Vlhčení vnadících směsí do krmítek

- Milan Tychler

Připravit si vnadící směs do krmítka je celkem jednoduchou záležitostí a hračkou pro toho, koho to baví a připravuje si různé směsi poměrně často. Ovšem začínajícím a nezkušeným rybářům mohou sypké směsi připravit docela nepříjemné a krušné chvíle. Proč? Protože z nedostatku zkušeností mohou udělat takové chyby, díky nimž je pak jejich vnadící směs v podstatě k ničemu. Správně připravit vnadící směs do krmítka je dovednost, která nepřichází hned, ale s postupem času. Na přípravě směsi není nic zvlášť složitého, a když budete dodržovat pár zásad, vždycky se dopracujete ke slušnému výsledku. Problém je ale v tom, že nejsou všechny směsi stejné. Jsou směsi určené do různých typů vod a také pro různé cílové ryby, takže obsahují různé složky. Vyžadují proto vždy individuální přístup.

To, že vnadění přináší více ryb je fakt. Fakt je ale i to, že špatně připravená směs nám může udělat více škody než užitku. Jaké jsou nejčastější potíže s vnadící směsí a krmítky? Pokusím se nastínit ty nejdůležitější.

1. Směs je příliš suchá
2. Směs je příliš mokrá
3. Směs v krmítku nedrží
4. Směs příliš lepí
5. Směs rychle vysychá
6. Směs nelze vyklopit z formičky
7. Směs kalí málo, nebo naopak zbytečně moc


Síto zachrání skoro všechno a díky němu je směs bez hrudek a vzdušná

Na první pohled se může zdát, že vyjmenované problémy jsou banality, které se dají snadno vyřešit, ale ujišťuji vás, že i zkušení rybáři občas udělají chybu a i oni mají plnou hlavu toho jak to napravit. Ale protože z vlastní zkušenosti vědí, že dostat „nepodařenou“ směs zpět na alespoň trochu přijatelnou úroveň nemusí být v některých případech vůbec jednoduché, počínají si už od začátku při míchání velmi opatrně. V tuhle chvíli vůbec nechci rozebírat, co kdo do směsi přidává a kolik. Jde mi jen o jednu jedinou věc, a tou je její konzistence. Konzistence směsi je podle mého názoru v drtivé většině případů mnohem důležitější než cokoli jiného.

Konzistenci směsi ovlivňují samozřejmě různé složky, které směsi obsahují, ale do finální podoby a její použitelnosti ji přivedete vždycky jen vy sami pomocí vlhčení. To, jak bude nakonec vypadat a hlavně jak se bude chovat ve vodě, ovlivňuje nejen množství vody, které přidáváte, ale i způsob jakým ji přidáváte a také to, jak dlouho necháte vodu působit. Vezměme to tedy od začátku.


Příliš suché krmení, které se trhá

1. Směs je příliš suchá

Příliš suchá směs je důsledkem nedostatečného vlhčení a dá se ze všech možných variant špatné konzistence nejjednodušeji odstranit a napravit v podstatě bez jakékoli újmy. Prostě jen přidejte ještě trošku vody a pořádně promíchejte. Dávejte ale velký pozor na to, kolik vody přidáváte, protože směs může být v tomto okamžiku přesně na hraně bodu zlomu a každý dcl vody navíc ji může skutečně zkazit. Proto přidávejte vodu skutečně po trošičkách a stále míchejte. V žádném případě nenalévejte do směsi větší množství. Vyhovující konzistence pro většinu situací je taková, že když správně provlhčenou směs v jedné ruce smáčknete, musí držet tvar. Pak se musí dát tento tvar rozlomit, aniž by se rozsypal a tento tvar se musí dát v dlaních zase rozemnout tak, že vám nezůstanou žádné slepené zbytky. Sušší směs ale připravujeme záměrně v případě, že hodláme lovit ryby zdržující se například v mělčí vodě ve sloupci.

Tam je pak lovíme pomocí malé nástrahy a dlouhého návazce, který pomalu klesá ke dnu. Nástrahu můžeme opatřit ještě malým kousíčkem nějaké vzplývavé hmoty, která klesání ještě více zpomalí.


