Těstu už odzvonilo?

- Milan Tychler

Kdysi jsem seděl na takové malé pískovničce a snažil se dostat na háček nějakého lepšího kapříka. Kaprů tam jsou spousty, ale na deset chycených sotva jeden mírový. Zábava s nimi je, to ano, ale to všechno se časem omrzí. Navíc si ve chvíli, kdy kapříka zbavujete háčku, uvědomíte, že tenhle věčně hladový hrdina už byl podle všeho chycený několikrát. Stopy po háčcích na jeho tlamičce to jasně dokazují a baví vás to čím dál míň. Tak co s tím?


Těsta si vyrábím pořád

Moc možností není. Mohl bych toho nechat a jít chytat někam jinam, taky bych mohl jít domů, anebo to zkusit s boiliemi nebo nějakou jinou selektivnější nástrahou. Ale mám já tu s sebou takové věci? Nemám! Přišel jsem chytat s feederem a kukuřicí, mám tu masné červy, nějaké burizony, vnadicí směs a pár různých krmítek.

Problém je v tom, že jakmile začnu chytat na klasiku s normálním krmítkem, kapříci se brzy sjedou na krmené místo a nenechají na pokoji vůbec nic. Když nasadím do boje krmítko na method feeder, bývá to lepší a hodně pomůže, když místo kukuřice použiju nějaké pelety. Pak se sice velikost kapříků zvedne, ale ani tak to není nic dramatického. Pořád převažují spíš ryby menší. Chtělo by to ještě něco jiného. Ale co?


Na tomhle těsto drží lépe

Kousek ode mě sedí kamarád. Ten naprosto jistě chytá na boilie. Sám si je vyrábí a ví, co na téhle vodě funguje, zná ji dokonale a jako jeden z mála tu chytá větší kapry. Když za ním půjdu, rád mi nějakou kuličku věnuje, jenže já nechci čekat na jeden záběr hodiny. Musím vymyslet něco jiného. Chci mít víc záběrů, a když bude nějaký kapřík menší, nevadí, ale většina ryb by měla být minimálně mírová. Jsou tu i pěkné ryby, jenže malí kapřici jsou mnohem čipernější a je jich neporovnatelně víc.

Co mi pomůže, abych se alespoň částečně zbavil malých kapříků a zvedl svoje šance na chycení nějakého většího? Změna ve vnadění a změna v nástraze. Obojí můžu udělat i s tím, co mám v tuhle chvíli k dispozici. Jestli to ale bude k užitku, to ukáže až čas a první výsledky.


Kousek větvičky pomůže

Jak můžu změnit vnadění, když mám v podstatě jen vnadicí směs? Můžu to změnit tak, že vnadění zcela vynechám, anebo radikálně omezím. Abych si přece jen zachytal, upouštím od varianty nevnadit vůbec, a proto měním klasické klecové krmítko za krmítko na method feeder. A jak to bude s nástrahou? Na některých vodách pomůže nahradit jedno zrnko kukuřice zrnky několika, třeba i delším řetízkem z kukuřice, jenže na zdejší kapříky to neplatí. Budou do takové nástrahy pořád strkat, a ať dám nástrahu na háček, nebo mimo něj, dřív nebo později se na háček některý z nich pověsí. Tudy tedy cesta nevede. Pak mě napadlo uválet větší kuličku z vnadicí směsi a dát ji na větší háček. To by nemusela být špatná kombinace.

Beru trochu vnadicí směsi a snažím se z ní uhníst pevnější těsto. Jde to. Za malou chvilku mám hmotu, kterou jde na větší háček bez problémů nastražit. Plním krmítko formičkou, na háček pořádně umáčknu těsto z krmení a nahazuju. Na záběr nečekám dlouho. Špička prutu se poctivě ohne, ale rybu cítím na háčku jenom vteřinku. Z háčku mi padá. Nevadí. Připravuji druhý pokus. Ten ale dopadá stejně, a navíc táhnu zpátky i kuličku těsta na háčku. Problém je evidentní – těsto je moc tuhé a brání správnému zaseknutí. Musím udělat nové.


Tahle varianta se osvědčila

Jde to rychle, ale brzy se objevuje jiný problém. Když má těsto tu správnou konzistenci na zaseknutí, má špatnou na nahození. Při prudším švihnutí z háčku prostě spadne. Je to zapeklitá situace, ale má řešení. Beru burizon a lámu ho napůl. Obě půlky napichuju na háček a teprve pak to všechno obaluju těstem ze směsi. Dobře vím, že během chvilky burizon vstřebá vlhkost z těsta a změkne natolik, že nebude dělat při zaseknutí žádné potíže. Do té doby ale poslouží velmi dobře jako opora pro těsto, které by jinak z háčku při nahození spadlo.


Možné jsou i kombinace

Po nahození přichází záběr ještě rychleji než předtím. Je evidentní, že měkká nástraha přitahuje ryby víc a rychleji, ale já chytám bohužel dva malé kapříky, o které nemám zájem. Než přijde další záběr, uhnětu malou kuličku a hodím ji pod nohy do vody. Vidím, že se rozpouští mnohem rychleji, než bych chtěl, takže teď nemám jistotu, jestli záběry přichází skutečně na kuličku těsta, a nebo jen na burizon na háčku. Rozmýšlím nad tím, jak to celé ještě vylepšit, ale z rozjímání mě vytrhuje razantní záběr – a konečně ryba, která je mimo rámec těch dosavadních. Hezky se pere, a dokonce si bere vlasec přes brzdu. Tak to má být! Kapřík má něco přes padesát. Na zdejší vodu je to super. Už se těším na dalšího. Jenže následující dvě ryby jsou zase malé.


Do těsta se dají přidat i maličké peletky

S tvrdou kuličkou by to bylo jistější, ale tu bych musel nastražit … ano, nastražit mimo háček! Teď ale přichází na řadu otázka jak. Obvyklou praxí při nastražování těsta mimo háček je použít nějakou pružinku. Tu tady ale nemám a ani nic podobného. Řeším to tedy kouskem větvičky, kterou připevním na vlasový přívěs. Okolo dřívka uhnětu pevné těsto – a je to. Pevná kulička nastražená mimo háček by mohla být tím, co právě potřebuji. Je dost pevná, ale přesto se bude pomalu rozpouštět, čímž by mohla ryby upoutat. Velikost si můžu upravit podle potřeby tak, abych aspoň trochu odradil malé kapříky, a takto nastražená mimo háček nemá chybu.


Tenhle kapr také podlehl kouzlu těsta

Za pravdu mi ale musí nejdřív dát nějaký hmatatelný důkaz. Ten přichází během následujících dvou hodin: pět kaprů a jen jeden z nich pod míru! Řekl bych, že lépe už to vyjít nemohlo. Vím, že hodně rybářů už těsto coby nástrahu k lovu kaprů dávno zatratilo a mluví o něm jako o přežitku. Já ale vím, že tahle nástraha byla prověřená roky a je vlastně předchůdcem fenomenální nástrahy k lovu kaprů – boilie. Tak proč ji zavrhovat? S touhle nástrahou se dá dělat spousta věcí a dá se upravovat mnohem pružněji než cokoli jiného. Proto zůstane na mém sezamu nástrah i dál. Těsta si stále dělám a cíleně s nimi na některé vody chodím.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (49 reakcí)

Přečteno: 13 979x
Průměrná známka: 1.18