Co všechno víme o peletách? – díl 1.

- Milan Tychler

Pelety na výkrm ryb

Pelety jsou návnady a nástrahy, které bezesporu změnily naši rybařinu. Vyrábí se z čistých přírodních surovin. Obsahují rybí moučky, oleje, drcená semena, další přírodní produkty a brzy se ukázalo, že jsou účinné na mnoho druhů ryb. Pelety se nejdříve začaly používat stejně jako boilie k lovu velkých kaprů a později také k lovu dalších druhů ryb. Velmi oblíbené jsou především při lovu parem a také velkých cejnů, které dovedou menší pelety přivádět k šílenství a opravdové žrací horečce. Velkým fandou pelet je také lín, dobré sousto si nenechá ujít ani velký jelec tloušť a jelec jesen.


Rich in oil – bohaté na olej


Levné ve velkém balení


Mastná skvrna na papíru je patrná během několika okamžiků


Drobné pstruží pelety


Pelety dostanete v mnoha velikostech

Na trhu najdete mnoho výrobků a opravdu nejsou stejné. Jsou mezi nimi skutečně diametrální rozdíly a teď se na ně můžeme podívat trochu zblízka.

Velmi často používané, nejen proto, že jsou levné, ale i účinné, jsou pelety určené k výkrmu lososovitých ryb označované jako pelety trout a halibut. Tyto pelety jsou tmavé a obsahují mnoho opravdu tučných komponentů. Odpovídají výkrmu ryb, které se živí rybami, a proto obsahují složky podobné jejich přirozené potravě. To tedy znamená mnoho rybích mouček a rybího oleje. Mimo to obsahují i řepkový olej, krevní moučky, řepkové extrahované výlisky, slunečnicové pokrutiny, sójové pokrutiny a vitamíny a minerály.

Naproti tomu pelety určené k výkrmu kaprů jsou světlé a mají méně oleje. Obsahují ale mnohem více pšeničných a sojových mouček. Více tak odpovídají potravě všežravých ryb a jsou pro ně z dlouhodobého hlediska i „zdravější“, protože tolik nenamáhají jejich trávicí soustavu a obsahují více pro kapry prospěšných a lehčeji stravitelných látek.

Zásadní omyl je v tom, že označení trout či halibut neznamená, že jsou pelety vyrobeny z těchto ryb, nýbrž to, že jsou určeny pro jejich hospodářský výkrm. Zejména označení halibut je zavádějící. Plošné vnadění tímto produktem na našich kaprovitých vodách tudíž rybám bohužel nijak neprospívá. Mnohokrát vidíte už přímo v obalu, jak jsou pelety mastné. Ale i když tomu tak není, stačí je položit chvíli na obyčejný papír a brzy se pod nimi objeví mastná skvrna.

Nejznámějším výrobcem, jehož produkty se u nás prodávají, je firma BioMar.


Pstruh/halibut


Kapr

Pelety na výkrm ryb jsou optimalizované na intenzivní krmení tak, aby se dosahovalo co nejvyšších váhových přírůstků za použití co nejmenšího množství krmení. K dostání jsou ve velkých baleních a za cenu 40–50 Kč za kilogram. Sportovní rybáři je využívají na plošné vnadění, do PVA materiálů, jako přídavek k partiklu a do vnadicích směsí.


Pelety pro kapry jsou světlé

Když použijete několik velikostí pelet, udržíte ryby na krmeném místě po delší dobu. Stejně dobře jako návnada si tyto pelety vedou i jako nástraha. Drobné velikosti slouží ke vnadění a udržení ryb na místě a větší obvykle jako nástraha. Ovšem k lovu opravdu velkých ryb se i ty největší velikosti pelet používají na vnadění. Oblíbené jsou při lovu sumců a na komerčních vodách také při lovu jeseterů.


Pelety chutnají jeseterům

Vůbec nezavrhuji jejich používání, ale především při vnadění dobře važte množství, které použijete, a k dlouhodobému vnadění si raději vyberte jiný typ pelet.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 12 524x
Průměrná známka: 1.56

NCo všechno víme o peletách? – díl 2.

Najdete pelety, které ve vodě vydrží pohromadě sotva pár minut, a pelety, které se pozvolna rozpadají několik hodin.