Jsou potřeba rovnátka?

- Miras

Určitě ano, to vám potvrdí každý správný zubař. O těchto rovnátkách však následující povídání nebude - řeč má být o rovnátkách na háček. Slouží, respektive mají sloužit ke správnému a rychlejšímu přetočení háčku proti spodnímu pysku ryby a tím k docílení vyššího procenta zaseknutých ryb.

Snímky z podvodních kamer jednoznačně prokázaly to, co už před desítkami let angličtí rybáři správně tušili - kapr často dokáže nástrahu i s háčkem nasát a úspěšně ji také vyfouknout ven z tlamky, aniž by se háček zdárně zapíchl, a dokonce aniž by rybář na břehu cokoliv postřehl.

Právě tohle jejich „tušení“ vedlo k vymyšlení rovnátek na háček.


Různá rovnátka

Co je to vůbec rovnátko?

Prakticky cokoliv, co napomůže včasnému přetočení háčku proti spodnímu pysku tlamky kapra nebo mu znesnadní vyfouknutí nástrahy i s háčkem. Původně se jednalo o kousek tuhé bužírky, později smršťovací hadičku, ještě později pak o různé „usnadňovače“, tedy hotová vytvarovaná rovnátka. Jejichž použití je tak jednoduché, že snad ani jednodušší být nemůže.

Smršťovací hadičky

Jedná se o hadičky, které se primárně používaly a stále čile používají v elektrotechnice - vlivem působení tepla zmenší svůj průměr, po vychladnutí znovu ztvrdnou a drží tvar. Vzhledem k tomu, že žádný rybář jistě nemá zájem na tom, aby si plamenem zapalovače poškodil návazec, musí si vystačit s nahříváním pomocí páry či horké vody. Smršťovaček existují tři druhy: ty které se z velkého průměru dokážou smrsknout na malý průměr (ty používám já); ty, které se z velkého průměru smrsknou jen trochu; a pak ty, které se nesmršťují vůbec. Naštěstí tyto pseudohadičky už v dnešní době prakticky vymizely z trhu. Stále mám však v živé paměti, jak jsem se s nimi navztekal…


Osvědčená varianta - háček Ashima Indispensable. Omotávky končí až na úrovni hrotu

Hotová rovnátka

Poprvé jsem se s rovnátky setkal tuším v roce 1997 a byli to plastoví „maskovací červíci“ od firmy CRU. Zrovna zde na Mrku se o nich vedly vášnivé debaty a dá se říct, že kaprařský národ rozdělili do dvou skupin: na kultovní uctívače a „zbytek světa“. Já patřil a stále patřím spíš do druhé skupiny. V první řadě bych měl vysvětlit, oč se vlastně jedná.

Jsou to už předem naprofilované výrobky, které se rovnou nasadí na očko háčku. V dnešní době je jich na výběr už opravdu mnoho, a to v různých barvách (nevěřím na vliv barvy), ale i provedeních - tlusté vs. tenké (dle velikosti háčku), krátké vs. dlouhé (dle délky ramínka háčku), takové či makové…

Mimochodem, v roce 1998 jsem na Mrku nabízel kolegovi Mardovi, že mu prodám půlku maskovacího červa, protože je zbytečně moc dlouhý. O pár let později se na trhu objevila „horká novinka“ - krátká verze rovnátek „short“ a dnes je nabízí dokonce celá řada firem. Když jsem to zjistil, mohl jsem se potrhat smíchy.

Nespornou výhodou hotových rovnátek je možnost jejich opakovaného použití, což je u klasické smršťovačky prakticky vyloučené. Rovnátko se jednoduše sejme z tupého háčku a nasadí se na háček ostrý jak břitva, a hotovo, vyřízeno… Ovšem za komfortní, instantní řešení se musí platit a je tomu tak i u hotových rovnátek. V porovnání se smšťovačkou jsou zkrátka o dost dražší. To je však součástí hry - můžeme se s tím smířit, ale nemusíme. Můžeme dál vesele napařovat smšťovačku nebo se rovnátkům rovnou vyhnout.

Rovnátko za každou cenu?

Rozhodně ne, a hned to vysvětlím. Znám spoustu lidí, kteří rovnátko používají jen tak ze sentimentu a sází je na hák hlava nehlava, aniž by vlastně tušili proč. Věří jim, fungují jim a to je to hlavní. Proti tomu se nedá nic namítat.

