SVÍTÍCÍ VAHADLO

- BCG

 

Kolegové rybáři, dovolte abychom vás seznámili s testem Svítícího vahadla neboli swingru. Stručně o tom co je toto zařízení a jak funguje. Technické parametry výrobce budou uvedeny na konci.. Svítící vahadlo nám nahrazuje číhátko ( policajta), nebo slouží pro šponování vlasce. Dále potom má své důležité opodstatnění při použití s hlásičem záběrů, kdy šponuje vlasec  když kapr popouští aby mohl signalizátor pracovat.

Naše vahadlo se skládá z plastového držáku, který se připevní pod hlásič nebo pod vidličku. Zde je problém, pokud nemáte šroubovací vidličky vahadlo se špatně přidělává, ale výrobce dodává již držák na všechny vidličky. Kdy vrchní část plastu s dírou je měnitelná. Tedy jenom zasunete jiný držák a nacvaknete na vidličku. Skoro stejné jako u Foxe. Ve spodní části je zasunuto kyvadlo po němž se posouvá závaží, které slouží ke šponování. Například při větru a vlnách vám pomůže našponovat vlasec. Na konci je sponka která se zachytí za vlasec. Kyvadlo je poněkud zbytečně dlouhé, stačilo by kyvadlo zkrátit a raději o něco zesílit aby nedocházelo k jeho deformaci. Také by bylo vhodné zakomponovat do míst kde je kyvadlo zasazeno v plastovém držáku zarážku, aby kyvadlo při zpětném chodu po záběru nebouchalo o vidličku.  Také se stává, i když velmi zřídka, že se kyvadlo  vysune z plastového držáku a ztratí se jeho zajištění, které je jenom krátká silnostěnná hadička. Zde by to asi jistě chtělo bezpečnější řešení.

Sponka která je umístěna na malé oválné krabičce která svítí pomocí diody a baterie.

Výrobce udává dobu svícení 250 hod.. Tato doba záleží na různých podmínkách. Jeli vlhko, nebo baterie zmoknou či navlhnou, je doba podstatně kratší, ale i na toto výrobce upozorňuje. Baterie jsou však chráněny gumovým těsnícím kroužkem, který zabrání vniknutí vody.Jestliže baterie dochází začne dioda velmi razantně slábnou. Celkově dioda svítí dosti slabě, ale na druhou stranu je to celkem dostačující. Nemusí nás být zase tolik vidět a my svítící vahadlo uvidíme. Dioda se vypíná otočením baterií tak, aby se přerušil el. obvod.

Sponku na zachycení vlasce můžeme nastavovat podle síly vlasce. Pomocí matky nastavujeme rozchod vidliček viz.obr. 2,3. Nastavovací matice je trošku nepraktická. Je totiž z plastu a klouže, ale předpokládejme, že rybář si vytvoří jedno nastavení a to používá.

Závěrečné hodnocení. Svítící vahadlo je bezesporu velmi užitečná věc. Je to velké zjednodušení a do jisté míry i pohodlí. V podstatě stačí upevnit na vidličku, nastavit zátěž (šponování vlasce) a připnout vlasec. Je to dobrá alternativa vůči zahraničním swingerům, hlavně díky ceně. Nic méně vahadlu se dá vytknou pár věcí a jistě by stálo za to o nich popřemýšlet. Ale jinak je to kvalitní výrobek a kdo jednou zjistí přednosti swingerů a je jich dost, vymění svá číhátka za toto zařízení.

 

Technické parametry výrobce

Svítící vahadlo

  • Baterie umístěná vevnitř indikátoru

  • Vydrží 250 hodin s doporučenou baterií

  • Odolnost vůči dešti

  • Možnost použití jiných baterií do 1,5V, o průměru 11,6mm a tloušťky do 5,5mm

  • Doporučená baterie je Varta V 675 A 1,4 V

Zapnutí - (první použití) stáhněte kryt indikátoru a do prostoru B dvě baterie s orientaci poloh dle nákresu. Nasuň kryt nazpět.

Vypnutí - stáhněte kryt indikátoru, vyndejte jednu baterii a zasuňte ji opačně. Nasuňte kryt nazpět. Pozor - při zapínání a vypínání otáčejte vždy tou samou baterií.

 

Jakmile indikátor spadne do vody, je třeba ho otevřít a vytřít ho do sucha ( i když bude svítit dál). Vlhký vnitřek baterie může výrazně zkrátit dobu používání.

 

Hmotnost: 3,5g, 7g s bateriemi.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 5 617x
Průměrná známka: 1.63