Rohlíkáče trochu jinak

- Milan Tychler

Už je to celkem dávno, kdy se objevilo na našem trhu rohlíkové boilie, ale to vám povídám, tenkrát to byla opravdu pecka. Chytal na to kde kdo, nebo snad každý, kdo chytal natěžko, ale přiznám se, že já moc ne. Vždycky mi to připadalo jako nějaká náhražka, záplata, a vůbec jsem tuhle nástrahu nějak moc neřešil. Pro mě to byla prostě jen vysušená rohlíková kulička. Navíc jsem se brzy přesvědčil, že není rohlíkáč jako rohlíkáč a některé nemají s rohlíkem celkem ani nic společného.


Rohlíkové boilie

Blíže jsem se o tuhle nástrahu začal zajímat až ve chvíli, kdy jsem začal skutečně intenzivně chytat s feederem. Malá velikost 8 mm mi přišla vhodná na chytání větších kaprovitých ryb ve chvílích, kdy mě omrzeli masní červi nebo když se na některých vodách nedali pro velký počet drobnějších ryb, především plotic a malých cejnů, červi použít.


Tuhle nástrahu rád vezme větší cejn

Fakt je, že cejni, plotice i jiné kaprovité ryby se zajímají i o rohlíkové boilie, ale pomocí různých tekutých a práškových dipů se dá ta drobotina celkem dobře eliminovat. Některé rybí, játrové a podobné pachy jim zkrátka nevoní. Zato kapříci a velcí cejni si v tom docela libují. Asi je to jako s lidmi – děti tvarůžky zrovna nemusí, ale „dospělec“ si na nich rád pochutná. Takto bych to asi tak nějak zjednodušeně přirovnal.


Snadné nastražení


Tohle je pracnější, ale účinnější

Po nějaké době zkoušení jsem si konečně našel výrobek, který mi vyhovoval, zejména v tom smyslu, že je ve vodě celkem trvanlivý a příliš nezvětšuje svůj objem. Vzal jsem si na pomoc otevřená krmítka označovaná jako method feeder a pustil se do malého experimentování, abych si tuhle nástrahu skutečně prověřil a zjistil, co všechno od ní mohu skutečně čekat. Žádné velké bádání, podrobné studie a podobně. Jen obyčejné chytání s touto nástrahou, které se dá drobnými a nenáročnými úpravami docela dobře „vytunit“. Rohlíkové boilie se běžně používá s návazci v délkách okolo dvaceti, pětadvaceti centimetrů, ale já jsem přesvědčený o tom, že mu blízkost krmítka jen prospěje, a proto budu používat výhradně jen krátké návazce do deseti centimetrů. Zkrátka klasický systém method feeder se vším všudy. Zpočátku jsem nastražoval rohlíkáče na šňůrku, která je jimi protažená. Vypadá to jako dobrý nápad, ale podle mého názoru není. Výhodou je jen to, že to usnadní a zrychlí nastražení, ovšem co se spolehlivosti při zaseknutí týká, není to nic moc. Sice si s tím navlékáním dal někdo sakra práci, ale kašlu na to. Šňůrka letí pryč a boilie nastražuji na klasický vlasový přívěs. Je to sice pracnější, ale když si vezmu na pomoc „nekonečnou“ zarážku, je to hračka a v podstatě každý zásek sedí. Ryby už mi nepadají během zdolávání a nestává se, že rybu po zaseknutí vteřinku cítím a pak spadne. Tuhle nepříjemnost jsem tedy vyřešil naprosto jednoduše klasickým vlasovým přívěsem, který může v tuto chvíli něco překonat jen stěží. Proč si ubírat z „chytlavosti“ nástrahy. Raději se z ní pokusím dostat co nejvíc, i když je to pracnější, ale neodsouvám tak do pozadí jednu z jejích „předností“.


