Je skutečně třeba vnadit přesně?

- Milan Tychler

Je skutečně nutné vnadit při lovu kaprovitých ryb na jedno místo? Tak to je tedy otázka…

Mnoho rybářů se kloní k názoru, že pokud budete vnadit přesně na jedno místo, dokážete soustředit ryby na velmi malou plochu a pak je budete efektivně odchytávat. Pokud rozložíte krmení na větší plochu, ryby se chytají hůř, respektive je méně záběrů, protože ryby jsou roztroušené na větší ploše a je pro ně těžší nalézt naši nástrahu. To jsou slova závodních rybářů, kteří loví na plavanou a feederem.


Malých rybek se vejde na jedno malé místo mnoho

Znám mnohá úskalí provázející každého, kdo vnadí, a také velmi dobře vím, že závodní rybařina je něco naprosto jiného, než zajít si normálně na ryby a snažit se ulovit spíš větší ryby než co největší množství jakýchkoli ryb. Stejně tak dobře vím, že vnadit na jedno místo není úplně snadné a nepřesnosti rostou s vlivem takových okolností, jako je vzdálenost, síla větru, síla proudu na řece a samozřejmě také šikovnost každého, kdo se o to pokouší.


Takovýchto cejnů ale ne

Nejpřesněji budete vnadit, když na špičku odkládačky připevníte vnadicí kalíšek. Ti šikovní to v krátkých vzdálenostech do patnácti metrů jistě bravurně zvládnou i s lehkým prakem a vnadicími koulemi. S rostoucí vzdáleností se samozřejmě zvětšují i nepřesnosti. Poměrně přesně se dá vnadit pomocí krmítka a feederového prutu, ale i těm nejzkušenějším to občas, jak se říká, ulítne. A myslet si, že budete vnadit přesně na jedno místo ve vzdálenosti větší, než je třicet metrů, je naprostá bláhovost, a to i přesto, že budete mít označený anebo zaklipovaný vlasec na cívce. Jen si to zkuste někde na louce. Uvidíte, že budete velmi překvapení, kam vlastně vaše krmítko dopadá a o jak velkou krmenou plochu se vlastně jedná.


Na krátkou vzdálenost to zvládnete prakem

Když si vlasec zaklipujete nebo označíte, zcela jistě tím přispíváte k přesnosti vnadění, avšak i zde musíte vždycky počítat s jistou tolerancí, která je obvykle jen ve vašich rukou. Klidně se můžete pohybovat i na mnohem větší ploše, než jsou dva metry čtvereční, protože vychýlení metr od středu vpravo nebo vlevo v podstatě nemůžete ve vzdálenosti čtyřiceti metrů a větší na volné vodě poznat. Zkuste si nahodit do této vzdálenosti marker nebo dobře viditelný „angličák“ a pak si vezměte feederový prut s krmítkem a házejte. Schválně – po kolikátém pokusu značku zasáhnete, i když budete mít zaklipováno? Nebude to ani hned a už vůbec ne pokaždé, a jakmile na vodě značku odstraníte, bude to ještě horší.


I když zaklipujete, bude to asi tak nějak podobně

Tak co tedy s tím? Má cenu trénovat a házet až do úmoru, abyste byli co nejpřesnější, nebo to takto stačí? Můj názor je takový, že pokud se nehoníte za plným vezírkem ouklejí, cejnků nebo plotiček, můžete být při troše šikovnosti s využitím pomůcek ke značení vlasce obvykle dost spokojení. Podle mého názoru v mnoha případech ani není skutečně potřeba budovat pomocí vnadění na dně nějakou jednolitou hromádku, u které budou ryby soupeřit o každé sousto.


Závody jsou něco jiného než běžná rybařina

Z mé zkušenosti vyplývá, že například není dobré rozhazovat krmení na větší plochu v době, kdy ryby aktivně nevyhledávají potravu. V chladném období je určitě dobře soustředit krmení na menší plochu a hlavně nekrmit zbytečně. Nejdůležitější ale je předkládat krmení na tom správném místě. V takovou dobu se skutečně vyplácí krmit kvalitně, málo a přesně. Naproti tomu v období, kdy jsou ryby skutečně aktivní a potřebují větší množství potravy k tomu, aby se nakrmily, je dobré založit větší místo, a to zejména tehdy, pokud lovíte větší ryby. K velikosti lovného místa s ohledem na velikost lovených ryb mám jedno takové přirovnání. Z jednoho talíře se nají jen jeden člověk. Může jich být i víc, ale čím budou lidé větší, tím méně se jich k tomu talíři vejde a bude to pro ně méně pohodlné. Asi by to chtělo talířů víc, anebo alespoň jeden mnohem větší.


Pouhé označení vlasce hodně pomůže

Podobné je to s vnaděním. Na jedno malé krmené místo se vejdou mraky ouklejí a plotiček, ale ne velkých cejnů. Díky své velikosti se budou i na malém prostoru míhat jako stíhačky a záběr bude následovat záběr. Ale kolik se sem vejde větších cejnů? Navíc velké ryby si vždycky okolo sebe udržují určitou diskrétní zónu a o každé sousto ani zdaleka nesoupeří tak agresivně jako drobotina. Z tohoto důvodu je větší místo lepší. Vejde se sem více větších ryb, které pak prozkoumávají dno důkladněji. Záběry sice nepřichází v tak rychlém sledu, ale jsou pravidelné, a hlavně se jedná o větší ryby. Ale pozor! Zakládat větší místo ještě neznamená za všech okolností používat mnohem víc krmení. Stačí jen používat menší krmítko. Samozřejmě, pokud byste měli pocit, že to nestačí, můžete přihazovat krmení víc, ale ne vždy je to skutečně třeba. To ale záleží na množství ryb a jejich aktivitě.


S klipem je to asi nejpřesnější

Při tomto vnadění se často osvědčuje ještě jedna strategie. Pomocí krmítka založit větší místo, ale na začátku házet jen směs větším krmítkem bez hrubších složek a živé návnady. Vytvoří se jen taková voňavá tabule a na ni se pak prostírá pomocí menšího krmítka to skutečně zajímavé, což jsou právě masní červi, zrnka kukuřice a podobně. Na mnoha vodách, zejména stojatých a pomalu tekoucích, je to skutečně dobrá strategie. Je to mimo jiné tím, že na větší ploše jsou velké ryby díky menším dávkám a malému krmítku také mnohem méně rušeny a stresovány. Vzpomeňte si na tyto „drobnosti“ až zase budete nahazovat krmítko.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (20 reakcí)

Přečteno: 15 498x
Průměrná známka: 1.32