodu prý ve vodě nic není, a jakmile se trochu ochladí, věší své rybářské nádobíčko na hřebík? Jistěže znáte, protože na ně můžeme narazit úplně všude. Nejčastěji ale na stojatých vodách, protože tam se jim loví nejpohodlněji.

Opakem této skupiny jsou ale rybáři, kteří pořád někde šmejdí, vyráží na různé výpravy, mění rybolovné metody, nejsou jim cizí stojaté vody, ani řeky a neváhají najezdit za rybami stovky kilometrů. Nachytají spousty ryb, ale většina z nich si rybu veze domů spíše jen výjimečně.


Pořád jsou to masní červi, ale rozdíl může být obrovský

Dvě naprosto odlišné skupinky, ale mezi nimi není vakuum, protože nic na světě není jen černobílé. Mezi těmito dvěma tábory se pohybuje další spousta rybářů se svými zvyky a žádný z nich není stejný. Každý chytá po svém. Podle svých možností a toho, jak se mu to líbí. Je ale zcela evidentní, že si na neúspěch stěžují především ti, co nejsou ochotní nikdy a nic na své rybařině změnit. Ale co můžete čekat, když lovíte po celý rok na jednom místě a stále stejným způsobem a se stejnými nástrahami? Vždyť během roku se spousta věcí mění a nikdo tudíž nemůže čekat, že místo, na kterém loví, bude po čas celého roku stejně produktivní! Samozřejmě, na malých vodách nemají ryby kam utéct. Jenže to, že ve vodě jsou, ještě neznamená, že se musí dát snadno chytit.


Ne vždy je třeba lovit na hloubce u výpusti, třebaže tam někdy kapři berou

Během roku přichází kratší i delší období, po která i velké ryby dávají raději přednost maličkým nástrahám, a dny, kdy se dají chytit třeba jen u dna, a jindy zase jen u hladiny. Pokud se ale nedokážete přizpůsobit a budete stále kopírovat ty rybáře, kteří znají jen to jediné - nahodit co nejdál přímo před sebe se stejnou nástrahou na jaře, v létě i na podzim, pak nemůžete čekat žádné zázraky. Možností je přece spousta a často pomohou k úspěchu i malé změny. Není nutné hned přijímat zcela radikální řešení, které samozřejmě také nemusí být úplně správné. Přechody z extrému do extrému také nebývají ideální a často se můžete podivit nad tím, jak málo stačí k tomu, aby se během lovu vše úplně změnilo.


Změňte nástrahu a můžete mít vyhráno

Skutečně není třeba, aby člověk lítal jak sedmihlavá saň z revíru na revír a během dne vyzkoušel všechny možné rybolovné techniky. To není rybařina, ale blázinec a chaos. Všechno musí mít nějakou hlavu a patu a všechna rozhodnutí musí vyplývat z nějakého logického uvažování. V rybařině to sice často vypadá tak, že věci nemají žádnou logiku, ale to je tím, že některé věci nechápeme správně a tudíž je nedovedeme ani správně vyhodnotit. Někdo proto, že nemá potřebné zkušenosti, jiní se brání přijmout fakta, která jdou proti jejich přesvědčení, a často je to proto, že chybí zcela zásadní informace, například o povaze dna, teplotě vody, obsahu kyslíku ve vodě a tak dále. Jak z toho chaosu ale ven? Jak poznat, že v tuhle chvíli je dobré chytat takhle, a ne takhle? To je skutečně těžké a často je jedinou možností jen a jen zkoušet. Když to nejde tak, musí se to vyzkoušet jinak…

Při běžném lovu, kdy nejste nijak zvlášť omezení časem a nijak zvlášť nespěcháte, vás nic nenutí něco měnit a můžete čekat o něco déle. Jestliže ale lovíte ryby závodně a váš čas je jednoznačně daný, musíte se rozhodovat rychle, jinak vaše kariéra nebude nijak hvězdná. A tohle je ta nejlepší škola. Jednáte sice pod tlakem, ale v poměrně krátké době dokážete posbírat spoustu zkušeností. Ovšem na to, abyste se stali úspěšnými rybáři, nemusíte hned začít závodit. Jen si musíte uvědomit, že na rybách si obvykle jen tak bez vlastního přičinění nic nevysedíte.


