Je tohle extrémní feeder?

- Milan Tychler

Čím dál častěji můžeme na různých zahraničních videích, především maďarských, vidět, jak se na jezerech chytají velcí kapři na feeder daleko od břehu. Je to jeden z mnoha feederových směrů a vyvolává různé debaty. Pře spočívá především v tom, zda má smysl chytat feederem tak daleko, zda to má nějakou výhodu, a pokud ne, proč tedy používat právě feeder, a ne jiný, například klasický prut.


Tohle se dá nahodit daleko silným feederovým prutem

Můj názor je takový, že i kdyby to nemělo žádnou výhodu, rozhodně to nepřináší žádné nevýhody, tak proč nevyužít silný feeder, když už ho mám a pořídil jsem si ho původně třeba k lovu na velké řece. Proč bych nemohl využít jeho potenciál i na stojaté vodě? Pokud mi vyhovuje akce prutu a dokážu s ním nahodit celkem pohodlně a přesně tam, kam potřebuji, nemám skutečný důvod pořizovat si nějaký jiný prut na kapry.


Důležité je mít velká očka i na špičkách


Očky musí snadno projít tento uzlík

Silné feederové pruty dokážou odhazovat těžké zátěže i krmítka snadno, protože k takovému účelu byly vyrobeny, a nemohou za to, že někdo vidí feeder stále jako nástroj k lovu plotic a cejnů. Feederovým prutem se dají zdolat i ty nejsilnější ryby našich vod a je jedno, jestli jsou to parmy, nebo skutečně velcí kapři. Jde jen o to, jak silný vlasec a návazec k lovu použijete. Nevýhodou feederových prutů jsou samozřejmě jejich malá očka. Ovšem některé pruty, a jsou to právě ty, které jsou určené k dalekým hodům, už jsou vybaveny očky většími, a to i na špičkách. Důvodem není jen snížení tření, ale hlavně to, aby i očky feederové špičky mohl snadno prolétnout uzlík šokového návazce.


Může to být heavy, nebo extra heavy

Šokový návazec… To hodně zavání kaprařinou. Ale co je to kaprařina?! Chytání kaprů pouze „kaprovými“ pruty? Myslím, že bych musel být hodně omezený, kdybych tvrdil právě tohle. Kapři se přece dají lovit mnoha způsoby. Vždyť i lehké kaprové pruty se používají k lovu jiných ryb, například parem. Na žádném prutu není napsáno „Používat výhradně k lovu kaprů!“ A feederové pruty jsou asi nejuniverzálnější ze všech. Jde jen o to zvolit si tu správnou kategorii.

K čemu šokový návazec? Ne vždycky je žádoucí, abyste měli vlasec o průměru 0,25 mm jak se říká durch. Často postačí dvaadvacítka, ale ta by mohla při silném švihnutí s těžkou zátěží prasknout. Proto se prvních pár metrů obvykle nahrazuje pletenou šňůrou, která je při stejném průměru mnohem pevnější než vlasec a vydrží prudké švihnutí bez úhony. Jen si musíte dát pozor, abyste si při tom nepořezali prsty. Pletenka dokáže hezky „kousnut“. Někdy až na kost. Proto doporučuji používat buď rukavici, nebo speciální návlek na prst. Já to obvykle řeším kouskem náplasti na ukazováčku. Pletenka samozřejmě může vlasec úplně nahradit a při chytání velkých ryb ve velkých vzdálenostech to také dává smysl. Využijete tak pevnost pletenky, a hlavně vám bude k užitku její neprůtažnost, takže detekce záběrů bude mnohem čitelnější, což jistě oceníte. Zdolávání na pletence ale už tak příjemné není.


Předvaz, neboli šokový návazec


Při hodech s pletenkou je třeba chránit si prst

Na rozlehlých vodních plochách takto rybařím už dlouho a je to pro mě docela normální rybařina. Jednou prostě chytám blízko břehu, jindy zase daleko. Záleží na situaci. Nemyslím, že by to byl nějaký extrém. Je to jen jedna z možností. Za extrém považuji spíše vyvážení třeba na čtyři sta metrů. Určitě ale nebudu nazývat extrémní rybařinou lov, při kterém pořád ještě nahazuji prutem, ačkoli u feederu už se asi dá mluvit o tom, že tohle je zřejmě jistým způsobem hraniční z pohledu možností náčiní, které používáme. Ale stejně tak je to u jakékoli jiné rybářské techniky.

Chytání feederovými pruty ve větší vzdálenosti oslovuje čím dál více lidí a důvodem je především to, že je těší chytat hlavně větší ryby a chytat drobotinu na hod je nijak zvlášť nebaví. A já je v mnoha ohledech naprosto chápu.


Velké vody jsou pro takový lov jako dělané

Nejsme všichni stejní, a zatímco jeden je po pěti minutách bez záběru nervózní, jiní si klidně počkají a všechno jim vynahradí jeden záběr za hodinu od velké ryby. A když nepřijde? Nevadí, zítra je taky den. Někdo je prostě takový a jiný má odlišnou letoru. Faktem je, že tvrzení, že feeder se má používat tak a tak a že tohle už ne, tohle už je kaprařina, to mi tak trochu zavání vnucováním nějakého svého názoru a to mi vadí. Je to, jako byste chtěli vyvraždit všechny leváky. No tak někdo prostě chytá jinak. No a co? Když ho to baví… Dopřejte každému potěšení z lovu. Jednou možná bude tento způsob běžnější, než je teď, a nikdo se nad tím ani nepozastaví. Nechte stranou předsudky a vyzkoušejte si to sami! Klidně se může stát, že po záběru pěkné ryby se „zachytíte drápkem“ a sami budete silným feederovým prutům holdovat.


I takoví kapři se dají lovit feederem

A taky je možné, a to je i můj případ, že začnete střídat způsoby lovu. Jednou hezky nalehko s cejny, jednou si pěkně posedět na velké kapry. Pro mě má rybařina velké kouzlo ve své pestrosti a mnohotvárnosti. Přitom neodsuzuji nikoho, kdo se věnuje pouze jedné jediné disciplíně, a to ještě formou absolutní specializace. Jen mi prosím neříkejte, že jen tohle je to správné. Nechte mi svobodu v rozhodování a já vám nechám tu vaši bez toho, abych vám říkal: „Tohle ale ne, tohle už není feeder!“ Protože je! Pokud držíte v rukou feederový prut, je to feeder! A jen ti, kdo zkouší a jsou ochotní se dělit o své zkušenosti, mohou posunout tuto disciplínu o kousek dopředu, a já všem, kteří to dělají, děkuji.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (96 reakcí)

Přečteno: 15 137x
Průměrná známka: 1.24