Tohle už je pasta, která se nebude chtít rozpouštět

2. Směs je příliš mokrá

Příliš mokrá směs je skutečný problém a vrátit ji na nějakou přijatelnou konzistenci nemusí být snadné, pokud nemáte ještě dostatek jiné suché směsi a síto. Jedině pomalým postupem přidávání suché směsi, mícháním, odpočíváním a opětovným pasírováním přes síto můžete dostat směs zase do přijatelné podoby. Pouze suché složky dokážou „stáhnout“ přebytečnou vodu. Při míchání příliš mokré směsi s další suchou směsí má většina směsí tendenci vytvářet hrudky. Tady odvádí skvělou práci hrubé provzdušňovací síto. Pokud ho s sebou nemáte, pak vám může pomoci třeba podběráková síťka natažená přes nějakou nádobu. Pokud je síť velmi hrubá, přeložte ji nadvakrát. Je pracné takto upravovat krmení, ale je to nejlepší způsob. Problém nastává, když nemáte nic, čím by se dala vlhkost u krmení odstranit. Poslední záchranou pak ještě je použití sušší hlíny z okolí. Ze stejného důvodu jako připravujeme záměrně směs sušší, připravujeme i směs záměrně převlhčenou. Aby správně plnila svůj účel, musí mít takovou konzistenci, aby vydržela v krmítku až do té doby, než dopadne na hladinu. Pak pomocí ní dokážete držet ryby díky kalení klesajícímu pomalu ke dnu hezky aktivní.


Právně připravená směs drží tvar a dá se zlomit

3. Směs v krmítku nedrží

To, že směs v krmítku nedrží a vypadává během letu vzduchem, při dopadu na hladinu, anebo vypadne všechna během klesání krmítka ke dnu, je důsledkem buď příliš suché, anebo příliš mokré směsi, ale může to být prostě i tím, že směs sama o sobě není dost lepivá. Pokud taková směs nebyla vaším záměrem, pak se pokuste chybu napravit podle předchozích instrukcí, anebo přidat nějaký lepivější komponent. Pokud víte, že směs sama o sobě není příliš lepivá, je dobré přidat například moučku ze sladkých piškotů nebo sušenek, nebo trochu lepidla PV1. Někdy postačí, když směs rozděláte pomocí horké vody, ale většina tuto možnost u vody nemá.  Pokud je směs sušší, může na stojaté vodě pomoci jen to, že ji v krmítku více stlačíte. Na tekoucí vodě ovšem musíte směs „doladit“. Tam by se uvolňovala příliš rychle, proud by ji rychle odnášel a neplnila by svůj účel. Mírné dovlhčení ve většině případů pomůže.


Směsi na řeku více lepí

4. Směs příliš lepí

Přílišná lepivost bývá spíše důsledkem vlastnosti samotné směsi, která obsahuje lepivé složky než způsobem míchání, i když i způsob jakým vlhčíte, se na každé směsi do jisté míry podepíše. Lepivější směsi jsou určeny na tekoucí vody, kde požadujeme pomalejší uvolňování z krmítka, ale ani tady nepotřebujeme beton, který pomalu ani nejde z krmítka dostat. Pokud víte, že má směs lepivější vlastnosti, vlhčete méně a směs v krmítku příliš neutlačujte. Pokud už se stane, že vaše směs připomíná spíše lepivou pastu nebo kyt, může pomoci opět přidání suché směsi, hlíny a síto. Do této konzistence se dostávají především levné směsi obsahující vysoké procento různých šrotů a tím pádem i lepku. Proto buďte v těchto případech velmi opatrní a vodou raději šetřete. Pokud je tedy na obalu s krmením napsáno, že se jedná o směs určenou k lovu na řece, buďte raději opatrní.