Zkoušejte příchutě a vůně

Když nejsou ryby aktivní, o to aktivnější musíte být vy. Pohrajte si s délkami návazců, jejich průměry, velikostmi háčků, nástrah… Zkoušejte nové nástrahy, zkoušete ty staré a osvědčené napíchnout jinak, zkuste nastražení mimo háček, vyměňte občas položenou za plavanou, plavanou za feeder, vláčejte a hlavně nezůstávejte stále na jenom místě.

Nebuďte líní objevovat nová loviště. Zkuste v létě mělčí vody a neseďte pořád na hlubině a naopak. Přesuňte se z letní vody na hloubku, pokud už voda na podzim chladne. Ryby jsou stále v pohybu a vy je musíte následovat jak ovčácký pes své stádo. Budete-li mimo, budou úlovky opravdu jen vzácné. Nevěřte tomu, že s příchodem podzimu a zimy ryby přestávají brát. I v chladném období můžete u vody zažít chvíle, které mohou dalece předčit teplé letní dny. Jen musíte být na správném místě a zvolit správnou techniku, návnadu a nástrahu.


Vyměňte krmítko za splávek a zkuste to jinak

Často jsem zažil dny, kdy krásní cejni brali na chumáč masných červů a najednou jako by z krmeného místa zmizeli, a ani ťuk. Zjemnění návazce a nastražení jednoho jediného červíka na droboučký háček přineslo další ryby. S kapry je to stejné. První ryby na počátku lovu po zakrmení chytím třeba na dvě nebo tři zrnka kukuřice a pak se zdá, že jsou ryby pryč, protože záběry nepřichází. Stačí ale nastražit jedno malé zrnko mimo háček a další kapři jsou brzy na břehu. U tří zrnek bych mohl sedět třeba do večera a záběru bych se už možná nedočkal. Chce to jen zkoušet. Nic jiného.


Proč hledat kapry v hloubce, když jsou na mělčině

Všichni občas slyšíme, že na té a nebo oné vodě neberou kapři na nic jiného než třeba na nějakou medovku, a když ji nemáte, tak prostě nic nechytíte. Když dáte příchuť česnekovou, která je v poslední době také oblíbená, nechytíte nic. To může znamenat dvě věci - buď to, že ryby prostě mají v některých obdobích skutečně vyhrazené chutě a je nutné se jim přizpůsobit, a nebo jen to, že na této vodě chytá drtivá většina rybářů právě na tuhle nástrahu, a proto se na ni nějaké ryby chytí. Není proto na škodu nastražit to, o čem víte, že to funguje, ale na druhý prut určitě nastražte něco jiného, protože není vyloučeno, že jiná nástraha s jinou příchutí a v jiné velikosti nebude ještě zajímavější.


Tak vyšlapanému místu se raději vyhýbám

Nesnažte se za každou cenu šlapat s davem, protože s ním možná splynete. Zkuste si z něj alespoň někdy nebo na chvíli povyskočit a zkuste si vyšlapat svou vlastní cestičku. Možná bude zpočátku trošku trnitá, ale zcela jistě mnohem zajímavější a přínosnější. Jako obrovský bonus získáte spoustu cenných poznatků, které pak budete moct úspěšně využívat. Takže si tuhle možnost nenechte uniknout při pohodlném sezení na své rybářské stoličce a už přemýšlejte o tom, kam bude směřovat vaše následující výprava. Jestli tam, kde vždycky, jste už možná ztracení, ale věřím, že to každý dokáže změnit.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (51 reakcí)

Přečteno: 12 175x
Průměrná známka: 1.18