Feeder kaprařinou zblbnutý

- Martin Maťák

Na lovu na feeder je krásné, že si téměř pokaždé můžete zachytat. I když nebudete zrovna mistr světa, ale jen běžný rybář, který již pár let chytá, téměř vždy si po lovu řeknete "Jo, dnes to šlo." Naopak si po nějaké době začnete dávat vyšší cíle a vybírat si, jaké druhy nebo velikosti ryb vás zajímají, protože chytit "cokoliv" už není nic težkého a přestává vás to bavit. Ani já nejsem vyjímkou a obzvláště v druhé půlce sezóny chytávám více selektivně - tedy vybíram si, co chci a co nechci ulovit.


Solidní tloušť je na boilie poměrně častým úlovkem.

Jednou z možných cest, jak lovit větší kaprovité ryby, než je feederový standard na daném revíru, je přiblížit se více ke kaprařině. Na tomto místě cítím povinnost zmínit, že neexistuje "čistý feeder" a "čistá kaprařina" a nic mezi tím, ale můžete celý tento prostor mezi oběma lovnými styly pokrýt jakkoliv si přejete. Jakýmsi přechodným stupněm může být např. "method", který si přizpůsobili pro své použití jak lovci na feeder, tak kapraři. V tomto článku bych rád ale popsal jiný styl, který by se dal označit jako velmi jemná kaprařina s feederovým prutem.


Jako zarážku lze použít např. mrtrvého červa.

Vlasová montáž

Prvním krokem selekce je umístění nástrahy pod háček. Sice hlavním cílem tohoto nastražení bylo zvýšit šanci na zapíchnutí háčku jak při samotném záběru, tak při záseku, ale zárověň bezvadně funguje jako odrazovadlo menších ryb. Pokud se chcete vyhnout ploticím, cejnkům, perlínům nebo ostroretkám, naprostou většinu z nich vyřadíte z akce nástrahou pod háčkem. Tyhle ryby mají menší tlamky a nenasávají svou potravu hluboko - na zrnko kukuřice napíchnuté přímo na háčku je třeba i chytíte, ale na kukuřici pod háčkem vám vezme jen malá část z nich. Pokud ani to nepomůže, zkuste prodloužit mezeru mezi háčkem a nástrahou. Standard je pár milimetrů, ale nebojte se jít na 1-2 cm. Kapraři někdy dělají mezeru ještě vetší, až 5 cm, aby se vyhnuli rybám třeba pod 10 kg - což uvádím jen jako příklad, že to je jedna z cest.




Cejn a karas ulovený na žluté 10mm miniboilie.

Tvrdé nástrahy

Větší kapřík má také velmi rád 3 masňáky nebo sladkou kukuřičku na háčku, možná je má i raději než peletu nebo boilie. Ale zároveň potřebuje více klidu a času, než si troufne k nahozené nástraze připlout, a do té doby jej předběhne jiná, menší ryba. Nástrahu bych proto volil takovou, aby ji malé ryby nemohly vůbec do sebe dostat, případně aby ji nedostaly do sebe až za hrot háčku. Velmi dobře se chytá pod háčkem na jediné zrnko vařené nebo sterilizované rybářské kukuřice, někdy je nutné dát více zrnek a někdy nepomůže ani to a je potřeba sáhnout po peletách nebo boilie. Z pelet nejradějí používám červené halibutky v průměrech 12 a 15 milimetrů, u boilie nejčastěji průměr 12 mm, nebo si ořežu nožem větší kouli na potřebný průměr. Několik výrobců již prodává miniboilie pro feederové chytání a je zajímavé, že se téměř vůbec neřeší přichuť, ale jen barva a průměr. U mne vede žlutá a oranžová. Můžete vyzkoušet i plovoucí boilie, ale nevsázel bych na něj všechny karty - klasickým potápivým koulím věřím více. Za zmínku jistě stojí i rohlíkové boilie.

Montáže

Kapraři strašně moc spoléhají na to, že jim montáž pomůže sama chytit rybu. Nejsou ve střehu zasedlí u prutu připraveni zaseknout každý kontakt s rybou - jejich montáže využívají velmi těžká olova s krátkými návazci napevno. Podobně se to dá udělat i u feederu - jsou dny, kdy ryby berou ostře a toho se dá využít. Buď také zvolíte pevnou montáž, nebo jen více napnete špičku s průběžnou montáží. Pak ale přijdou dny, kdy ryby v návnadě jen leží, nehýbou se, pouze na špičce prutu uvidíte pár menších, pomalých pohybů, které pokud nezkusíte zaseknout, tak záběr nepokračuje dalším ohnutím (zní to napínavě, ale popravdě - tyhle situace nejsou typické a většinou je "tvrdé" řešení spolehlivější - a teď se neurazte, ale i blbovzdornější).



Pevná montáž složená a rozložená.


Pevná montáž

Od kaprařů si vypůjčím chytré závěsky na olova, které se již vyrábějí v menším provedení i pro feederové chytání. Umožňují sestavit pevnou montáž, kde je olovo fixované k obratlíku návazce, ale které se při trochu silnějším tahu od návazce odpojí a klouže po kmenovém vlasci. Většinou dojde k odpojení brzy po zaseknutí, což je fajn, protože pak ryba netluče za háček přímo do olova a nevyrazí si jej tak snadno z tlamy, ale především to je i pojistka, že kdybychom rybu utrhnuli, tak se olovo odpojí a ryba jej netahá za sebou. Na závěsku lze pověsit olůvko nebo i krmítko. Na stojaté vodě stačí hmotnost 30 až 40 gramů. Čím menší a ostřejší háček použijete, tím lehčí zátěž lze použít. Používají se háčky velikosti cca 14 až 8 podle velikosti nástrah a lovených ryb. Na řekách vám nezbude, než zvolit zátěž podle síly proudu - může to být třeba i 100 gramů. Právě na řekách je pevná montáž velmi efektivní, protože ryby zabírají dravěji a slabé záběry často nejsme schopni ani postřehnout.


