Vlasec k lovu feederem

- Milan Tychler

O vlascích na lov feederem se toho hodně napovídá, ale podle mého názoru je spousta řečí jen řečmi a s praxí nemají nic společného, stejně jako popisky výrobců na vlascích. Každému rybáři by se líbil vlasec tenký jako sluneční paprsek, který by utáhl i tank, ale možnosti výrobců jsou v tomto směru stále omezené. Když tedy nemohou dát zákazníkovi to, co by si přál, tak prostě údaje o výrobku, tedy konkrétně jeho nosnost nadhodnotí. Uvedou nižší průměr, než jejich vlasec ve skutečnosti má, zákazník je spokojený a vůbec mu nevadí, že kupuje úplně obyčejný vlasec s úplně běžnými vlastnostmi a ještě o své pravdě přesvědčuje jiné. Netvrdím, že je to tak u všech výrobců a výrobků, nicméně klamné údaje na vlascích jsou zcela běžnou záležitostí. Tak běžnou, že se nad tím většina spotřebitelů už ani nepozastavuje a všichni se tváří, jako že je to všechno v pořádku.


Vlasců jsou hromady, jen si vybrat ten správný…

Co tím chci říct? V kostce asi to, že většina vlasců si je podobná jako vejce vejci a všechno kolem je jen jakási omáčka, co slouží k propagaci a lepší prodejnosti. Linky prostě chrlí vlasce, které jdou do celého světa, a mění se jen etikety. Samozřejmě, že jsou vlasce, které jsou lepší a horší, ale jak se v tom má člověk vyznat, když se nemůže spolehnout na to, že údaje, které dostává, jsou skutečně pravdivé? Spolehnout se tedy můžete jen na doporučení někoho, kdo si ten či onen vlasec vyzkoušel a vy mu věříte, a nebo nastoupí vlastní výběr metodou pokus-omyl.

Co se vlasců na lov feederem týká, říká se, že by vlasec měl být co nejméně průtažný, což má svou logiku. Menší průtažnost jistě oceníte, pokud hodláte lovit ve větších vzdálenostech a váš vlasec má poměrně slabý průměr. Je evidentní, že vlasce nižšího průměru mají sklon protahovat se víc než stejné vlasce o průměru větším. Ve skutečnosti si konkrétně s touto věcí moc hlavu lámat nemusíte, protože pokud se opravdu rozhodnete lovit daleko od břehu, budete pravděpodobně muset použít i těžší krmítko, a to tak jako tak vyžaduje silnější vlasec. Pokud ovšem nehodláte použít k odhozu nějaký šokový návazec, což je i u feederu možné. Osobně používám šokový návazec jen jako náhradní a nouzové řešení a jako samozřejmost v případě, že odhazuji skutečně velká krmítka, kam až to jde. Vlasec mám pak i tak dost silný na zdolání velkých ryb, ale už nechci dál zvyšovat jeho průměr, protože bych tím rapidně snížil délku hodu. Feederové pruty mají přece jen menší očka a se silnými vlasci si moc nerozumí. Řešením může být tenká pletenka.


Dříve nebo později se nějaké poškození vlasce projeví

Ani to, že je na obalech vlasců napsáno „feeder“, nelze považovat za záruku, že tohle je nějaký specialista na lov feederem. Vždyť co je to speciální vlasec na feeder? Skutečně potřebujeme při docela běžném lovu na obvyklé vzdálenosti nějaký speciální vlasec? Já myslím, že ne a že vystačíme s docela obyčejným vlascem, a dokonce budu tvrdit, že velmi málo průtažný vlasec je například při lovu velkých ryb v krátké vzdálenosti s nutným silným nářadím spíš na závadu právě proto, že se neprotahuje. S těmito vlasci utrhnete víc ryb než s jinými, třeba těmi naprosto běžnými. Celkem vzato ale stejně většina vlasců s popiskem „feeder“ není nic jiného než jeden z mnoha naprosto běžných vlasců a popisek má jen zvýšit prodejnost. Už jsem se setkal i s tím, že takový vlasec byl naopak silně pod úrovní běžného vlasce, takže pro mě tohle žádným vodítkem rozhodně není.

Možná se mohou zdát všechna tato slova jako nějaká kampaň proti všem výrobcům vlasců a většině jejich výrobků, ale není to tak. Chci jen říct, že s vlasci je to podobné jako třeba s auty. Všechna auta vás dovezou do cíle, přičemž většina aut se od sebe příliš neliší. A pak je tu zbytek aut, která mají lepší vlastnosti než ta ostatní, ale jsou podstatně dražší. Otázkou je, zda se taková investice vůbec vyplatí, protože v cíli zase o tolik rychleji nebudete.


