Vnadicí pomůcky

- Miras

Ne všude a ne vždy máme možnost zakrmit si z loďky nebo naházet krmení do vody jen tak rukou. Ono je vcelku jedno, zda nás v tom omezují pravidla na daném revíru nebo nás limituje vzdálenost loviště. Musíme si zkrátka umět poradit. K řešení tohoto problému nám poslouží vnadicí pomůcky, kterými dopravíme krmení na požadované místo ve vodě.

V první řadě bychom si měli uvědomit, čím vlastně chceme krmit a jak daleko od břehu. Je-li o tom jasno, stačí už jen sáhnout po vhodném pomocníkovi.

Technika hodu

Taková maličkost, jakou je správné postavení nohou, dokáže hod nejen výrazně prodloužit, ale i zpřesnit, a je vcelku jedno, zda se jedná o nához prutem, lopatkou, nebo střelbu prakem. Princip je totožný. Nahazuje-li pravák, bude mít levou nohu vepředu, pravou mírně ukročenou a tělo natočené levým ramenem dopředu. U leváka to bude naopak.


„Záchodový styl“

Zmíním i „záchodový styl“, který lze vcelku účinně uplatnit při vnadění na kratší vzdálenosti. Rybář má nohy u sebe a při každém švihnutím kobrou či lopatkou pruží v kolenou (podobně jako legendární Netipovo vypružování štik. Kdyby nic jiného, tak minimálně esteticky je tento styl zajímavý.

Na délku hodu má vliv i úhel, pod kterým letí krmení do vody. Z fyziky je známo, že nejpříznivější úhel pro největší dolet je 45º. Sami zjistíte, že například u kobry to však zase až tak nefunguje – velkou roli tam totiž hraje rotace kuličky, ale o tom už se musí každý přesvědčit sám.

Lopatka


Lopatky

Dosah: max. 50 m podle návnady a typu zvolené tyče

Návnada: partikl a pelety všech velikostí, boilie, koule Method mixu

Použití lopatky je velice jednoduché. Jednoduše se našroubuje na podběrákovou tyč, násadu k tomu určenou nebo v nouzi na vidličku se závitem, nabere se do ní požadované množství návnady a lup s tím do vody. Platí, že čím lehčí návnada, tím menší dolet. Pelety či partikl většinou nemívají pravidelný tvar, proto musíme počítat s poměrně značným rozptylem návnady během letu, což však považuji spíš za přínos. Boiliem a koulemi krmení se dá vnadit už velmi přesně. Použití lopatky má jednu velkou výhodu – za krátký čas lze dostat do vody velké množství krmení při vynaložení relativně malého úsilí.

Tip: Použijte vaničku na krmení – dobře se z ní nabírá.


Prak

Dosah: max. 80 m

Návnada: větší pelety, těžší partikl, koule Method mixu

Není prak jako prak, proto doporučuji vybrat si takový, který má pořádnou gumu (a dá se k němu snadno sehnat náhradní), má kvalitně zpracovaný košíček a dobře se drží v ruce. Ve svém arzenálu mám hned dva kousky. Jeden je plavačkový, s větším košíčkem, kterým se výborně nastřelují především krmné koule a pelety (větší rozptyl). Druhý je s menším, uzavřeným košíčkem, kterým se dají poměrně přesně nastřelovat tři až čtyči kusy větších pelet nebo boilie naráz.


Praky s různými košíčky

Tip: I drobnými peletami lze zakrmit poměrně daleko. Stačí je lehce navlhčit, zaprášit speciálním ve vodě rozpustným lepidlem, udělat z nich kuličky a nastřílet je na požadované místo.

Kobra

Dosah: >100 m

Návnada: větší pelety, boilie

Kobra má v dnešní době už své pevné místo ve výbavě snad každého kapraře. Důvod je zřejmý – s její pomocí se dá boilie dopravit velmi přesně i do velké vzdálenosti. Kobrou se dají nastřelovat i pelety, ne však tak daleko a rozhodně ne tak přesně. S tím si však hlavu nelámu – jen ať pelety pěkně pracují v širším okolí, loviště si nakrmím kuličkami.


Prak a kobra – tohle kluky baví!

Nejčastějším používaným tvarem je „labutí krk“ a „bumerang“ – někomu vyhovuje to, jinému ono, mně obojí. Počítejte s tím, že nic nejde samo a i ovládání kobry vyžaduje cvik. Pak už je to lehké a kuličky létají přesně tam, kam mají. Při výběru kobry je dobré zaměřit se i na její váhu – každé zbytečné deko navíc je ukrutně znát na únavě předloktí, loktu či zápěstí. V nejhorším případě si lze uhnat i zánět šlach a to bych vážně nepřál ani svému nepříteli.

Tip: Krátce před zakrmením nechte boilie nasáknout vodou – prodlouží se tím délka hodu.

Košíček, vrhačka

Dosah: +/- 100 m

Návnada: koule Method mixu

Obojí slouží k dopravení krmných koulí na požadované místo, ale rozličným způsobem.

Košíček se naváže na kmenový vlasec, vloží se do něj koule a švihne se prutem jako při náhozu. Koule letí za horizont, avšak samotný košík dopadne jen několik málo metrů před prut.


