Je velká nástraha zárukou velké ryby?

- Milan Tychler

Říká se, že velká ryba se nejspíše chytí na velkou a selektivní nástrahu. Z tohoto důvodu se nastražují například při lovu sumců skutečně velké nástražní ryby. Někteří rybáři se nerozpakují použít jako nástrahu třeba i mírového kapra. Musím říct, že tohle já skutečně nemusím, nicméně děje se to. Velké a tvrdé nástrahy, které působí selektivně, se používají třeba k lovu kaprů. Boilie tvrdé jako kámen velikosti golfového míčku není ničím neobvyklým při chytání trofejních kaprů.

Musím říct, že mně tyto nástrahy nikdy k srdci nijak nepřirostly, a nemám ani pocit, že bych o něco přicházel. Je to dáno z velké části tím, že má rybařina je jiná. Na velké ryby se čeká dlouho. Ulovení skutečně velkých ryb vyžaduje čas a ten bohužel nemám. I kdybych si jej ale dokázal udělat, nevydržel bych na rybách čekat dlouhé hodiny na jeden jediný záběr. Patřím jednoduše do jiné skupiny rybářů a těší mě chytat i takové ryby, jaké někdo považuje za zcela nepotřebnou havěť. Ale o to teď nejde. Spíš mě překvapuje, jak dokážou být i malé ryby nenasytné a jak často se snaží pozřít nástrahu, která je zcela evidentně nad jejich síly.


Okouni neznají hranice

Největším hltavcem z menších dravých ryb je bezpochyby okoun. Nesčetněkrát se mi stalo, že drobný okoun pronásledoval vláčenou nástrahu bezmála tak velkou jako on sám a neustále na ni útočil. A útočí tak dlouho, až zůstane na trojháčku nástrahy viset. Nejčastěji se mi to stává, když lovím na wobblery. Vedete nástrahu a sem tam cítíte, jak do ní něco klepne. Nikdy nevíte, jak velká to může být ryba, takže zpozorníte a jste připraveni k záseku. Když se pak objeví nástraha u břehu, vidíte, jak ji pronásleduje okoun sotva větší než prst, někdy je jich dokonce celé hejno.

Dalším takovým krkounem jsou malé štičky. Když jde o vláčené nástrahy, jako by skutečně neznaly míru. Jsou schopné zaútočit v podstatě na cokoli a ani živé ryby nastražené na velké štiky nebo sumce je od záběru neodradí. Nejedna malá štička už „zadávila“ nástrahu, na které by si smlsla i ryba dvakrát větší a byla by pro ni tak akorát.


Tato štička strhla rybku určenou mnohem většímu dravci

Záběr velké štiky na rybku může probíhat různě. Obvykle splávek hupsne pod vodu, chvíli tam stojí a pak se rozjede. Někdy záběru předchází zvýšená aktivita rybky, která se snaží i se splávkem někam uniknout. Po nějaké chvíli se ale splávek potopí pár centimetrů pod hladinu a chvíli tam stojí, než se rozjede. Velké štiky, obvykle ty, které už se někdy chytily nebo mají zkušenost s pichlavým soustem, bývají opatrné. Potopí splávek a dlouho stojí na místě, než se rozjedou. Stále ale rybku nepolykají. Jen ji pevně drží. Často ale přijde záběr ze zcela jiného ranku. Splávek poskakuje po hladině, pak se maličko přitopí a pobíhá pod hladinou sem a tam. Když už to trvá dlouho, zkusíte zaseknout a už táhnete štičí mimino. Tato štička často ani není zaseknutá a jen rybku drží. Drží ji zoufale až do poslední chvíle a u břehu ji pustí celou pomačkanou.