Jedna odbočka k plastovým závěsům na olova. Kapraři používají verzi, která je pevně spojená s obratlíkem na návazci, dokonce se do některých verzí (ne do všech) zasouvá kolíček, aby se obratlík nevytrhl. Tím je zaručeno, že v případě zaklínění olova mezi kameny během zdolávání dokáže ryba svou silou vytrhnout olovo za závěsu a pokračuje zdolávání bez olova. Pokud ale menší ryba nebude mít dost sil, aby olovo ze závěsu sama vytrhla (a ono to nejde úplně snadno), musíte ji utrhnout a zůstane k vázce přikována a nejspíše zemře. Feederová verze tento kolíček nemá a k odpojení olova ze závěsky nikdy nemůže dojít - pokud se olovo zaklíní ve vázce, nikdy se neodpojí, rybu bohužel utrhnete, ale ryba odplave a nezemře. Naštěstí v praxi je situace taková, že vám zatáhne olovo mezi kameny asi tak každá miliontá ryba, ale co kdyby...



Průběžná montáž složená a rozložená.

Průběžná montáž

Pokud si chcete zachovat pocit, že "záleží na vaší zručnosti a ne na montáži", volte průběžku. Většinou bude výsledek podobný, jde jen o vaše pocity - ale právě pocity jsou na tom velmi důležité, pro ně to děláme, takže volte podle sebe. S průběžkou můžete chytat jemně nebo i hrubě podle toho, jak těžkou zátěž použijete a jak vyšponujete špičku. Lze zvolit cokoliv mezi 10 a 60 gramy. Opět platí pravidlo - čím menší a ostřejší háček, tím si můžete dovolit menší zátěž. Pokud budete postupovat obráceně a použijete o trochu tězší, nic tím napokazíte.

Podle prvních záběrů se dá odhadnout, jestli ryby berou agresivně, nebo váhavě, a podle toho nechat špičku volnější, aby byly vidět i slabší záběry, nebo ji více ohnout, aby si na ni ryby sami naběhly. Rychlé cuknutí, které nešlo zaseknout, ale zároveň bylo dostatečně silné, aby si ryba píchla háček sama (což se nestalo), je pro mne signál špičku více napružit a případně i použít těžší zátěž. Každopádně bych ale po takovém nadějném záběru zkontroloval ostrost háčku - s tupým nepomůže nic.


Hranaté zátěže se posunují po měkkém dně s trochu větším odporem. Větší očko obratlíku dobře pasuje do plastových závěsek.

Délka návazce

Ať již použijete průběžnou nebo pevnou montáž, délku návazce volte něco mezi 15 a 40 cm. Pouze na řekách při lovu parem na pelety bych dával návazec klidně metrový, ale jinde nemá smysl takto dlouhý dávat. Není důvod nechávat rybám prostor a čas, aby před napnutím návazce poznaly, že je něco špatně. Volného háčku si všimnou rychleji než schovaného v nástraze a nástrahu vyplivnou. Na řekách bývá návazec napnutý proudem již před záběrem, takže tam jeho délka tolik nevadí.


Místo krmítka postačí hrstka peletek v PVA.


Malé peletky v PET lahvi pro snadné plnění PVA punčoch bez zašpinění rukou od rybích olejů.

Návnady a použití

Pokud chcete chytat větší ryby než při klasickém feederovém chytání, měli byste změnit i způsob zakrmování. Jakmile zakrmíte standardní návnadou ze sypké směsi, červů a sladké kukuřice, přilákáte si to nejběžnější, co v revíru je (malí cejni apod.), a budete se muset spoléhat, že se mezi těmito rybami zapomnělo i pár větších ryb. K těm se můžete prochytat přes menší ryby (proč ne, chcete si zachytat), nebo je selektovat ještě větší a tvrdší nástrahou apod., ale možná ještě lepší je vůbec nevytvářet krmné místo. Jednoduše zkuste nahazovat pokaždé do jiného místa jen s nástrahou a trochou pelet v PVA punčoše nebo v krmítku. Nechávejte nahozeno delší dobu bez přehazování - alespoň 20 minut.

Pokud se rozhodnete zakrmovat, můžete zkusit nastřelovat pelety nebo kukuřici prakem a úplně vynechat sypkou návnadu. Na větší vzdálenosti je perfektní vnadící raketa (malou spomb raketu nahodíte i feederovým prutem tvrdosti medium) a na řekách třeba výklopné krmítko "bait dropper".


Kapřík ulovený na pickerový prut, který je pro tento styl lovu bez krmítka ideální.

Ano, je to pasivní styl lovu na feeder a někdy to může být i čekání na jediný záběr. Sám takto většinou chytám na dva pruty a nebo s jedním chytám aktivně a druhý nahodím bokem s peletou na větší rybu. Ale jsou dny, kdy se i s jedním prutem a 12 mm peletou nezastavíte. Typicky ale stojí za vyzkoušení hlavně na revírech, kde je větších ryb málo a těžko se k nim dostáváte přes malé ryby.


Feeder opravdu není jen o malých rybách...

Pro tento styl lovu na feeder bez krmítka se v anglickém jazyce používá slovo "bomb" - pokud si chcete najít více informací, hledejte "feeder fishing bomb" na Google.com nebo na Youtube.com.

Autor: Martin Maťák - ®

Diskuse k článku (42 reakcí)

Přečteno: 19 719x
Průměrná známka: 1.09