Makrela v našich vodách
- Milan Tychler
Makrely se sice v našich vodách neprohání, ale zná je každý. Pokud po někom chcete, aby vám vyjmenoval alespoň nějaké mořské ryby, určitě si vzpomene alespoň na sardinku a makrelu.
Takto zná makrelu většina z nás
Makrela je skvělá ryba a silný protivník, protože i když se jedná spíše o menší rybu, je hodně bojovná. Žije v hejnech čítajících mnoho kusů, a když se mezi ně dostanete se svou nástrahou, tak se prostě nezastavíte. Chytáte jeden kus za druhým a pořád to nemá konce. Pak najednou jak to začalo, tak to také skončí a není po nich ani památky. Jenže to za nimi musíte na moře. K nám se makrely dostanou už jen jako chlazená, nebo spíše mrazená potravina a k její cti je nutné říci, že velmi chutná. Makrela se dá připravit na mnoho způsobů, ale nejznámější a oblíbená pochoutka v našich končinách je makrela na grilu a také makrela uzená.
Makrela je skvělá a bojovná ryba
Maso makrely je tučné a chuťově dosti výrazné. Obsahuje asi 3% tuku, ale pokud ji ulovíte pěkně vykrmenou na podzim, může to být až 30%. Pozitivní je ale to, že maso makrel je bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Ty podporují oběhový systém, činnost srdce a mnoha experty na zdravou výživu jsou hodnoceny pozitivně. Další pozitivní věcí je to, že z makrel se velmi snadno odstraní kosti, takže se snadno konzumují.
Odřezky připravené k použití
Kdysi jsem připravoval filety na gril, a abych jim dal i jakousi estetickou hodnotu, poupravil jsem jejich tvar. Zůstalo mi tak několik drobných odřezků. Myslel jsem, že z nich připravím nějakou zajímavou chuťovku, ale pak jsem si vybavil malý článek z anglického časopisu o tom, jak se makrely a kusy masa z makrel používají pro svůj výrazný pach jako nástraha na štiky. Tak mě napadlo, zda bych mohl tohle rybí maso využít i k lovu jiných ryb než jsou štiky. Rád lovím na kousky rybího masa candáty a tlouště. Možná by stálo za to zkusit to i s kousky makrel.
Nastražení je jednoduché
Uložím tedy odřezky do dobře těsnící plastové krabičky a zpět do lednice. Zítra přijde jejich den. Dnes se budu věnovat kulinářské přípravě makrel a navečer si na nich doufám všichni hezky pochutnáme. Večerní grilování nám ale trošku zkazil deštík, takže jsme ho ukončili o něco dříve. To mi však příliš nevadilo. Alespoň jsem se dostal dříve do postele a ranní vstávání nebylo tak bolestné.
Dobré místo pro pokus
Ráno není po letním deštíku ani památky a sluníčko se dere rychle nad obzor. Spěchám k řece a cestou řeším dilema s výběrem místa. Probírám různé možnosti a mám několik tipů. Nakonec ale sázím na jistotu a odbočuji k jezu. Myslím, že tady nemohu zůstat bez záběru. Jsou tu parmy, tloušti, sem tam se najde i nějaký ten menší candát. Hlavně ale spoléhám na tlouště. Ti jsou zde po rybkách vždycky hodně lační a já jsem zvědav, jestli je bude zajímat i maso z makrel. Tohle „mořské“ maso je jiné než maso z plotiček a perlínů. Je mnohem aromatičtější a tučnější, takže doufám, že čichové buňky ryb dlících pod jezem velmi rychle odhalí tuhle lahůdku, pošlou informaci do mozku a ten rázně vydá pokyn tělu, aby ji vyhledalo a pozřelo. Tohle by bylo ideální, ale bude to skutečně tak? Naše sladkovodní ryby se s těmi mořskými nepotkávají, nemohou se znát, avšak pach potravy nemusí nutně pocházet ze známých a domácích zdrojů aby byl akceptován. Jistě každý zná z vlastní zkušenosti.
