Muškaření a „Marrow spoon“

- Ohren

Entomologie je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud se jí budete zabývat v rozumné míře (tu nerozumnou můžete přenechat entomologům nebo fanatikům), objevíte v muškaření další netušený svět. Svět pstruhů a jejich potravy – hmyzu. Dobrým začátkem může být třeba i nástroj, který mnoho muškařů nepoužívá. Jde o speciální lžičku zvanou „marrow spoon“.


Chrostík z Ohře, rod Halesus

Trochu historie

Ke zkoumání potravy pstruhů se často používala pitva žaludku. Tak to dělal doyen suchého muškaření Frederic M. Halford nebo William Lunn, správce na řece Test, a také mnozí další.

Pitvání ale není moc zábavná práce. Lepší je jiný postup. Poprvé jej použil v roce 1921 G. E. M. Skues. Protože nesnášel kuchání ryb, vzal si na pomoc speciální lžičku určenou k vybírání morku z hovězích kostí, anglicky zvanou marrow spoon. Lžička byla tehdy běžnou součástí anglických domácností. Skues byl prvním muškařem, který po rozboru potravy pstruhů přišel s teorií, že ryby nejčastěji loví nymfy a rozence v driftu z vodniho sloupce. Ve své době to byla revoluční myšlenka. G. E. M. Skues (1858–1949) je autorem nových vzorů mušek a hlavně nové techniky muškaření – nymfování. Některé jeho knihy jsou volně ke stažení na http://www.archive.org.


G. E. M. Skues – The Way of a Trout with a Fly

Další osobností, která ovlivnila muškaření používáním lžíce na morek, tedy marrow spoon, je dr. Graham Bell. Dr. Graham Bell (1888–1974) byl praktický lékař. Každý pátek měl ale v ordinaci zavřeno, protože muškařil na jezeře Blagdon. Říká se, že v tu dobu nesměli být jeho pacienti nemocní. Dr. Bell horlivě četl Skuesovy knihy a díky nim začal lžíci také používat. Objevil, že většina ulovených ryb požírá drobné nymfy a kukly, hlavně od pakomárů. Jezerní muškaření s nymfami a kuklami pakomárů nebylo v jeho době známé, používaly se spíše tradiční mušky určené k lovu lososů a mořských pstruhů. Dr. Bell proto začal vázat své vlastní vzory. Nejznámějšími z nich jsou Black Buzzer, historicky první napodobenina kukly pakomára, a Amber Nymph, jeden z prvních vzorů kukly chrostíka. I když nikdy nic nepublikoval a údajně byl dokonce velký morous a protiva, je v oboru jezerního muškaření významnou postavou.


Bell's Black Buzzer

Vybavení a postup

Ale zpět k marrow spoon.Těchto lžic je celá řada od různých výrobců. Najdete je i v obchodech našich českých prodejců. Vyrábí se v různých provedeních: některé jsou plastové, jiné kovové, a dokonce i kombinované s paličkou. Osobně preferuji barevné plastové kusy. Na nich je totiž dobře vidět jejich obsah. Kromě těchto lžic existuje pro stejný účel i tzv. stomach pump, tj. žaludeční pumpa. Název sice zní hrozně, v podstatě jde ale o malý gumový balónek s měkkou plastovou trubičkou.


Různé typy lžiček

LŽÍCI NIKDY NEPOUŽÍVEJTE NA ŽIVÝCH RYBÁCH !!!

Použití je velmi jednoduché, chce to jen trochu praxe. Lžíci nejdříve namočte. Pak ji zasuňte co nejhlouběji dovnitř. Můžete s ní přitom otáčet. Nakonec ji vytáhněte. A je hotovo. Užitečné je vyprázdnit obsah lžíce do nádobky s vodou. Mícháním šetrně oddělíte jednotlivé složky. Pak se můžete podívat, co voda obsahuje. Dobrou pomůckou je lupa. Občas můžete najít i hodně zajímavé věci, zejména u čerstvě vysazených duháků (nedopalky cigaret, větvičky, šišky a jiné).

Určení hmyzu (ve lžíci může být samozřejmě i něco jiného, např. rybičky) je někdy obtížné, rozhodně se hodí nějaké zkušenosti. Dobrou přípravou je proto četba literatury a informací z Internetu. Přesné druhové určení nemá ale podle mého názoru moc smysl. Spíše je užitečné vědět například to, že pstruzi zrovna sbírají kukly chrostíků nebo nymfy olivových jepic, a tomu pak přizpůsobit svůj výběr a prezentaci mušek.


Tento pstruh se živil drobnými nymfami, hlavně rodu Baetis

Nevýhodou lžíce marrow spoon je, že musíte nejdříve nějakou rybu chytit. Naštěstí ale existuje i jiný postup.

Průzkum vody

Dobrou volbou je akvatická síťka např. z prodejny entomologických potřeb. Mám ji upravenou na navlečení na podběrák, a když ji nepoužívám, nosím ji schovanou ve vestě. Použití je snadné. Pokud chcete získat vzorek ze dna, zanořte síťku s podběrákem co nejhlouběji do vody a zobracejte kameny, listí a jiný obsah dna. Hmyz, který síťkou ulovíte, ještě neprošel trávícím ústrojím ryb, takže získáte také lepší zkušenosti s jeho určováním. No, neberte to!


Nymfa jepice z akvatické síťky

Závěr

Průzkum potravy a vody je dobrou inspirací pro muškaření a vázání mušek. Příliš velká koncentrace na dokonalé napodobení hmyzu ale nemusí být efektivní. Nezapomeňte, že pro úspěšný lov je důležité, jak vaše mušky nakonec vidí a hodnotí pstruzi, ne ostatní muškaři.

Literatura:

Walter Reisinger, Ernst Bauernfeind, Erhard Loidl: Entomologie pro muškaře, Fraus 2006
Oliver Edwards: Mistrovské vázání mušek, Fox 2000
J. M. Chejsin: Stručný klíč k určování sladkovodních živočichů, SPN 1955
Arlen Thomason: BugWater, Stackpole 2010
John Cawthorne: Flies, Flowers, Fur & Feather, Crowood Press 2002
Gary LaFontaine: Caddisflies, Lyons Press 1989
J. R. Harris: An Angler's Entomology, Collins 1956
F. M. Halford: Dry Fly Entomology, Vinton & Co 1902

Zdroje na Internetu:

http://ekologie.upol.cz/ad/tuf/vyuka/urprk/

Lake Entomology & Fishing Strategies:
http://www.gormanflyfishing.com/lake_entomology_&_fishing_strategies.htm

Aquatic Entomology For Beginners –
https://www.schmidtoutfitters.com/index.cfm?fuseaction=feature.display&feature_id=67

The Beginner’s Guide to Caddis
http://www.amentsoc.org/insects/fact-files/orders/guide-to-caddis.pdf

Entomology - Fly Fishing Forums – diskuzní fórum
http://www.flyfishing.co.uk/entomology/

Frederic M. Halford – o F. M. Halfordovi
http://en.wikipedia.org/wiki/Frederic_M._Halford

Knih zaměřených na entomologii a muškaření je víc, hlavně v anglickém jazyce. U nás vyšla v roce 2006 dnes již těžko dostupná, ale vynikající Entomologie pro muškaře. Jsem si vědom, že výčet knih a zdrojů z Internetu není úplný. Pokud máte zajímavý link nebo knihu k tématu, doplňte je prosím do diskuze.

Autor: Ohren - ®

Diskuse k článku (12 reakcí)

Přečteno: 12 578x
Průměrná známka: 1.57