Karas na twister

Na druhou stranu se každému, kdo rád vláčí drobné nástrahy, určitě stalo to, že mu na doslova miniaturní nástrahu zaútočila poměrně slušná štika. Nejčastěji se mi to stává, když chytám tlouště na malé rotačky. Prostě vedu nástrahu vodou a najednou to udělá jen cvak – a jsem bez nástrahy. Jenže s tím se dá jen těžko něco dělat. Používat lanko při lovu na tak malou nástrahu v čisté vodě není zrovna ideální. Když se ale malý trojháček zasekne někde na kraji tlamy, kde se k vlasci nedostanou ostré štičí zuby, pak nastává boj. O to lítější, čím slabší vlasec právě používáte. Když máte štěstí, dostanete vy rybu, ale často skóruje ryba. Nejčastěji se osvobodí při prudkém výskoku nebo těsně u břehu, když ji vystrašíte podběrákem. Ale to je život. Tak to chodí. Ne každá ryba, kterou zaseknete, vám bude souzená.


Dravý perlín

Na různá překvapení při přívlači jsem si zvykl, ale stále mě překvapují útoky drobných kaprovitých ryb na poměrně velké vláčené nástrahy. Úlovek tlouště je zcela normální, vzácnější je jelec jesen, ale do seznamu ryb ulovených přívlačí si připisuji i plotice, perlíny, ostroretky, a dokonce i cejny a karasa. Pohnutky, které je vedou k útokům na drobné nástrahy, jsou zřejmé – jde jim o potravu. Droboučké nástrahy jim mohou připomínat rybí potěr, nějaký vodní hmyz či cokoli podobného a to jistě stojí za trochu námahy. Ale útoky kaprovitých ryb na větší nástrahy, které by evidentně nedokázaly pozřít, si mohu vysvětlit jen těžko.


Tohle boilie muselo být pro plotici hodně zajímavé

Je tu ovšem i druhá strana mince. Úlovek cejna, kterému se u tlamičky houpá velká kulička boilie, je celkem normální věc. Když mu tato nástraha čímkoli imponuje, bude do ní cejn strkat a bušit, až se jednoduše napíchne na volný háček. To pak mají kapraři radost. Stane-li se to u vyvezené nástrahy a v noci, stává se z cejna skutečný nepřítel. Časté jsou ale i úlovky poměrně pěkných kaprů, ale i jiných velkých kaprovitých ryb na doslova miniaturní nástrahy.


Tahle koule nebyla pro tuhle rybu

Nejčastěji se to stává při lovu malých nástražních rybek, kdy pěkný kapr zabere na jednoho jediného masného červa. Pokud je to při lovu na bič, je vše velmi rychle vyřešeno a kapr velmi brzy opouští bojiště s háčkem v tlamě. Pokud máte prut s navijákem a okolo sebe volnou vodu bez překážek, může to být hodně zajímavé. S návazcem z desítky si toho moc nedovolíte, ale jestliže jste šikovní a máte k tomu ještě alespoň trošku štěstí, může se stát, že dovedete svůj boj až do úspěšného konce.

Legrační je, že mnoho rybářů používá k chytání drobných rybek náčiní, které nebývá v ideálním stavu. Obvykle mají nějaký vyřazený proutek a naviják s ne zcela funkční brzdou nebo i jinou závadou a říkají si, že to na lov malých rybek jednoduše stačí. A právě oni, jako by to byl nějaký zákon schválnosti, mají největší štěstí na záběry velkých ryb. Pak k pobavení všech kolem provádí na břehu různé zvláštní věci jako běh za rybou a byl jsem svědkem i kotrmelce vzad. Pán měl dost robustní nářadí, ale vlasec prostě nevydržel. Když ryby neberou na řece tak, jak byste chtěli, často se snažíte zjemnit návazec a zmenšit nástrahu i háček. Pak přijde záběr a velká parma vám dá co proto.


Dravé candátí miminko

A tak nevím: je velká nástraha skutečně zárukou velké ryby? Myslím, že něco na tom jistě je, ale určitě i velká ryba zabere na nástrahu běžné velikosti, nebo naopak na docela malou. Mnohem důležitější je podle mě být ve správnou dobu na správném místě. Přijde mi, že lov s nástrahami běžné velikosti a s malými je mnohem pestřejší. A jaké jsou vaše zkušenosti?

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 12 165x
Průměrná známka: 1.32