Jedna z variant je lov se splávkem
Abych co nejvíce zvýšil své šance, volím tuhle taktiku – jeden prut, feeder, nahodím směrem po proudu, aby mi příliš nezavázel, a s druhým proutkem budu lovit se splávkem. Tak budu moci velmi efektivně prochytat skutečně všechny kouty pod jezem. Prosmejčím pomocí splávku každý proud a každou tišinu. Zkusím to v hloubce i na mělčině. Nástrahu budu nabízet ve sloupci, nade dnem a občas ji nechám i vláčet po dně. Není možné, aby se o takovou dobrotu alespoň nějaká ryba nezajímala. Ovšem rybí chutě jsou často nevyzpytatelné. To jsme si prožili všichni. Druhá nástraha zatím bude čekat v hlubokém proudu na větší rybu, která by se tam mohla objevit.
Pěkný tloušť na kousek makrely
Obě nástrahy nastražím na obyčejný větší jednoháček. Feederová sestava je jednoduchý páternoster s návazcem dlouhým 55 cm. Boční přívěs, na kterém je připevněná zátěž, je poměrně dlouhý - 20 cm. Je to proto, aby se mohla nástraha vlivem proudu snadněji zvedat ze dna, případně maličko pohybovat do stran. Snáze tak může upoutat rybu.
Tak, jedna nástraha už sedí klidně na dně a splávek už se také houpá na hladině. Ostřížím zrakem kontroluji jeho dráhu, ale v merku mám stále i špičku druhého prutu. Záběr po prvním proplavání příbřežní zóny jsem nedostal. Splávek sice jednou škobrtnul, ale to bylo zřejmě tím, jak nástraha škrtla o dno. Jak jsem se zabral do nahazování a vedení splávku, přestal jsem vnímat špičku druhého prutu. Když splávek překonal na jedné své pouti vířící tůň a rozběhl se po klidné hladině, šel z ničeho nic bleskově ke dnu. Docela jsem se lekl. Rychle ale seknu a ryba visí.
Masíčko si nenechal ujít okoun
Počítám s tlouštěm, ale třeba bude překvapení. Není, je to skutečně tloušť. Ale tloušť velmi pěkný a mám z něj radost. Kousek makrely stále visí na háčku. Je to odolná nástraha. Kůže je pevná a tučné maso se ani zdaleka tak rychle nevylouhuje jako maso ze sladkovodních rybek. Tlouště pustím a než stačím znovu nahodit, přichází rána do feederového prutu. Skutečně je to pecka a tak tak chytám prut. Ryba letí po vodě jako střela. Hádám parmu, ale tentokrát se zjevně mýlím. Do nástrahy praštil bolen tak okolo padesáti centimetrů, nebo lehce přes a teď vyvádí jako divý. Brzy však umdlévá a jde do podběráku.
Zase nahazuji oba pruty a říkám si, že účinnost makrely je potvrzena. Jako důkaz této myšlenky dostávám na háček ještě jednoho tlouště, kousek po proudu pěkného okouna a menší parmu. Nezdá se to jako hodně ryb, ale já se v tomto vedru divím, že vůbec nějaký záběr přišel. Nicméně účinnost drobných filet z makrel jsem si toho roku potvrdil ještě několikrát a to i v hodně studené vodě. Jejich tučná bříška lákají i krásné okouny i tlouště a z tohoto důvodu jsou makrely na našem jídelníčku častěji.
Autor: Milan Tychler - ®
Diskuse k článku (19 reakcí)
Průměrná známka: 1.28
Kde to žije - všechna témata
16:26Rybáři a vinařství 194
15:18Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 40
14:35Pruty Hearty Rise 269
14:32Výběr prutů značky Century 593
14:10Rybolov v Rumunsku 0
12:06Lepší prut na těžší přívlač 705
11:10Ryby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 64
10:13🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 125
3:38Nohejbalové jádro rybářů 414
StJak poznám dopad krmítka na dno ? 17
StOrient Rods pruty 196
StKoupě matchového prutu 11
StFeeder vs. picker 14
StZápisník - Lasskoun 8
StMatchka na plavanou 9
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Bleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 469 Kč
FOX Long sleeve BLACK/CAMO T-SHIRT: tričko s dlouhým rukávem. DISTORTION CAMO T-SHIRT AVID z měkké a pohodlné bavlny. Více na www.chytil.cz
Za 1.499 Kč
Propracovaný batoh v Dwarf designu. Ruckall má dvě přední kapsy spojené klipem, kdy po rozepnutí se dají obě kapsy rozložit, kde se pod nimi nachází hlavní kapsa na zip. Využijte skvělé akce pouze do vyprodání zásob.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...