Rybářský řád - Dyje 6

- BCG

Platný rybářský řád revíru Dyje 6 se začleněním dodatků pro rok 2000

Jestli-že najdete v rybářském řádu nějakou chybu či nepřesnost, laskavě nám ji sdělte na náš e-mail a my ji okamžitě opravíme.

 

 

 

VĚSTONICKÁ NÁDRŽ

je vyhlášená
PŘÍRODNÍ REZERVACE,


ve které je každý povinen se řídit zákonem čís.114/92 Sb. a prováděcí vyhláškou čís. 395/92 Sb., obecně závaznou vyhláškou o zřízení přírodní rezervace a jejího ochranného pásma vydanou Okú v Břeclavi dne 11. 2. 1994, plánem péče přírodní rezervace Věstonická nádrž a vyhláškou obcí Pasohlávky a Dolní Věstonice o dodržování veřejného pořádku v územním obvodu obcí.


PEČLIVĚ PROSTUDUJ !

 

Dodatek k rybářskému řádu
Do limitu úlovků se nezapočítávají: cejn velký, cejnek malý, oba druhy karasů, úhoř říční a kříženci rybích druhů. Rybolov je možno provádět po celém jižním břehu nádrže (platí původní text)

 

I. Úvod
Přírodní rezervace Věstonická nádrž se rozkládá v okrese Břeclav na katastrálním území obcí Dolní Věstonice - parcela 1929, Horní Věstonice parcela 3514, Pasohlávky - parcela 3116/12, Pouzdřany - parcela 1790/2 a Strachotín - parcely 664/2 a 1167/2. Posláním rezervace je zajištění ochrany významného vodního a mokřadního ekosystému s funkcí ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Hranice chráněného území je dána návodní patou hrází. Je zakázáno vstupovat bez povolení na výše uvedené parcely.
Hospodářské odlovy jsou povoleny pouze Rybnikářství a. s. v Pohořelicích a to na celé ploše nádrže s výjimkou pobřežních partií ostrovů v okruhu 200 m od jejich břehů.
Sportovní rybolov je povolen na povolenky vydané Rybnikářstvím a. s. a smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám výkonu rybářského práva, ochrany ryb a jiných vodních živočichů, jakož i ochrany přírody. Rybolov z loděk je zakázán.
Přístup veřejnosti je umožněn pouze, po obvodové komunikaci na koruně hráze.

Porušení povinností stanovených vyhláškou Okú Břeclav lze postihnout jako přestupek nebo protiprávní jednání podle § 87 a § 88 zákona č. 114/92 Sb. Je zakázáno vstupovat na pobřežní mělčiny a ostrůvky. 

 

[ OBSAH ]

 

II. Doba hájení jednotlivých druhů ryb

  1. Od 1. ledna do 15. června jsou hájeny tyto druhy ryb: candát obecný, ostroretka stěhovavá, parma obecná, sumec velký, štika obecná.

  2. V zájmu hájení kapra po vysazení může Rybnikářství a. s. stanovit zákaz lovu kapra nebo všech nedravých ryb v revíru na dobu max. 10 dnů po vysazení. Tento zákaz lovu musí být v revíru viditelně označen tabulemi.

  3. V období od 1. 11. do 31. 3. je zakázán sportovní lov ryb udicí.

[ OBSAH ]

 

III. Hájení některých vodních živočichů

  1. Raci jsou hájeni celoročně.

  2. Škeble, velevrubi, mihule a žáby jsou hájeni po celý rok.

  3. Střevle potoční, sekavec horský a písečný, ouklejka pruhovaná, piskoř pruhovaný, ježdík žlutý, cejn perletový, jelec jesen a mník jednovousý jsou hájeni celoročně.

[ OBSAH ]

 

IV. Zákaz přivlastňování ryb nedosahujících nejmenší stanovené délky
amur bílý 50 cm

bolen dravý 40 cm

candát obecný  40 cm

jelec tloušť 25 cm

kapr obecný 40 cm

lín obecný 30 cm

ostroretka stěhovavá 25 cm

parma obecná 40 cm

podoustev nosák 25 cm

sumec velký 70 cm

štika obecná 50 cm

tolstolobik bílý a pestrý 50 cm

úhoř říční 55 cm

Tato délka se měří od předního konce hlavy až k nejzazšímu konci ocasní ploutve.

[ OBSAH ]

 

V. Chování při lovu

  1. Lov ryb je povolen pouze na jižní straně nádrže, která je součástí přírodní rezervace. Lovec musí respektovat požadavky Státní ochrany přírody viz kap. I - Úvod.

  2. Zakazuje se jakékoliv poškozování vodních staveb (objekty, odvodňovací kanály apod.) a břehového opevnění - záhozů a dlažeb. Je zakázáno porušovat kamenné opevnění, přemísťování jednotlivých kamenů, jakož i obsazování takto poškozených míst.