Vnadicí košíčky

Vrhačka taktéž těží z pružnosti prutu. K její výrobě se většinou používá buď starý, tužší teleskop, nebo nepoužívaná dělička v délce přibližně tří až čtyř metrů. Na špičku prutu se připevní sítko požadované velikosti, do něj se vloží krmná koule a může se „vrhat“. Je to stejně efektivní způsob jako košíček, avšak mnohem rychlejší. Pokud vím, komerčně se vrhačka nevyrábí. Jestliže po ní toužíte, musíte si ji vyrobit vlastními silami.

Košíček zabírá méně místa ve výbavě, krmení vrhačkou je zase mnohem rychlejší.

Tip: Když jeden rybář hází a druhý „nabíjí“, je nakrmeno za chviličku!

Raketa, rakety Spomb a Red Mamma

Dosah: >140 m

Návnada: partikl a pelety všech velikostí, boilie, spod mix

Raketa se v kaprařině používá již velmi dlouhou dobu, ale posledních několik let je její popularita na ústupu. Důvodem je nástup odlišného druhu raket – uzavíracích raket Spomb a Red Mamma, které dokážou dopravit do značné vzdálenosti velké množství krmení naráz (až 250 g). Mají kapkovitý tvar, díky němuž létají velmi daleko. RM má oproti raketě Spomb boční dvířka, kterými se dá naládovat úplně celá. Jakmile se Spomb či RM naplní (čímkoliv), otevřou se až nárazem na hladinu rybníka či řeky – nedochází tedy k žádným ztrátám krmení během letu. Nevýhodu vidím snad jen v poměrně vysoké pořizovací ceně – každé utržení rakety potom bolí. Pozor na přetížení prutu při náhozu!


Rakety, Red Mamma, Spomb

Tip: Se „zakrmovacím“ prutem (spod rod, Spomb rod) s testovací křivkou 4,5–5,5 lb se nemusíte bát házet „na krev“ ani s plně naloženou raketou Spomb nebo RM.

Zavážecí lodička

Dosah: limitovaný dosahem vysílače a přijímače

Návnada: jakákoliv

V podstatě existují pouze dva typy lodiček – ty, které se poslušně vrací zpět k rybáři, a pak ty, které jejich majitel různě nahání po jezeře.

Teď ale vážně – funguje-li lodička, jak má, je šikovným pomocníkem. Naloží se do ní, co je třeba, navede se na místo určení a tam se dá příkaz k vyklopení nákladu. Osobně jsem o pořízení lodičky nikdy neuvažoval a neuvažuji – tahle vymoženost se mi nelíbí, proto ji do svého arzenálu nechci.

Bidlo s lopatkou (baiting pole)

Dosah: podle délky biče, obvykle 10–12 m

Návnada: jakákoliv

Není to vůbec nic nového pod sluncem, závodníci v plavané podobný způsob zakrmování běžně používají. V kaprařině jsem se však s tímto neotřelým dopravováním nástrahy do loviště ještě nesetkal. Přínos této zakrmovací metody si však dokážu živě představit, a to především na malých, stojatých vodách či na úzkých říčkách. Hlavní výhodu vidím ve velmi přesném a především absolutně tichém dopravení krmení do loviště.


Nasunout…


Vyklopit…

A jak to vlastně funguje? Na špičku bidla (biče) se našroubuje lopatka, hned pod ni se umístí plovák. Lopatka s krmením se pak pomalu sune po hladině až na místo určení, třeba pod převislé větve stromů, kde se vyklopí. Stejným způsobem lze do loviště dopravit i samotnou nástrahu. Líbí se mi myšlenka dostat se do míst, kam se nedá nahodit, i možnost neplašit ryby už jen samotným zakrmováním, což se na malých vodách běžně stává. Tento odstavec berte jako inspiraci, já to beru stejně.

Na závěr zmíním ještě jednu věc, která sice není přímo určena k dopravení krmení do vody, přesto s daným tématem úzce souvisí.

Lis na krmné koule

Každý, kdo si zkusil ručně vytvořit krmné koule z několika kil sypké směsi, ví, co je to za strašnou dřinu. Koule, které jsou určené k nastřelování do velké dálky, musí být pořádně „utažené“, aby se nerozpadly již během letu. Proto je nutné je pořádně umačkat a od toho ukrutně bolí prsty.


Lis na koule a vrhačka vyrobená ze zbytku bambusového prutu

Když jsem před nedávnem tady na MRKu narazil na lis BUBO z nerez-duralu, zpozorněl jsem. Princip je jednoduše geniální – do lisu se nabere krmení a přišlápne se. Mých téměř 100 kg živé váhy a konstrukční řešení lisu vykonají své – výsledkem je pěkně upěchovaná, pravidelná koule krmení. Tímto způsobem se dá za krátkou dobu a při vynaložení minima energie vyrobit slušná zásoba střeliva. Chvilku mi trvalo, než jsem vypozoroval správné množství krmení potřebné na jednu kouli, ale pak už to šlo samo. Pozor – ne každá směs bude dobře držet pohromadě. Musíte si najít takovou, jaká dobře pojí!

Vše podstatné jsem zmínil, teď už je jen na vás, jakého pomocníka k dopravení krmení do loviště si vyberete!

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (33 reakcí)

Přečteno: 19 778x
Průměrná známka: 1.44