PROFICARP RC98

- BCG

Kolegové rybáři, dovolte abychom vás seznámili s testem univerzálního dálkového příposlechu, jenž jsme měli možnost celý podzim používat.

Souprava je českým výrobkem. Je možno ho použít téměř na všechny u nás dostupné signalizátory záběru, jestliže mají možnost připojení. Avšak nejlépe je při koupi vyzkoušet propojení obu zařízení. Příposlech se skládá ze dvou přístrojů, vysílače, přijímače a třech propojovacích kabelů. Oba dva přístroje jsou vyrobeny z plastu. Jsou malého tvaru a lehké. Dobře skladné na převoz. Vysílač má tři zdířky pro připojení tří signalizátorů záběrů. Oba dva přístroje jsou vybaveny klipy. Takže vysílač můžete připnou k rodpodu či tripodu a přijímač zavěsit na lehátko, do přístřešku nebo za opasek. Klipy jsou ale z plastu, takže u nich hrozí prasknutí. Kdyby byly kovové, jistě by vydržely věčně. A klip na vysílači by mohl být jistě řešen jiným způsobem, tak, aby více pevněji držel na stojanu. Vysílač se aktivuje při propojení s hlásičem a signál vyšle vždy současně se signálem z hlásiče. Přijímač se aktivuje zapnutím spínače a jeho stav signalizuje červená dioda. Signál z vysílače je přijat se zanedbatelnou prodlevou.

Vysílač je napájen malou plochou (knoflíkovou) hodinářskou baterií 3V. Odběr je minimální, takže baterie vydrží o něco déle než uvádí výrobce (viz.níže). Vysílač je stavěn tak, aby byl chráněn proti dešti. Tištěné elektrické obvody jsou zasunuty v krabičce a vývody jsou vždy směrem dolů, takže krabička tvoří jakousi střechu. Ale jestliže vám náhodou spadne stojan i s příposlechem do vody, je po vodotěsnosti. Baterie se vyskratuje a je ji nutno vyměnit. V lepším případě stačí vnitřek vysušit a v tom horším vyměnit.

Přijímač je napájen baterií 9V. Výkon baterie, při nonstop provozu 24hod. denně, nám vydržel deset dní. Po deseti dnech nám přístroj při přijetí signálu z vysílače přestal hlásit přesný přenos signálu z hlásiče a vydával jenom jeden dlouhý tón po každém přijetí signálu. To nám hlásilo, že baterie je již slabá, téměř vybitá a je ji nutno vyměnit. Samozřejmě při omezeném používání přístroje vám baterie vydrží podstatně déle.

Dosah přístroje je do sta metrů, ale jen ve volném prostoru. V prostoru s překážkami, les, keře, větší nerovnost terénu apod., se dosah vysílače razantně zkracuje. I přesto je dosah nadmíru dostačující, málo kdy se vzdalujeme od nahozených prutů na sto metrů a na delší dobu. Jestliže se ale vzdálíme od vysílače mimo signál, přijímač nás na to upozorní rychlým pípáním. Takže máte stále přehled, jste li stále v dosahu vysílače. Velký počet kombinací kódů (16,8mil.) vám zajišťuje, aby signál z vašeho vysílače přišel do vašeho přijímače a ne do přijímače vašeho kolegy.

Na závěr můžeme říci, že přístroj po našem testu odpovídal ve většině našim požadavkům. Údaje udávané výrobcem odpovídají ve valné většině skutečnostem. Na záručním listě je přehledný a podrobný návod jak přístroj používat. Roční záruka je velké plus tohoto přístroje. Rok používání vám jistě poskytne dlouhou dobu a mnoho možností na to, abyste přístroj dostatečně vyzkoušeli. Cena zařízení se na našem trhu pohybuje okolo cca 3 500 Kč.

Obrázky a technické parametry výrobce jsou uvedeny níže.

 

 

  • Technické parametry výrobce

Souprava je určena pro bezdrátový přenos výstupního signálu rybářských hlásičů záběru. Přenos signálu je realizován prostřednictvím rádiových vln na frekvenci 433,92Mhz. Přenášená informace je zaklíčována pomocí pulzní modulace. Každá souprava používá jedinečný kód.

  • VYSÍLAČ

Vysílač se uvede do provozu zasunutím konektoru do vstupu A, B nebo C. Bezprostředně po zapnutí se provede inicializace vysílače, která trvá asi 30 vteřin. Po tuto dobu je vysílač na stav vstupu A, B nebo C necitlivý. Po uplynutí doby inicializace vysílač přejde do režimu, kdy detektuje stav vstupů a vysílá kódy, které umožňují realizaci těchto funkcí:

  1. signalizace ztráty dosahu soupravy

  2. Vysílač vysílá v určitých časových periodách kód pro testování soupravy.

  3. signalizace aktivního stavu vstupu

V případě identifikace aktivního signálu na vstupech A,B nebo C vysílač odvysílá kód pro aktivní přijímače.

  • PŘIJÍMAČ

Přijímač se uvede do provozu zapnutím vypínače napájení. Stav zapnuto je signalizován rozsvícením LED. Přijímač je připraven k činnosti bezprostředně po zapnutí. Přijímač na základě tvaru přijatého kódu vyhodnocuje tyto stavy:

1) signalizace ztráty dosahu soupravy

Přijímač identifikuje příjem kódu určeného pro testování dosahu soupravy. Jestliže po dobu jedné minuty nezaznamená příjem ani jednoho příslušného kódu považuje se tento stav za ztrátu dosahu soupravy a přijímač začne pípat s periodou pět pípnutí za vteřinu. Tato signalizace skončí v okamžiku příjmu prvního správného kódu příslušného vysílače.

2) signalizace aktivního stavu vstupu

Jestliže přijímač identifikuje kód signalizující aktivní stav výstupu rybářského hlásiče projeví se tento stav pípnutím přijímače. V případě zachycení dalšího kódu se tato situace opakuje. Tímto postupem je dosaženo “kopírování” zvukové signalizace zařízení.

  • VŠEOBECNÉ INFORMACE

  • Dosah soupravy cca 80m při umístění vysílače 1m nad zemí

  • 16,8 mil. Kombinací kódů

  • Napájení: Vysílač baterie 3V CR 2430 (“knoflíkový tip”) Přijímač: baterie 9V

  • Výměna baterie: Vysílač odšroubováním dvou šroubů po stranách konektorových výstupů a vytažení tištěného spoje. Přijímač odšroubováním zadního víka

  • Životnost baterie min. 1 měsíc v nepřetržitém provozu

  • Komponenty použité v našem výrobku jsou schváleny ČTU 1997 o R 602

  • Záruka 1 rok od data prodeje (Nevztahuje se na mechanické poškození)

  • Případné opravy lze provést pouze při dodání celé soupravy

Autor: BCG - ®

Přečteno: 3 391x
Průměrná známka: 1.62