Trubičky proti zamotání a feeder

- Milan Tychler

Při lovu na položenou se běžně používají různé hadičky a plastové trubičky, které sevyrábí v různých průměrech a délkách. Tyto pomůcky mají za úkol jen jednu jedinou věc a tou je zamezit zamotání návazce s hlavním vlascem. Skutečně to pomáhá a riziko se účinně snižuje za předpokladu, že návazec je kratší než použitá hadička nebo trubička.

Silný materiál, tím myslím právě tyto pomůcky, se ani zdaleka tak snadno nezamotá s návazci z monofilu ani pletenky jako s kmenovým vlascem. V jednu dobu se při lovu na položenou používaly trubičky opravdu hojně a jsou rybáři, kteří je používají stále, a staly se normální součástí jejich výbavy na položenou. Zpočátku se používaly jen trubičky rovné, ale časem se přišlo na to, že jejich mírné vyosení nebo zalomení, chcete-li, přináší ještě lepší účinky. Zalomením trubičky se dostává návazec úplně mimo osu kmenového vlasce a tím se riziko zamotání ještě víc snižuje.


Původně byly zátěže (a stále ještě jsou) na trubičkách napevno

Na původních trubičkách byly připevněny zátěže a krmítka napevno a trubička byla vlastně osou krmítka nebo zátěže. Na zalomených trubičkách je právě ve zlomu trubičky připevněna perlička s karabinkou a do té se pak připevní zátěž nebo krmítko, což je mnohem praktičtější. Stačí vám pak jedna trubička a krmítka nebo zátěže můžete měnit podle libosti. Pozitivní je také to, že pokud použijete zalomenou trubičku, můžete použít trubičku skutečně krátkou a i tak dosáhnete kýženého výsledku. Samozřejmě se občas stane, že při lovu přitáhnete koncovou sestavu a návazec bude obhozený kolem zátěže nebo krmítka, ale to se obvykle stane až ve chvíli, kdy sestavu přitahujete k sobě a ona poskakuje po hladině. Během hodu a pádu sestavy sloupcem na dno je riziko skutečně jen minimální, a proto jsou tyto pomůcky tak oblíbené. Když víte, že vaše nástraha leží na dně tak, jak má, a návazec není zamotaný, rozhodně vám to přidá na klidu a jistotě v rybaření, než kdyby tomu bylo naopak.


Trubičky proti zamotání

Sám jsem při lovu na položenou tyto pomůcky používal a musím říct, že mi sloužily k plné spokojenosti. Později ale vyvstala otázka – dají se tyto hadičky a trubičky také smysluplně používat při lovu feederem? Ve feederu se totiž často používají dlouhé návazce a nejeden kolega si stěžuje, že se mu koncové sestavy motají. No, není nic jednoduššího, než to vyzkoušet. Popravdě řečeno tyto trubičky mi přijdou k feederu, který se často prezentuje jako velmi jemná technika, poněkud robustní, ale uvidíme.


Návazec je kratší než trubička

Vyzkoušel jsem trubičky rovné i lomené a spolu s nimi také různé druhy krmítek. V poslední době jsem v zahraničí zaznamenal, že některá krmítka typu method feeder, tedy krmítka otevřená, jsou vybavována pevnou trubičkou a zajímalo by mě, jestli je k tomu vůbec nějaký důvod. Brzy jsem seznal, že pokud používáte skutečně krátký návazec a nahazujete tak, že nástraha je schovaná v krmení, nesehrává zde trubička proti zamotání vůbec žádnou roli a je tam tudíž úplně zbytečná. Pouze v případě, kdy používáte návazec o něco delší, což ale při lovu s krmítky typu method feeder není běžné, a nástrahu neschováváte do krmení, trubička proti zamotání svou funkci plní. Samozřejmě stále platí, že návazec nesmí být delší, než je trubička proti zamotání.

Je tu ale přece jen jedno pozitivum a tím je zlepšení letových vlastností některých typů krmítek. Method krmítka většinou létají velmi dobře, ale můj pocit je takový, že pokud přidám ke krmítku 10–15 cm tvrdé rovné trubičky, letové vlastnosti se ještě zlepší a krmítko létá přesněji i dál. Stačí deset centimetrů trubičky a krmítko je pak ve vzduchu mnohem stabilnější. To se samozřejmě může velmi dobře hodit, pokud se rozhodnete lovit s těmito krmítky ve velkých vzdálenostech.


Trubička vylepší letové vlastnosti

Více mě ale zajímalo, zda má smysl používat kratší lomené trubičky při lovu s klasickým krmítkem a návazci v délce čtyřiceti a více centimetrů.

A hned na začátku jsem narazil na jednu věc. Drtivá většina rybářů navléká na vlasec lomenou trubičku tak, že její kratší část je dole, tedy blíže k návazci. Když se zamyslíte nad tím, k čemu tato trubička se zalomením slouží – k oddálení návazce od osy hlavního vlasce –, musíte ji navléct přesně naopak, čímž dosáhnete mnohem lepšího výsledku. Popravdě, viděl jsem jen málo rybářů, kteří to dělají správně. Pokud si tohle uvědomíte, rázem přijdete na to, že vlastně ani není třeba používat dlouhé trubičky, ale že vystačíte s mnohem kratšími a dosáhnete stejného, nebo i lepšího výsledku.


Perlička je v ohybu trubičky

Na stojatých vodách se při lovu s trubičkou i bez ní projevovaly záběry úplně stejně. Myslím, že rybám nijak nevadila a k zamotání návazců nedocházelo, ale s tím nemám problém, ani když lovím bez trubičky. Jiné to ale bylo, když jsem trubičku nasadil na vodách tekoucích a bylo to tím horší, čím byla voda proudnější a trubička delší nebo se silnějším průměrem. K zamotávání nedošlo, v tomto plnila trubička svůj účel dobře. Ale protože kladla vodě odpor, bylo třeba používat těžší krmítka. Na sestavu se zachycovalo víc nečistot a na špičce bylo vidět, jak kvůli trubičce stále vibruje, což mi připadlo celkem rušivé, a myslím, že to vnímaly i ryby. Záběrů bylo totiž mnohem méně, než když jsem použil sestavu bez trubičky.


Názorná ukázka jak funguje „vyosení“ vlasce při opačném nasazení trubičky

Jak tedy mohu tento pokus shrnout? Na stojaté vodě není s trubičkami nejmenší problém, a pokud je chcete používat, je to jen na vás. V každém případě zde trubička ničemu „neškodí“. Co se tekoucích vod týká, tam bych se trubičce v každém případě vyhnul a tím spíš, pokud bych lovil na prudčeji tekoucí řece. Neříkám, že se s ní ryby chytit nedají, ale myslím, že moje koncová sestava si vedla mnohem lépe bez trubičky než s ní, zvláště pokud se jednalo o větší a opatrnější ryby. Obzvlášť zdrženlivé k sestavám s trubičkou se mi zdály parmy. Ty se daly přemluvit k záběru, jen pokud jsem použil návazec delší než 70 cm. Přitom parmy běžně chytám i s návazci mnohem kratšími, ovšem ne se sestavou, ve které je trubička proti zamotání.


Trubička je sice opačně, ale přesto se ryby chytí…

Na závěr musím dodat, že osobně trubičky vůbec nepoužívám a jejich vyzkoušení byl jen takový nápad, abych si ujasnil některé věci, na které vám dokáže jen málokdo skutečně seriózně odpovědět. Nakonec je vždycky nejlepší vyzkoušet si to sám.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (44 reakcí)

Přečteno: 19 848x
Průměrná známka: 1.27