V tomto místě a na dalším metru je vlasec enormně namáhán

Když takové auto chcete, musíte být fanda určité značky, nebo si ho možná koupíte proto, že se vám líbí hezké věci, a nebo jen chcete ukázat světu, že na to máte. Ale když s tím neumíte jezdit, je to stejně jedno.

A pak jsou tu všelijaké ojeté plechovky, stejně jako spousta starých a přestárlých vlasců, které ztratily své vlastnosti, protože leží ve skladech už hezky dlouho. Stáří se podepíše na většině vlasců a nepříjemná zklamání můžete zažít i s vlasci, které vám někdo skutečně vychválí, a přitom vám nebude lhát.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že co rybář, to názor. A pak to věčné vnucování svého názoru jiným, gradující až do osobních útoků a podobně… To mi přijde opravdu už trochu scestné. Nemám nic proti tomu, když někdo řekne svůj názor. Ale je rozdíl mezi tím říct svůj názor a někomu svůj názor vnucovat. Nedávno jsem četl takovou hezkou větu, která přesně vystihuje to, co si myslím: Jestliže se hádáte s blbcem déle než půl minuty, hádají se už blbci dva. Můžeme si všichni myslet o každém, co chceme, a to samé si může myslet každý o nás a stejně to nic nezmění nic na tom, že si každý pořídí vlasec, jaký bude jen on sám chtít. Možná se spálí, možná i později uzná, že měl někdo jiný pravdu, ale tohle všechno jde řešit naprosto klidně, a ne s očima podlitýma krví a s brunátným zátylkem. Všichni máme své zkušenosti s všelijakými výrobky. Některé nás osloví, jiné ne. Ale to neznamená, že to, co nevyhovuje nám, bude také nevhodé pro někoho jiného. Kdo neloví tak intenzivně, nepoužívá těžká krmítka, loví na čistém dně, kde nejsou kameny, štěrk a podobně, přece nemusí mít stejné nároky jako ten, kdo loví naprosto odlišným způsobem. Takovému rybáři bude naprosto stačit i jiný, méně kvalitní vlasec, protože ho nezatěžuje tolik, a tak jednu, možná i dvě sezony s ním odchytá naprosto v pohodě. Je snad proto hloupý? Naprosto ne!


Tady s vlascem problém nebyl

Jak to tedy s vlasci na feeder je? Na většinu situací lze doporučit vlasce běžné kvality. Ideální je, když mají potřebnou nosnost v uzlech a příliš netrpí otěrem. Některé vlasce v uzlech opravdu trpí, i když jsou jinak dost dobré a celkem příjemné, tedy ne zbytečně tvrdé. Většinou opravdu významně pomůže, když vyzkoušíte jiné typy uzlů, než na které jste zvyklí, a je po problému. Hlavně si ale musíte zvyknout na jednu věc - nejvíce trpí první dva až tři metry vlasce tím, jak stále prolétávají pod zátěží očky prutu. Další metry už ani zdaleka tolik netrpí. Je proto nutné tuto část vlasce kontrolovat a odstraňovat. Někdo to musí dělat po každém lovu, někdo třeba po dvou, někdo po třech. Když to uděláte, zjistíte, že dál už vlasec při dotažení uzlů nepraská. U některých vlasců pomáhá, když uzel před dotažením namočíte. Obecně se to doporučuje, ale u některých to není třeba.

Šetřílkům může být líto vyhozeného vlasce, který na první pohled nevykazuje žádné změny, ale tato část se prostě spotřebovává a to tím víc, čím intenzivněji lovíte a čím víc vlasec zatěžujete. Tak to prostě je. A obavy z toho, že cívka se tím pomalu vyprazdňuje a že se vám bude špatně házet, hoďte do koše. Máte-li cívku plnou, jednu sezonu vydrží. Musel by to být hodně špatný vlasec, aby nevydržel, a pokud se tak stane, budete vědět, že příště musíte vyzkoušet jiný. Tím, že špatnou část odstraníte, si zachráníte hodně krmítek, která by vás jinak opustila hned při nahození. - a samozřejmě také ryb.


Na krátké vzdálenosti je pružný vlasec výhodou

Co jiného říct k feederu a vlascům? Snad jen to, že tohle, řekněme povídání, nebylo určeno těm, kdo mají v této věci jasno. Je určeno těm, kteří se věčně vyptávají, jaký vlasec si mají koupit a kterým se okamžitě dostane dvacet různých tipů, takže jsou zase tam, kde byli. Jak je to možné? To přece vyplývá z předešlých řádků. Každý loví jinde a jinak a každý má jinou zkušenost. Řešením je proto udělat si svou vlastní zkušenost.

Těm, kdo teď věcně poznamenají, že v článku není větší zmínka o pletenkách, sděluji, že tohle nebyl článek o pletenkách. O těch až někdy jindy, s těmi je někdy také pěkná legrace…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (47 reakcí)

Přečteno: 17 169x
Průměrná známka: 1.46