Změna je život

- Milan Tychler

Už se vám stalo, že jste si jeden den úplně bezvadně zachytali feederem a druhý den, který se podobal tomu předešlému jako vejce vejci, jste zažili naprosté fiasko? Stejné počasí, teplo, žádný vítr, dokonce i tlak stejný jako den před tím, a ryby prostě nejdou. Jen čekáte a čekáte…

Včera šel jeden cejn za druhým, k tomu pěkné plotice a navrch ještě nějaký ten kapr. Zábava na sto procent. Lepší už to ani být nemohlo. Člověk si říká, že dnes bude opět skvělý den a že to bude báječně ukončený víkend, ale všechno je jinak. Ryby prostě neberou. Marně přemýšlíte, co se děje, co je špatně. Podle vás se proti včerejšku nic nezměnilo. Tak co za tím stojí?


Krásné počasí, ale ryby nejdou

Stává se to jak na řekách, tak na vodách stojatých a určitě už to potkalo každého z nás. Někdo to bere tak, že ryby prostě neberou a že se s tím nedá nic dělat. Tyto „smířlivé“ povahy si nejspíš pomyslí něco v tom smyslu, že ryby možná odpluly jinam nebo právě nemají hlad, případně si asi představují, že na místě, kde se snaží lovit, se právě usadil nějaký velký dravec, který ryby vyhnal. Tohle všechno je samozřejmě možné a mohou to být příčiny nezdaru. Možné je i to, že se ryby krmí nějakou přirozenou potravou, které se právě líhne a je pro ně pochoutkou, a v tu chvíli je nic jiného nezajímá.


Včera šli cejni jeden za druhým

Někteří rybáři tvrdí, že ryby jsou velmi citlivé na změny počasí a reagují s předstihem. Že na braní má vliv i fáze měsíce a ještě další spousta věcí. Popravdě řečeno, nikdy jsem se těmito věcmi nezabýval a vždycky se snažil chytat ryby, ať už se jim chtělo brát, nebo ne, bez ohledu na to, zda byla tma jako v ranci, a nebo svítil měsíc jak rybí oko. Už jako kluk jsem viděl rybáře, kteří přišli na své místo, a pokud nepřišel záběr v dobu, na kterou byli zvyklí, prostě se sebrali a odešli s tím, že dnes ryby neberou a je zbytečné trávit u vody čas.


Zabodovat může kombinovaná nástraha

Mně nevadilo, že ryby neberou, protože jsem se u vody nikdy nenudil. Vždycky jsem si našel nějakou zábavu, především v tom, že jsem se snažil ryby hledat na neobvyklých místech a místo položené zkoušel třeba plavanou. Někdy to vyšlo, někdy ne, ale nikdy nebyl důvod si stěžovat, protože u vody mi bylo vždycky fajn. Mé zkušenosti se tenkrát rovnaly prakticky nule a jediným moudrem pro mě byly teoretické znalosti z knížky 1000 + 1 rada pro rybáře. Vody jsem teprve poznával a to bylo fantastické. Skutečné znalosti a praktické zkušenosti přicházely až s postupem času. Mnohé se změnilo, ale ne chuť chytat ryby a vyzrát na ně i v době, kdy jim do braní příliš není. V mnoha ohledech je pro mě právě taková doba horšího braní zajímavější a je jakousi výzvou, spíš než den, kdy se ryby věší na háček skoro samy.


Nástrahu lze oživit dipem

Co tedy pomůže ve chvíli, kdy se rybám nechce brát za zdánlivě příznivého počasí. Co dělat, když včera to bylo skvělé a dnes, aniž by se cokoli viditelného stalo, jsou ryby k nástrahám netečné? No, popravdě řečeno, jestli čekáte zaručený recept na to, jak nachytat pytle ryb, když ostatní nemají ani ťuk, tak na to zapomeňte. Mohu vám jen říct, co dělám, abych dostal alespoň pár záběrů a sáhl si na nějakou tu rybku, i když menší, a zachránil tak alespoň svou rybářskou čest.