Zastávám názor, že rovnátka představují jen zbytečný kousek plastu na háčku navíc. Způsobů, jak se vyhnout jejich použití existuje celá řada.


Oblíbený tvar háčků

Háčky s očkem zahnutým dovnitř

Jedná se o velmi populární a hojně používané typy háčků. Důvod, proč z nich ryby nepadají, je ten, že mají očko zahnuté dovnitř a díky tomu se lépe otáčí proti spodnímu pysku rybí tlamky.

Tuhé návazcové materiály

Použití tuhých, nepoddajných materiálů, jako je například fluorokarbon, silný monofil nebo „nesvlečená“ svlékací šňůrka, vyřeší dilema s rozhodováním o typu háčku. Prakticky lze použít jakékoliv, i ty s očkem vyhnutým ven. Tuhý materiál sám o sobě znesnadní rybě vyplivnutí nástrahy s háčkem.


Tuhé materiály

Tip na kombinovaný návazec s rovnátkem

Udělám si návazec ze svlékací šňůrky. Poté obal šňůrky naruším ve vzdálenosti asi 5-10 cm nad háčkem a stáhnu obal směrem k háčku. Srolovaný obal u očka háčku poslouží jako rovnátko. Estetický dojem není valný, je to však rychlé, jednoduché a hlavně funkční řešení.


Vlevo hotové rovnátko, vpravo moje rovnátko ze „svlíčkačky“ (viz tip)

Extra dlouhý vlas

Je to zkušenost, která je pro mě relativně čerstvá, avšak zajímavá. Před pár lety jsem se dočetl o této metodě v jednom anglickém časopise. Vzdálenost mezi háčkem a nástrahou může klidně být i několik centimetrů, a přesto ryba stejně háček zdárně nasaje. Princip je jednoduchý. Ryba má prostor i čas na to, aby nástrahu důkladně prozkoumala. Díky dostatečné „volnosti“ je pro ni obtížné odhalit chystanou past. Klidně si párkrát samotnou nástrahu nasaje i vyplivne. Pak však jednou udělá chybu a rozhodne se sousto pozřít. Zatímco nástraha je už někde v požerácích, háček se zapíchne pěkně za kraj tlamky. Nejdále jsem zašel na délku vlasu 8 cm, to je však už vcelku extrém. Délka přibližně 4 cm bude zcela dostatečná. Osvědčily se mi menší háčky s rovným očkem nebo očkem mírně zahnutým dovnitř.


Extra dlouhý vlas, háček je schovaný v PVA

Tato metoda je použitelná i na revírech s velkým podílem malých ryb. Vlas je zkrátka natolik dlouhý, že menší ryby nedokážou háček dostat až do tlamky. Podmínkou je použít dostatečně odolnou a trvanlivou nástrahu.

Velký, lehký háček

Nejsem příznivcem velkých „háků“, musím však uznat, že větší háček, vyrobený z lehkého, zdůrazňuji lehkého materiálu, funguje velmi dobře. Kdybych to sám nevyzkoušel, nevěřil bych tomu. Když už ryba jednou „hák“ nasaje, je pro ni velmi těžké se ho zbavit.


Můj favorit posledních let

Montáž s kroužkem („rig ring“)

Konečně jsem se propracoval k tomu, co používám nejraději a nejčastěji. Posuvný kroužek na ramínku háčku dokáže vyfouknutí nástrahy oddálit na dobu dostatečnou k tomu, aby se háček stačil správně otočit a zapíchnout do kapří tlamky. Zejména ve spojení s háčky s delším ramínkem a očkem přihnutým dovnitř to funguje bezchybně.

Závěr

Z předchozích řádků by mohlo vyznít, že jsem odpůrcem používání rovnátek. Tak tomu však vůbec není. Jen mám rád ty háčky, které jejich použití nevyžadují.

Cílem článku bylo poukázat na skutečnost, že mohou existovat různé cesty ke stejnému cíli - zaseknout rybu a dostat ji do podběráku. A je vcelku druhořadé, zda při tom použiji háček s rovnátkem, nebo bez něj.


I u vody je třeba mít svůj čtyřlístek pro štěstí

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (53 reakcí)

Přečteno: 17 897x
Průměrná známka: 1.37