Nejen boilie odolá!

- Kocháč

Minulou zimu jsem měl pár dní pocit, že jsem vymyslel zajímavou novinku. Říká se, že i ten největší „blboun“ má občas světlou chvilku a každého čas od času napadne „geniální“ myšlenka. Někdo si toho je vědom, někdo to prostě přejde jako nesmysl. Já byl opravdu přesvědčený, že jsem na to přišel.

V těch chladných měsících, které kaprařině moc nepřejí, jsem v hlavě převaloval téma kaprařských nástrah. Uznávám, že ne všichni kapraři chytají na boilie, ale přiznejme si, boilie je prostě v posledních desetiletích nástrahou číslo 1 u těch, kdo se ženou za trofejním kaprem nebo chtějí alespoň chytat výhradně kapra. A proč? Proč jsou ty kouzelné kuličky tak selektivní? To už dnes asi není třeba rozvádět. Jednoduše jde o vařené těsto, které odolá útokům nežádoucích rybích druhů. No a právě tato myšlenka mi hlodala v hlavě. Co kdybych chtěl chytat cíleně kapry, ovšem ne na boilie, ale zároveň bych chtěl zajistit ochranu před ataky nežádoucích ryb?



Vzpomněl jsem si, že jsem před léty viděl v rybářském obchodě už relativně dost zaprášenou plastovou klícku na boilie od Solaru, která byla prioritně určená k ochraně před raky. No a v té chvíli mě to napadlo - chce to něco podobného PVA punčoše, ale z nerozpustného materiálu. Z myšlenky jsem měl obrovskou radost. Otevírala mi neskutečné možnosti využití prezentace klasických nástrah, ale kaprařským způsobem.

V hlavě mi to šrotovalo a nabalovaly se nové nápady, které mé téma rozvíjely možná až zbytečně daleko. Prvně jsem chtěl použít prsty z bavlněných pracovních rukavic nebo vložky do rukavic. Jenže to nebylo ono. Potom mě napadlo kontaktovat známého, který PVA punčochy dělá pro český i zahraniční trh - ano, slyšíte správně: dělá jako výrobce, ne jen překupuje. Už jsem měl před očima různě paličkované průměry s různou hustotou ok, a dokonce v různých barvách od hnědé po fluorescenční růžovou. V představách jsem to měl jasně poskládané a plánoval jsem, jak budu se svou geniální myšlenkou dál nakládat.



Ačkoliv jsem člověk sdílný, tentokrát jsem vše držel pod pokličkou a o mém nápadu vědělo jen pár lidí. Moc jsem svůj nápad dál nepouštěl. Ale všemu „zatnul tipec“ kamarád Roman, když jsem se mu s nápadem svěřil. Čekal jsem pochvalu za hlavu otevřenou, ale dostal jsem takříkajíc sekerou. Jednoduše mě „sejmul“: „Jo, to znám, dělá to firma XY a mají to v průměrech 14 mm a 22 mm.“

Byl to pro mě šok, ale co už… Papír se taky vymyslel minimálně dvakrát. První fáze byla vyřešená. Jednoduše jsem nerozpustnou punčochu objednal a těšil se na testy. Radost jsem měl hlavně z jedné věci - výrobce svůj produkt popisuje jako ochranu proti okusu, tedy v podstatě něco na způsob klícky od Solaru proti rakům. Nic nebránilo, abych rozvíjel použití směrem, který jsem si určil. Na následujících řádcích vám popíšu své zkušenosti a poznatky z ročního testování. Tedy, ročního, spíše nárazového a na pár výpravách, ale i tak jsem dospěl k několika závěrům, které vám mohou pomoct.

Co se týče použití nástrahy, tomu se meze v podstatě nekladou. Jde použít vlastně cokoliv a díky síťce získává nástraha vlastnosti boilií, tedy odolává bílé rybě. Způsobů použití je nepřeberné množství, jen si dávejte pozor na jednu věc. Když použijete současně PVA punčochu, snažte se zapamatovat si, který balíček je který. Pokud je prohodíte, mohl by to být problém… :o)



Způsoby použití

Partikl

Do síťky můžete použít kukuřici a pěchovadlem udělat krásný žlutý atraktivní balíček, z něhož se část zrnek prořezává přes strukturu punčochy. Velikost nástrahy záleží pouze na zvoleném množství partiklu. Samozřejmě jde stejným způsobem nastražit pod háček i vařené konopí a jiné druhy semen. Limituje vás jen velikost oček punčochy. Síťka si poradí i se sladkou a měkkou nakládanou kukuřičkou.



Těsto

Velkou radost jsem měl z použití těsta a z doby, po jakou odolávalo bílé rybě. Ryby těsto přes síťku nerozpustné punčošky tak rychle nerozbijí. Je relativně dost času, aby nevařenou atraktivní kuličku našel kapr. Postup je jednoduchý, v dlaních si připravíte kuličku z těsta a nástrahu stejně jako při plnění PVA vtlačíte do tubusu. Pokud zatlačíte trochu víc, těsto se krásně protlačí přes strukturu síťky. Potom touto povrchovou vrstvou zabalíte i malé uzlíky na obou stranách nástrahy.



