Když se mouchy kuklí

- Milan Tychler

Masný červ je nástraha oblíbená především milovníky lovu na plavanou a feederem, tedy spíše jemnějších technik. To nám ale nijak nebrání chytat na ně i větší ryby. Milují je kapři, parmy a velcí cejni. Je to velmi vděčná nástraha pro mnoho příležitostí a není ryba, která by ji odmítala. Někdy o ni ale mají velký zájem i drobné rybky, což nám ztěžuje situaci. S tím se musí počítat. I když nás to zlobí, masné červy budeme používat vytrvale dál, protože jejich potenciál je skutečně velký.


Právně připravené kukly

Bohužel, je tu jedna nepříjemnost, se kterou se jistě každý rybář kupující masné červy v rybářských obchodech setkal – i při dobrém skladování se červi dříve nebo později začnou kuklit. Když koupíte v krabičce s pilinami masné červy, kteří už byli uskladnění delší dobu, začnou se v ní často kuklit dřív, než byste si přáli. Rybáři samozřejmě proklínají prodejce a já se jim nedivím, protože najednou mají v krabičce něco, co nechtěli. Mnoho z nich považuje kukly za méněcennou nástrahu a zdaleka ne tak dobrou, jako jsou masní červi. Ale kukla skutečně není jen nepotřebný odpad. Je to dobrá nástraha. Osobně si myslím, že jedna z nejlepších, ale má to háček. Není kukla jako kukla.


Kombinace s červy

Staré a černé kukly, které nacházíte právě v oněch krabičkách s pilinami, nejsou skutečně nic atraktivního. Určitá využitelnost tu ale je. Dá se využít toho, že plavou. Není špatné připíchnout takovou kuklu k jiné nástraze, kterou tak může alespoň trošku nadlehčit a zvýšit tak její atraktivnost. Dobrá kukla je čerstvě zakuklená, tedy světle hnědá, která neplave. Taková kukla má skutečně hodnotu a ryby ji milují. Proto si takové kukly na závody záměrně připravujeme ve větším množství, abychom je měli jak do krmení, tak i na háček.

Ovšem „vyrobit“ si dostatečné množství kukel dá trochu práce a někdy je to opravdové trápení. Když nedostanete červy v dobré kondici, je to dokonce nemožné. V ideálním případě je to tak, že ponecháte červy v suchu a teple v plastovém kbelíku a prostě čekáte, až se začnou kuklit. To může trvat několik dnů. Jakmile se objeví první kukly, je čas použít „techniku“ – síto. Kuklící červy nasypeme na síto a stane se to, co se stát musí – pohybující se červi propadnou zpět do kbelíku a kukly zůstanou na sítě. Kukly dáme stranou a podle jejich zabarvení je buď ještě ponecháme chvíli „dojít“, aby měly všechny přibližně stejnou světlehnědou barvu, anebo je rovnou dáme do studené vody a do chladna. Tento postup opakujeme, dokud se všichni červi nezakuklí. Vypadá to jednoduše, ale tak snadné to není. Vyžaduje to i spoustu ručního přebírání, ale výsledek pak stojí za to.


Místo na lov perlínů

Kukly držíme v chladu, nejlépe v lednici a ve vodě. Tím se nejefektivněji zastaví nastartovaný proces jejich kuklení a udržíte je delší dobu čerstvé. Na delší skladování je nutné mít je v lednici a denně jim měnit vodu. A co dál s kuklami?

Kukly jsou ideální nástrahou třeba na plotice a perlíny, milují je cejni i líni a další kaprovité ryby. Velmi se osvědčují v kombinovaných nástrahách. Někdy mám dokonce pocit, že když v některých případech kuklu k nějaké nástraze nepřidám, záběr přijde mnohem později nebo nepřijde vůbec. Velmi dobrou zkušenost mám při lovu velkých cejnů a také při lovu línů s těmito kombinacemi: masní červi + kukla, zrnko měkké kukuřice + kukla a hnojáčci + kukla. Když máte v kravičce nečekaně pár čerstvých kukel, určitě je nevyhazujte a použijte je jako nástrahu.


Kombinace hnojáčků a kukly

Kukly používám jak na stojatých, tak i tekoucích vodách, ale mám ten pocit, že mnohem lépe si vedou na vodách tekoucích, zvláště při lovu velkých cejnů. Mít jich v takovém případě dostatek i v krmení je docela výhra. Cejni milují ta malá křupavá soustíčka a v krmení se pak drží jako přibití. Reagují na ně stejně jako na stříhané hnojáčky.

Pokud lovím s kuklami na stojaté vodě, je to téměř výhradně na plavanou a sestavu mám přizpůsobenou k lovu na propad. Pomalu klesající kukle na tenoučkém vlasci a malém háčku může jen stěží něco odolat, zvláště když každou chvíli střelíte prakem na loviště malou porcičku této rybí dobroty. Kukly občas smíchám i s naklíčenými zrnky konopí a mrtvými červy. Hlavní složkou ale vždycky zůstávají kukly.


První perlín je tu

Není to dlouho, co jsem si se splávkem a kuklami užil krásný lov línů. Voda už chladla a čas línů pominul. Ranní mrazíky, to už není správné počasí na líny. Nicméně odpolední teploty stoupaly stále ještě k patnáctce, což bylo velmi příjemné. Vzal jsem plavačkový prut a šel k rybníku potrápit místní perlíny. Nejsou velcí, ale krásně vybarvení a chytat je je skutečně radost. Perlíny chytám nejraději na propad a jako nástrahu používám kousíčky pečiva a také kukly. Měl jsem asi půl litru kukel a všechny jsem je hodlal po trošičkách nastřílet do vody.

Na rybníce jsem si našel klidný kout s několika ostrůvky vodních rostlin. Tady se perlíni vždycky drželi. Nejdřív ze všeho jsem hodil na hladinu dvě měkké koule vnadicí směsi, která udělala hezký mrak. Vzápětí jsem do vody nastřílel tři malé košíčky kukel. Záběr jsem měl na první nahození – krásně vybarvený perlín, radost pohledět! Chytil jsem další dva a pak se voda rozstříkla na všechny strany. Do perlínů vlítla pořádná štika. Škoda, na tu jsem připravený nebyl. Nevadí, tahle mi neuteče… Ale ta potvora mi vyhnala všechny ryby z krmeného místa. Musel jsem chvíli počkat, než se všechno uklidnilo.


Následuje lín

Přistřelil jsem kukly a chytal. Splávek dopadl na hladinu a nástraha pomalu klesala ke dnu. Žádný záběr… Chvíli jsem čekal s nástrahou u dna a najednou splávek poskočil. Poskočil ještě jednou a pak zajel pod hladinu. Zasekl jsem a vodil rybu, která byla rozhodně vším možným, jen ne malým perlínem. Nakonec se z úlovku vyklubal hezký lín. Paráda, pěkné překvapení. Ovšem nejlepší na tom bylo, že jsem lovil dál a přicházelo jedno překvapení za druhým v podobě dalších línů. Perlíni už se nevrátili, ale to mi vůbec nevadilo. Líni jsou nádherní a bojovnější než perlíni, na které jsem přišel. Stálá sprška kukel je vyprovokovala natolik, že se zvedli ode dna a začali pronásledovat nástrahu už ve sloupci.


A je tu další kousek

Takže co říct dál ke kuklám? Kukly jsou bezvadná nástraha i návnada, když víte, jak je využít.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (60 reakcí)

Přečteno: 18 412x
Průměrná známka: 1.09