  3. Při lovu ryb na položenou je nutno, aby lovci udržovali mezi sebou vzdálenost alespoň 3 m. Při lovu přívlačí je nutno dodržovat mezi lovci vzdálenost 20 m, nedohodnou-li se lovci na vzdálenostech kratších.

  4. Při lovu udicí musí být lovci u prutů přítomni tak, aby v případné potřeby mohli s nimi manipulovat.

  5. Oprávněné osoby k lovu ryb jsou povinny poskytovat kontrolním orgánům - rybářské stráži, policii účinnou pomoc a podporu při kontrolní činnosti na revíru.

  6. Je zakázáno stavění stanů a podobných přístřešků, je zakázáno zajíždění aut do prostorů označených příslušnými značkami, je zakázáno rozdělávání ohňů. Zákazy platí i pro vzdušnou stranu hráze. Stanování a táboření je povoleno jen v místech k tomu vyhrazených. Stanováním a tábořením se rozumějí všechny formy táboření bez ohledu na to, zda jde o přespávání pod vlastním stanem či bez něho, o použití obytného přívěsu nebo obytného automobilu či o nějaké jiné formy např. přespání v osobním automobilu atd.

  7. Doba setrvání na lovném místě je max. 1 hod. před a 1 hod. po uplynutí povolené doby lovu. Denní doba lovu se stanovuje takto:
      

    duben, září, říjen od 6: 19. hod. květen, červen, červenec a srpen od 5: 23. hod. Údaje jsou uvedeny v čase platícím v daném období

     

  8. Na místo lovu je povoleno zavážení rybářského nářadí a potřeb ručními vozíky o max. šířce 100 cm.

  9. Každý, kdo loví ryby, je povinen na místě udržovat pořádek. Je zakázáno ponechávat odpadky na břehu a nebo je odhazovat do vody. Při příchodu k vodě provede nejprve obhlídku místa a pokud chcete lovit na takto znečištěném místě, provede nejprve jeho úklid, jinak bude členy rybářské stráže a ostatních kontrolních orgánů postupováno tak, jakoby lovící znečistil místo sám.

  10. Je zakázáno zavážení a zanášení návnad i nástrah. Není rozhodující jaké se používá plavidlo a nebo je-li zavážena nástraha plaváním. Pohyb jakýchkoliv plavidel za účelem lovu ryb, jejich zdolávání, vnadění, uvolňování vázek je zakázán.

[ OBSAH ]

 

VI. Zakázané způsoby lovu a vnadění

 

  1. Je zakázáno k lovu používat prostředků výbušných, látek otravných a omamných, jakýchkoliv bodců, lapaček, udic bez prutů. Je zakázáno střílet ryby, tlouci je pod ledem, lovit je do rukou, a do ok. Je zakázáno podsekávání ryb.

  2. Je zakázáno sbírat rybí jikry, lovit ryby elektřinou a užívat jakýchkoliv stálých zařízení k lovu ryb. Stálá zařízení k lovu a lov ryb do těchto zařízení smí být využitá k hospodářské těžbě nebo k záchraně obsádky hospodaření na rybářském revíru.

  3. Je zakázáno lovit ryby na místech, kde se nahromadily při škodlivém znečištění vody, kde se shromáždily za účelem výtěru nebo přezimování.

  4. Je zakázáno lovit na bójky, které nejsou součástí udice.

  5. Je zakázáno používat za nástrahu krev, škrkavky, mlékárenské kaly a veškeré chráněné živočichy.

  6. Zakazuje se vnadit krví, masem a jakýmikoliv směsmi z masa, bílými červy, škrkavkami, odstředivkovými mlékárenskými kaly, chráněnými živočichy. Maximální denní dávka vnadění se omezuje na 10 I.

  7. Zakazuje se používání samoseků.

  8. Zakazuje se použití elektřiny k lovu ryb, kromě hospodářských odlovů prováděných uživatelem , revíru za dodržení všech bezpečnostních opatření.

[ OBSAH ]

 

VII. Povolené způsoby lovu ryb

  1. Kdo loví ryby udicí smí k tomu používat nejvýše dvou prutů, každý nejvýše o dvou návazcích s jednoduchými háčky. Chytá-li se na dvojháček, trojháček nebo víceháčkový systém při lovu dravců, na živou či mrtvou rybku, nebo její část, smí mít pouze jeden návazec.

  2. Na živou nebo mrtvou rybku nebo její část se smí chytat jen od 16. června do 31. října.

  3. Při přívlači je dovoleno lovit jen jedním prutem, přičemž nesmí být další prut nastražen. Přívlač je povolena od 16. června do 30. října.

  4. Muškaření je povoleno. Při muškaření nesmí být další prut nastražen.

  5. Při lovu musí mít rybář vyprošťovač háčků (peán, pinzetu nebo klíšťky) a míru pro zjištění délky ponechaných ryb.

  6. Pokud lovící přechovává ulovené ryby živé, musí mít vlastní vezírek s kruhy, nebo jiné vhodné zařízení, které ryby nepoškozuje.

