Výroba domácích krmítek na feeder

- MiroslavS

Vzhledem k dnešním cenám krmítek na feeder jsem se rozhodl vyrobit si vlastní krmítka, která budou splňovat funkci krmítka, lehce se vyrobí a nebudou moc stát. Po prvním pokusu se s vámi o své zkušenostmi podělím a doufám, že vám také ušetřím nějakou tu „kačku“. Vyrábět budeme formu na zakrmování (velkou) a formu na lovení (menší). Váha krmítek je 35 g až 150 g.



Budeme potřebovat

Materiál:
1. Pájené pletivo – já volil velikost oka 6 x 6 mm, ale řiďte se samozřejmě tím, jak husté chcete krmítko mít
2. Vázací drát, průměr 1 mm, pozinkovaný – na jedno krmítko jsem potřeboval 5–10 cm drátu
3. Silnější kousek plechu – tloušťka 1 mm, nebo co seženete a dokážete ohnout; velikost plechu se řídí velikostí formy, ale 10 x 10 cm je asi maximum, co by mohlo být potřeba
4. Olovo
5. Obratlík – použil jsem velikost 10
6. Barva

Nářadí:
1. Elektrický nebo plynový vařič – já mám kempingový, snad sto let starý
2. Boční štípací kleště a nejlépe dlouhé ploché, popř. kombinované kleště
3. Nádobu na olovo – koupil jsem „vepřovku“ v konzervě a udělal si plecháček
4. Kbelík s vodou
5. Nůžky na plech, případně pilka na železo, podle druhu použitého plechu
6. Lihová fixa na označení váhy krmítek – lepší jsou raznice, pokud je máte

Příprava formy







Nejprve si musíme připravit formičku. Samozřejmě pokud seženete nějaký kalíšek potřebných rozměrů, nemusíte formu vyrábět. Pokud ne, tak jako já, vyrobíme formičku tak, že si nejprve určíme velikost požadovaného krmítka. Jak velké chceme krmítko (půdorys), tak velký musí být vnitřní rozměr formičky. Tedy v mém případě na malou formu velikost 33 x 43 mm a na druhou, velkou formu 40 x 60 mm.

Kus plechu o velikosti 60 x 80 mm a tloušťce 1 mm jsem v rozích nařízl a ve svěráku jsem jej ohnul do čtyřhranného tvaru formičky. Vznikl mi tak kalíšek s vnitřním rozměrem 40 x 60 mm. U menší formičky to bylo obdobné, ale měl jsem silnější materiál, takže to bylo o něco pracnější. Výška stěn je 7–9 mm, jak se vám povede.

Pokud to jde, uděláme na jednom z rohů formičky ouško nebo výčnělek, aby se později horká formička snáz přenášela v kleštích. Boky neděláme moc vysoké a necháme je mírně rozevřené, aby se výrobek z formy dobře vyndaval.

Výroba pletiva

Podle velikosti formy jsem vyrobil polotovar z pletiva. Z letovaného pletiva koupeného v železářství s velikostí ok 6 x 6 mm jsem nastříhal pásky podle velikosti forem. Na menší krmítko jsem stříhal 7 x 13 nebo 7 x 15 drátků. Vytvarujeme pletivo tak, jak chceme, aby krmítko vypadalo. Mně se osvědčilo použít na štípání boční štípací kleště a na ohýbání dlouhé ploché kleště.











Příprava před odléváním

Poslední přípravou před odléváním je příprava úchytu. Ty jsem dělal ohnutím vázacího drátu a navlečením obratlíku.

Lití olova

Nyní se již můžeme vrhnout do samotného odlévání. Připravíme si nějaký plecháček na olovo. Například z plechové konzervy se dá udělat ideální nádoba na odlévání. Kleštěmi jsem na plechovce vytvořil zobáček pro lepší nalévání olova do formy.

Nyní vložíme do formy vytvarované pletivo a úchytku s obratlíkem. Na vařiči v plecháčku rozehřejeme olovo, které do formy opatrně nalejeme. Samozřejmě lejte takové množství olova, abyste dosáhli požadované váhy. Mně se povedlo odlít od 35 do 150 g. Pod 30 g to podle mě nepůjde, protože pak by se pletivo s úchytem nezalilo dost kvalitně. Pokud máte možnost, nahřejte také formu, protože ve studené formě se olovo nerozleje všude stejnoměrně. Osvědčilo se mi po nalití olova naklonit formu mírně do stran, aby se olovo dostalo pořádně i za pletivo. Popřípadě je možné pomoct už tuhnoucímu olovu kouskem dřívka.

Pokud nemáte možnost formu nahřát, tak jako já (jeden hořák mi nefunguje), nalejte do formy potřebné množství olova podle požadované konečné váhy a celou formu dejte opět ohřát. Jakmile olovo povolí a nateče do všech koutů, dáme formičku na nějakou rovnou plochu a vše porovnáme. Když olovo ztuhne tak, že už neteče, dáme vše opatrně a pomalu do vody zchladit.

Stejným způsobem odléváme další a další krmítka…






Finále

Než budeme krmítka barvit, upravíme si úchyty na požadovaný tvar. Já jsem úchyty překrucoval tak, aby se obratlík pohyboval jen tam, kde má.

Na závěr jsem celé krmítko až po obratlík namáčel v husté barvě, a to dvakrát, a hranu pletiva u obratlíku jsem ještě raději pokapal troškou barvy, aby se o ostré pletivo nemohl naříznout vlasec.

Chybí už jen zvážit a na spodní stranu označit hmotnost krmítka lihovou fixou nebo ještě před máčením raznicemi.

Autor: MiroslavS - ®

Diskuse k článku (74 reakcí)

Přečteno: 21 980x
Průměrná známka: 1.27