Směs více vlhčím a pořádně ji provzdušním

Po úvodním nezdaru a déle trvajícím nezájmu ryb o potravu se často rozhoduji o tom, zda nezměním místo. Určitě to má smysl, pokud lovím na lokalitě, která je členitější a kde se střídají hloubky a mělčiny. Má také smysl přesunout se z holé vodní plochy do míst, kde je třeba nějaký padlý strom nebo podobná překážka. Na takových místech jsou téměř vždycky ryby přístupnější braní i za horších podmínek. Nevím, čím to je, ale je to prostě tak. Zdá se mi, že ryby u překážek bývají i v době špatného braní určitým způsobem vyrovnanější a přece jen si občas něco zobnou.

Ovšem na většině vod takové místo vůbec není, a když ano, může být samozřejmě obsazené. Pokud nemá valný smysl stěhovat se a znovu krmit, musím něco změnit přímo tam, kde jsem.

První, co každého napadne, je zkusit zjemnit sestavu, respektive vyměnit návazec za tenčí. Celkem logické uvažování, protože díky jemnému a méně nápadnému vlasci by se mohla dát nějaká ryba ošálit, pokud tam ovšem nějaká je.


Používám jen maličké krmítko

Uvažoval jsem podobně, ale brzy jsem přišel na to, že síla návazce není úplně nejdůležitější. Mnohem větší službu prokáže zmenšení háčku, zmenšení nástrahy a její „oživení“. Ponechávám tedy návazec stejný, ale zmenším háček a nástrahu zatraktivním nějakým dipem nebo vyrobím malou kombinovanou nástrahu. Můžu například připíchnout k zrnku kukuřice masného červa nebo ke kousíčku pařené housky dát půl hnojáčka nebo třeba kuklu. Tyto nástrahy jsou pro ryby zajímavější než klasika, ale je třeba stále myslet na to, že i tyto nástrahy musí být co možná nejmenší. Nemají-li ryby zájem o potravu, nezlákáte je ničím velkým, ale malý a zajímavý „zákusek“ má vždycky dobrou šanci.

Pokud se stále nic neděje, láká to ke změně délky návazce nebo k úplné změně koncové sestavy. K tomuto kroku se uchyluji pouze v případě, že mám záběry nebo nějaké náznaky záběru, a nemohu zaseknout. Pokud záběry nemám, nemá tato změna smysl. Raději se věnuji změně v oblasti vnadění.


Červy držím odděleně

Vnadicí směs upravím tak, aby co nejvíc kalila a lákala všechny, i malé ryby. Jednak čekám, že si zachytám alespoň menší ryby, a také doufám, že shon menších rybek probudí z letargie také nějakou větší, která se pak připojí ke sběru potravy. K úpravě krmení použiju znovu síto a přidávám vodu a často i kalicí hlínu. Směs musí být velmi kyprá a snadno se rozpadat. K lovu používám spíš menší krmítko a snažím se nahazovat často, přitom ale nehlučně, a kalit, jak nejvíc to jde. Hrubé složky omezuji na minimum. Předkládat příliš mnoho potravy rybám, které nejsou aktivní, je kontraproduktivní. S tím problém nemám, protože jsem zvyklý držet většinu složek přidávaných do krmení odděleně. Pokud si na to zvyknete a nebudete míchat červy, kukuřici a pelety přímo do vnadicí směsi, budete ve výhodě.

Změna taktiky často vyjde, ale jsou samozřejmě dny, kdy to skutečně není žádná sláva. Ale to je rybařina a k rybařině patří i nechytit. S tím se budeme potýkat stále a stále tak budeme podstupovat nové a nové výzvy. Někdy vás to může štvát, ale musíte si uvědomit jednu věc – neúspěch nemusí být nutně prohra. Berte to pozitivně. Je to jen další informace, která vás může zase posunout o kousek dál.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 13 345x
Průměrná známka: 1.15