Král králů řeky Pád uloven

- Slávek Freecarp

Komerční sdělení

aneb kdo na Pádu loví ty největší sumce

Dnes je tomu už skoro půl roku, co jsem se na pražském výstavišti poprvé setkal s třemi italskými rybáři, kteří jsou opravdovými hvězdami sumcařiny - Manuelem Oltramarim, Alessandrem Biancardim a Matteem De Grandim. Už tehdy jsem věděl, kdo a co jsou tito tři kluci od proslulé italské řeky PO zač. Mne ale hlavně zajímalo, proč právě oni přijeli sem k nám do české kotliny na rybářský veletrh For Fishing. A tak když jsem dostal od Jardy Kučery, jednoho z majitelů firmy Chyť a Pusť, možnost se s nimi setkat, neváhal jsem ani chvilku a se zvědavostí sobě vlastní jsem nabídku přijal.

Naše setkání tehdy proběhlo ve velice hektické atmosféře veletrhu, kdy kluci dělali jeden rozhovor za druhým a já zase běhal po stáncích vystavovatelů. Přesto jsme si nakonec na sebe našli trochu času a u šálku dobré kávy jsem mohl tyto sympatické Italy poznat alespoň trochu blíž. Tito tři nerozluční kamarádi, které spojuje vášeň pro rybolov, jsou totiž nejlepší italští sumcaři a k nám do Čech přijeli na výstavu, protože je spojuje letité přátelství s Jardou Kučerou, kterému na Pádu testují produkty jeho firmy Chyť a Pusť.



Jednou z mnoha otázek, kterou jsem jim tehdy položil, bylo právě to, proč oni, Italové, loví ryby na produkty české firmy. A odpověď byla velice stručná, jednoduchá a musím se přiznat, že mne vlastně ani nepřekvapila. Všichni tři mi totiž skoro jednohlasně odpověděli, že u nás v České republice se dělají nejlepší návnady na kapry a sumce na světě. A že je pro ně ctí, že mohou testovat výrobky právě firmy Chyť a Pusť, se kterými jsou na řece PO velmi úspěšní. To konec konců dokazují i fotografie jejich úlovků, které s sebou přivezli.

Celý rozhovor tehdy proběhl ve velice přátelské atmosféře a my jsme se spolu dohodli, že až pojedu do Itálie na řeku PO, setkáme se znovu a já o nich napíši článek. Čas běžel jako voda, já cestoval po Evropě za rybami, zpovzdálí sledoval jejich rybářské úspěchy a pomalu jsem se začal připravovat na expedici právě na řeku PO.

Nicméně, osud naše setkání předběhl a já, ačkoli mne expedice na Pád teprve čeká, sedím už dnes u svého PC a píši pro vás tento článek. Je to proto, že se klukům včera povedlo něco naprosto úžasného a neskutečného. Matteo di Grandi totiž ulovil monstrum, o jakém snad každý rybář sní. Na své zdi na facebooku napsal Matteo krátkou, ale výstižnou zprávu, doplněnou nádhernými fotografiemi.



„Ahoj všichni přátelé rybáři, včera se mi podařilo na řece Pád ulovit obřího sumce. Délka 264 centimetrů a váha hodně přes 100 kilogramů. Hodinu a půl mne tento král králů naší řeky vodil po jejím toku sem a tam. Odtáhl mne po proudu snad jeden a půl kilometrů, ale nakonec jsem ho zdolal. A tady máte jeho fotografie.“

Nečekal jsem ani chvilku a napsal Matteovi krátkou zprávu. V té jsem mu pogratuloval k úspěchu a sdělil jsem mu, že naše setkání sice proběhne v brzké době, ale vzhledem k jeho obrovskému úspěchu slibovaný článek napíši již dnes, protože si myslím, že teď je ta pravá chvíle a materiálu mám ve svých poznámkách z našeho pražského setkání dostatek. Matteo cinknul svým dvěma kamarádům, Manuelovi a Alessandrovi, ti souhlasili, a tak tady máte moje představení téhle silné trojky testerů firmy Chyť a Pusť od italské od řeky PO již dnes.