Nastražení na větší rybu

Kromě toho, že rohlíkové boilie velikosti 8 mm je svou velikostí skutečně vhodné k lovu menších kaprů a velkých cejnů s otevřeným krmítkem na vodách stojatých, vyzkoušel jsem ho i na řece s dlouhým návazcem při lovu tloušťů. Musím říct, že třešně jsou třešně, ale rohlíkáče namočené v ovocném dipu si s nimi nijak nezadají. Osvědčily se ale i jiné, rybí a masové příchutě. Střídal jsem je podle své nálady a brzy jsem zjistil, že své nálady a chutě mají i tloušti. Zatímco jednou byla nepřekonatelná červená jahoda, jindy bylo evidentně lepší třeba takové maggi nebo pikantní tuňák. Obdobné to bylo s velikostí. Jednou byla ideální jedna kulička, jindy zabírali výhradně na dvě. Čert aby se v nich vyznal. Ale na tom, abyste se s rohlíkovým boiliem pěkně vyřádili, je hezké to, že s sebou nemusíte tahat hromadu krámů. Stačí jakákoli kulička, třeba i bez příchutě, protože dip ji stejně úplně potlačí a k tomu pár různých tekutých nebo práškových dipů. To je všechno.


Rohlíkáče můžeme dál upravovat


Například v tekutém dipu

Během chvilky můžete vyrobit různé chuťové i barevné varianty, kterým žádná ryba neodolá. Tedy tohle by mohl být váš pocit, protože trefit se šupinatcům do chuti může být někdy až neskutečně těžké.

Ač to tak nevypadá a jakkoli se mohou zdát třeba kvalitní pelety sofistikovanější nástrahou, já teď nemám ten pocit. I když mohou být – ale co, mohou, ony skutečně jsou některé pelety doopravdy peckou a takovou jsou třeba pelety typu halibut, Robin Red a nebo krill, pořád jsou to jen pelety, se kterými toho už moc nevymyslíte. Ano, dají se také dipovat, jenže obvykle se na jejich podporu hodí jen stejná příchuť, jakou má sama peleta. Můžete ji zvýraznit, ale nedají se z gruntu změnit, jako třeba úplně neutrální rohlíkové boilie. A abych nezapomněl a peletám nekřivdil, což bych skutečně nerad, pelety se dají ještě nadlehčit něčím vzplývavým nebo kombinovat s malým boiliem.


V práškovém dipu (po namočení)


Nadlehčení pomocí plovoucí pěny

Rohlíkové boilie mnohem ochotněji přejímá pachy a jak práškové, tak i tekuté dipy na něm velmi dobře drží. Snadno si můžete připravit několik svých chuťových či pachových variant a spolu je vhodně kombinovat. Stejně jako pelety je můžete nadlehčit kouskem nějaké vzplývavé hmoty a vyrobit si tak plovoucí variantu, která v kombinaci s otevřeným krmítkem funguje skutečně velmi dobře. Některé rohlíkové boilie plave pouze chvíli a pak klesne ke dnu. Jeho výhodou je i jeho cena a to, že ho nemusíte kupovat po kilech. V plastové krabičce nezabere ve vašem rybářském zavazdle moc místa a je stále po ruce. Znám pár rybářů, kteří si dají tu práci a vyrábí si ho doma sami a v ještě menších velikostech a jsou díky němu velmi úspěšní. Často tvrdí, že když nepřijde záběr na nic, pak na tohle rohlíkové boilie vždycky. Myslím, že to zní trochu nadneseně, ale fakt je, že se jedná o nástrahu zajímavou, a přestože ani zdaleka ne novou, nicméně velmi kreativní, a nejen s technikou method feeder.


Kapr na rohlíkáč pomocí metody method feeder

Já si teď rohlíkové boilie skutečně užívám a docela pravidelně jej střídám s mými oblíbenými peletami. Jak to tak vypadá, módnímu trendu jsem podlehl až po mnoha a mnoha letech.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 17 589x
Průměrná známka: 1.19