[ OBSAH ]

 

VIII. Docházka k vodě, počet a množství úlovků a jejich evidence

  1. Každý lovec ryb musí mít vedle rybářského lístku a povolenky u sebe záznam o úlovcích - je součástí povolenky.

  2. Před započetím rybolovu je lovící povinen nesmazatelným způsobem zapsat do záznamu datum. Lov bez označení této povinnosti se považuje za lov bez povolenky. Povinnost platí v plném rozsahu i pro držitele denní povolenky.

  3. V jednom dni si může oprávněný k lovu ponechat nejvýše 7 kg všech ryb. Dojde-li k překročení tohoto limitu poslední ulovenou rybou, lze si tuto ponechat. V tomto úlovku smí být nejvýše 2 ks ušlechtilých ryb. Za ušlechtilé ryby jsou považováni: kapr, štika, candát, amur, sumec. Po ulovení a ponechání si 2 kusů ušlechtilých ryb končí denní lov i když nedosahují povolenou max. hmotnost úlovku 7 kg.

  4. Úlovek ušlechtilých ryb na týdenní povolenku je limitován 7 ks nebo celkovou hmotností ulovených ryb 30 kg. Na měsíční povolenku činí max. úlovek ušlechtilých ryb 20 ks, celkový úlovek pak 60 kg.

  5. Při úlovku a ponechání si ryby ušlechtilé je lovec povinen tuto skutečnost zapsat ihned do záznamu s označením délky ryby v centimetrech. Počet a hmotnost ostatních ryb, které si rybář po nechá je povinen zapsat do záznamu před odchodem od vody tj. po ukončí lovu. Nedosáhne-li rybář úlovku, je povinen příslušný záznam o docházce proškrtnout.

  6. Vyplněný záznam o úlovcích musí držitel povolenky vrátit nejpozději do 15 dní po uplynutí její platnosti Rybnikářství a. s. Pohořelice a to i když oprávněný během platnosti povolenky nelovil nebo nedocílil žádného úlovku. Záznam je možno odevzdat do skříňky na rybářské základně nebo u závory v Dolních Věstonicích nebo u výdejce povolenky.

[ OBSAH ]


IX. Uchovávání ulovených ryb a zacházení s nimi

  1. Pokud lovec uchovává ulovené ryby živé, je povinen mít vlastní vezírek s kruhy, aby síťovina nepřiléhala těsně k tělu ryby a nebo takové zařízení, kde má ulovená ryba umožněn alespoň minimální pohyb.

  2. Je zakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem ji přivazovat, případně nechat nezabité ryby uhynout.

  3. Ryba uložená ve vezírku se považuje za ponechanou. Je zakázáno vyměňovat ve vezírku umístěné ryby za nově chycené. Zakazuje se používání společných vezírků.

  4. 4. Je zakázáno přechovávat ve vezírku ryby ulovené na jiných revírech a uchovávat ryby z předešlého dne lovu. Ve vezírku mohou být pouze ryby ze dne, kdy je lov prováděn.

  5. Není dovoleno darovat rybu přímo u vody.

  6. Při vylovení ryby je rybář povinen, zacházet s ní šetrně. Pokud není možné její vyzvednutí z vody pro vysokou hmotnost pouhým vyzdvižením prutu, je nutno použít podběrák nebo vylovovací hák.

  7. Ryby, které nedosahují stanovené míry, musejí být vráceny šetrně do vody. Uvolňujeme je ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí takovéto rybě háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout.

  8. Jakékoliv opracování ulovených ryb před odchodem od vody je zakázáno.

[ OBSAH ]

X. Hospodářská těžba


Na revíru je prováděna hospodářská těžba ryb, kterou zajišťuje a. s. Rybnikářství Pohořelice.

 

[ OBSAH ]


XI. Lov nástražných rybek a jejich použití

  1. Plocha čeřínku může být nejvýše 1 m2.

  2. Rybář si může ponechat ty druhy ryb, které nemají stanovenou nejmenší zákonnou délku a nejsou celoročně hájeny.

  3. Pokud mají být použity jako nástražné ryby druhy se stanovenou nejnižší lovnou mírou, musí jejich délka přesahovat uvedenou hranici. Je zakázáno nastražovat ryby lososovité a druhy ryb v době jejich hájení.

[ OBSAH ]


XII. Sankce

  1. Nedodržení kterékoliv části tohoto rybářského řádu na revíru Dyje 6 bude kontrolním orgánem řešeno podle závažnosti přestupku domluvou, peněžitou pokutou nebo odebráním povolenky k lovu.

  2. Rybářům, kterým byla odebrána povolenka, již nebude v běžném roce vydána.

  3. Vjezd motorových vozidel do míst, kde je to zakázáno, bude trestáno odebráním povolenky k lovu.

[ OBSAH ]

Rybářský řád revíru Dyje 6 vychází ze zákona č. 102/63 Sb. o rybářství a z provádějící vyhl. č. 103/63 Sb.

Autor: BCG - ®