Plovoucí nástrahy

Velice zajímavé je i použití plovoucích nástrah. Zaleží jen na vás, kolik a jaké druhy plovouček nebo materiálů vložíte do punčošky. Já jsem drtil celkem nahrubo více druhů plovocích nástrah a více barev. Zkoušel jsem ji použít i s Zig-rigem, ale nebylo na to moc času. Nicméně jsem si jist, že právě tady bude mít použití nerozpustné punčošky zajímavé uplatnění. Vezměte v úvahu jen tu skutečnost, kolik pojme nástraha s touto strukturou tekutých složek v podobě dipů. Prostě plovoucí nástraha podle vaší momentální nálady nebo momentální chuti kaprů.



Neutrální nástrahy

Krásou tohoto přístupu je i možnost připravit si směs a vyvážit nástrahu podle aktuálních potřeb. Můžete kombinovat drcené plovoucí nástrahy s drceným boiliem, případně s těstem nebo mikropeletkami. Dokážete si připravit relativně velkou nástrahu, ale s tak malou hmotností, že kapr bude jistě překvapený, jak neskutečně rychle mu ta hrouda vletěla do tlamky. Opravdu se kombinacím meze nekladou.



Pelety

Při závodech se často jako bonbónek k zatraktivnění nástrahy používá malé množství pstružích pelet v PVA. Z malých 4mm peletek se krásně uvolňuje olej a láká ryby k nástraze. Proč nepoužít stejně velký balíček, ale v punčoše nerozpustné? Všimli jste si někdy, jak se chová balíček peletek v PVA ve vodě? PVA nitky se pomalu rozpouští a peletky absorbují vodu a zvětšují svůj průměr. V jeden okamžik se PVA roztrhne a peletky se vyvalí ven. To se u nerozpustné síťky nestane. Peletky nabobtnávají, zvětšuje se jejich průměr, takže postupně vyplní celý prostor a jednotlivé částečky se pak pomalu uvolňují do okolí nástrahy. Neměl jsem dost času všechno vyzkoušet, ale zrovna tohle bude zajímavá závodní zbraň. Rozpad peletek se prodlouží a tím i délka použití této nástrahy.



Jak už plyne z předešlých způsobů, možnosti použití jsou nepřeberné a lze je navzájem kombinovat. Můžete například použít celou plovoucí nástrahu nebo kus pěny a obalit je těstem s příměsí nadrcených plovoucích nástrah. A nástraha nemusí být moc velká. Chystáte-li se chytat z hladiny, chcete mít jistotu, že vaše nástraha plave ve sloupci tam, kde potřebujete. Věřím, že z použití neplovoucího těsta má spousta lidí obavy. Vytáhne plovka těsto pod hladinu? Bude mít dost nízkou měrnou hmotnost? S použitím punčochy bude.

Vůbec jsem nezkoušel kombinaci těsta a červů, ale věřím, že to bude také zajímavé. A co hlína s patentkou? Nevím, to už opravdu teoretizuji… Nejde vyzkoušet vše a rok na to stačit nebude.

Závěrem bych se rád zmínil o nevýhodách, výhody snad dál rozepisovat není třeba. Vezmu to tedy postupně a podle osobní zkušenosti.

1. Byť se mi stalo i to, že směs těsta a drceného boilie vydržela celou noc, jedná se spíš o nástrahu na rychlejší a krátkodobé použití. Doba se odvíjí od použité náplně.

2. Na vodách s větším výskytem bílé ryby se může stát, že hrot volného háčku se při útocích ryb zachytí v úpletu punčochy a potom logicky nepracuje, jak má.

3. Nástraha v punčoše nesnese jinou zarážku než pevnou peletovou s širokými lopatkami. Když byla punčocha méně dotažená a její plnění bylo volnější, stalo se mi , že jsem při razantnějším švihu a s montáží zig-rig nástrahu z vlasu ztrácel. Důvodem však bylo opravdu jen to, že moje zarážky byly z měkkého plastu.



Možná někdo ani nedočetl až sem, a to z toho důvodu, že této prezentaci nevěří nebo ke kaprařině přistupuje dejme tomu tradičním způsobem. Někdo to třeba zná a už tak roky chytá. Vám ostatním přeji zajímavé chvilky při experimentování na téma nerozpustné punčochy. Myslím si, že byť tento výrobek už nějaký ten pátek na trhu je, ví o něm nejvýše 1 % kaprařů. Proč bychom měli šlapat po vydupané dálnici a chytat jen na boilie nebo pelety? Nebude lepší vydat se zapomenutými a opomíjenými pěšinkami nebo třeba i svou vlastní cestou?

Autor: Kocháč - ®

Diskuse k článku (63 reakcí)

Přečteno: 13 426x
Průměrná známka: 1.34