V nouzi může pomoci síťka podběráku

5. Směs rychle vysychá

Jestliže s přípravou směsi příliš spěcháte a nenecháte ji dostatečně dlouho odstát, může se vám stát, že chvíli po začátku lovu je směs více sypká než byste si přáli a v krmítku nedrží. To je tím, že jste směs málo navlhčili. Většině směsí totiž nestačí provlhčit ji jednou. Ideální je směs provlhčit do přijatelné konzistence, ale pak ji nechat ještě chvíli odpočívat. V tu dobu si připravte vše ostatní potřebné k lovu a zase se vraťte k přípravě směsi. Směs už absorbovala všechnu vodu, takže je dobré hodit ji přes síto, přidat zase trošku vody, teď už jen opatrně, promíchat, hodit znovu přes síto a hotovo. Když mícháte jen trochu směsi a ta nemá tendenci hrudkovat, můžete síto samozřejmě vynechat. I nadále musíte počítat s tím, že směs bude dále vysychat, zvláště pokud lovíte delší dobu a je větrné počasí. Pak je dobré mít s sebou rozprašovač na vodu a směs občas ošetřit tímto způsobem, anebo si jen namočit ruku, směs postříkat a promíchat. Vysychání zabrání i víko na kyblíku nebo mokrý ručník hozený přes něj. Větší množství směsí mějte takto ošetřené a odebírejte si z něj pro plnění krmítek do menší nádoby. Nemusíte se tak zdržovat stálým vlhčením. Tato rada je ale spíše pro závodníky, i když využít ji jistě může každý.


Směs chráníme proti vysychání

6. Směs nelze vyklopit z formičky

Populární krmítka method feeder jsou jistě skvělá, ale míchání směsí do nich má také svá úskalí. To, že tato krmítka vyžadují kvalitní směs, je dobře známé a stejně tak je známé, že směs v nich musí dobře držet, ale je dobře, když se i plynule uvolňuje. Často se vám podaří namíchat takovou směs a její schopnost si snadno ověříte třeba v kyblíku s vodou nebo rovnou někde na okraji vody, kde lovíte. Zkrátka máte skvělou směs, ale ta má jednu strašnou vadu – lepí se na stěny krmítka a nejde vyklopit. I na tohle už jsem našel lék. Než dáte do formičky směs, vložte na dno kousek nějakého igelitu, mikrotenu, celofánu nebo něčeho podobného. Pak dejte směs a vmáčkněte krmítko. Bábovička z formičky pak bude zcela ukázková.


Pro dodatečné vlhčení je dobré mít rozprašovač

7. Směs kalí málo, nebo naopak zbytečně moc

To, že směs nekalí, může být plusem i mínusem. Záleží, pro jakou cílovou skupinu ryb krmení chystáte. Kalení mají rády obecně spíše drobné ryby, ale v době, kdy ryby moc neberou, se vyplatí připravit kalící směs i na ryby větší. Tam, kde je mnoho drobných ryb, se kalícímu krmení raději vyhněte, pokud chcete chytat ryby větší. Aby krmení zbytečně nekalilo, vybírejte si spíše hrubší směsi a vlhčete je dostatečně dlouho, aby žádná z částeček nevzlínala do sloupce. Nedostatečné vlhčení může způsobit stoupání částic do sloupce, za nimi se zvednou i ryby a záběrů u dna je pak poskrovnu, nebo vůbec žádné. Některé směsi k tomu potřebují i několik hodin. Výsledek ale stojí za to. Pokud chcete, aby směs kalila, přidejte například mleté piškoty, anebo k tomu určenou lehkou kalící hlínu. Směsi, od kterých vyžadujeme kalení, se připravují buď více suché, anebo naopak přemokřené. Samozřejmě je třeba odlišit kalení u dna a kalení ve sloupci. Kalení ve sloupci uplatníme většinou při lovu drobnějších ryb, zatímco kalení nevzlínající příliš vysoko je dobré při lovu větších ryb u dna, které nejsou právě při chuti.


Kousek igelitu zabrání lepení směsi na stěnu formičky

Jsou to jen jednoduché základy vlhčení vnadící směsi, ale rybáři teprve začínající s krmítky snad z těchto řádků pochopí, že to co koupí v obchodě je jen jakýsi polotovar, a teprve oni ho musí přizpůsobit pro lov tak, aby to k něčemu bylo. Nesprávná konzistence směsi, znamená méně ryb na břehu a celkem zbytečné výdaje. Před tím, než začnete míchat jakoukoli směs, měli byste si dobře uvědomit, co od ní vlastně chcete a vždycky je dobré nechat si trochu suché směsi někde stranou. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Při míchání většího množství krmení, krmení kalícího, anebo pro lov v zimě, kdy je každá hrudka nežádoucí a potřebujete směs, které se bezvadně rozpadá, je třeba osvojit si používání síta. Věřte, že často ne jahoda, ne rybina ani čokoládová příchuť, ale konzistence směsi rozhode o tom jak to vlastně bude.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 11 863x
Průměrná známka: 1.13