Matteo De Grandi

Tomuto mladému a věčně usměvavému studentovi z italského městečka Volpino je 24 let. Sumce začal chytat v roce 2008 a jeho až do včerejška největší ulovenou rybou byl sumec z PO, jehož délka byla 248 centimetrů a váha 108 kilogramů. Znovu podotýkám, že až do včerejška, protože včerejší úlovek přeskočil ten dosavadní o rovných 18 centimetrů. Matteovými nejoblíbenějšími rybářskými technikami jsou lov sumců na pelety a lov vertikální přívlačí. Jak sám Matteo říká, když si chce zajít k vodě jen tak odpočinout a zároveň si zachytat, vezme si prut na položenou a pelety. Když si ale chce dát u rybolovu pořádně do těla, jde právě na vertikální přívlač. Matteovým oblíbeným rybářským náčiním jsou pruty od firmy Black Cat a navijáky téže značky, a co se týká nástrah, tak kromě umělých nástrah všech typů a druhů chytá právě na pelety od české firmy Chyťa Pusť. Jeho největším snem je ulovit na řece opravdu velkého jesetera a sumce. Jeho zatím největším jeseterem je ryba o váze 80 kilogramů a délce 210 centimetrů, což, jak sám Mateo říká, je nádherný úlovek. Nicméně on sám ví, že na Po jsou ještě větší. Co se týká sumců, tak jeho sen se asi včera naplnil.

Alessandro Biancardi

Alessandro pochází z města Mantova, je mu 34 let a lovu velkých sumců propadl před deseti lety. A byl to právě on, kdo u Mattea zasel semínko vášně k lovu těchto gigantických ryb, když ho poprvé s sebou vzal na řeku PO. Jeho zatím největším uloveným sumcem je ryba o délce 260 centimetrů a váze 110 kilogramů. Na ni a souboj s ní nikdy nezapomene. Tato obří ryba ho stála mnoho sil. Souboj trval přes dvě hodiny, kdy ho sumec sebou po řece vláčel sem a tam. A byla to právě tato ryba, která zahájila neuvěřitelnou sérii velkých ryb, kterou tihleti tři kamarádi neustále překonávají. Ani Alessandro nedá dopustit na pruty od firmy Black Cat a stejně jako Matteo, i on loví sumce vertikální přívlačí nebo na pelety. A ptáte se, jaký největší rybářský sen Alesandro má? I on by rád ulovil největšího sumce na světě, ale pro změnu albína. Jak sám říká, těch to ryb není tolik a pokud by se mu podařilo ulovit sumce albína s vahou přes 100 kilogramů, určitě by ho nikdo jen tak nepřekonal.

Manuel Oltramari

Manuel je z celé téhle trojky nejzkušenějším a také nejstarším lovcem. I co se týká sumců, věnuje se jejich lovu nejdéle, a to dokonce už od roku 1990. A byl to právě Manuel, který přivedl k lovu těchto gigantických ryb Alessandra. Manuelovým osobním rekordem a zároveň rekordem celé téhle trojky byl až do včerejška sumec o délce 260 centimetrů a váze 117 kilogramů, což je ryba opravdu neskutečných rozměrů. Ale Matteo ho svým včerejším úlovkem prostě překonal. Jak Manuel říká, jemu to nevadí, protože ví, že brzy zase on překoná jeho. Co se týká vybavení, má Manuel naprosto odlišný přístup, než jeho dva kamarádi. Pro něj není důležitá značka, ale poměr mezi kvalitou a cenou výrobku. Proto jsou součástí jeho vybavení pruty všech možných značek. Ovšem, co se týká návnad, tady jsou Manuel s Alessandrem a Matteem naprosto zajedno. Říká: „S Jardou Kučerou jsem se poprvé setkal před lety tady u nás na řece a právě tady začalo naše velké přátelství. Od té doby trvá až dodnes a návnady od firmy Chyť a Pusť jsou pro mne naprostou jedničkou, bez které nejdu k vodě.“ A jaký je Manuelův největší sen? I tady je vidět, že věk a moudrost ruku v ruce spolu jdou. Manuel by byl nejraději, kdyby se, stejně jako on, všichni rybáři chovali k těmto velkým rybám s úctou a pokorou a uvědomili si, jakými nástrahami takto velcí obři museli projít, nežli dorostli těchto gigantických rozměrů. Chtěl by, aby se i v jeho rodné zemi vžil do krve všech rybářů styl lovu chyť a pusť.



A já za sebe jen mohu dodat asi tolik. Jsem moc rád, že mi Jarda Kučera umožnil se s těmito skvělými kluky od řeky Po seznámit a už se moc těším, až se spolu vydáme na Po za velkými sumci. A klukům samozřejmě přeji, ať se jim všechna přání vyplní.

Autor: Slávek Freecarp