Mladý a úspěšný – Darrell Peck

- fotojakes

Na brněnském veletrhu se objevilo i pár známých zahraničních rybářů, proto jsem využil možnosti a jednoho z nich trošku vyzpovídal. Tímto rybářem je mladý, ale úspěšný Darrell Peck, který zde na MRKu publikoval článek „Chytání u ostrova“. Z mého pohledu je zajímavá především jeho práce profesionálního rybáře, kterou si u nás mnoho lidí snad ani neumí představit, ale přesto po ní touží.










Můžeš nám říct něco o sobě a svém vztahu k rybařině? U nás Tě znají spíše jen kapraři, kteří se zajímají o dění za hranicemi naší země.

Rybařit jsem začal v sedmi a s kaprařinou jsem začal v jedenácti letech. V sedmnácti jsem se začal věnovat cílenému lovu velkých kaprů.

Do rybařiny jsem tak zabraný, že věci běžného života často zanedbávám. Což je právě ten rozdíl mezi běžným rybářem a tím, který rybařinou žije, protože tomu je třeba něco obětovat.

Jaké máš oblíbené revíry?

Nejraději lovím na štěrkovnách, kde lze provozovat všechny možné způsoby lovu. Vody, kde jsou ostrůvky, vázky, rostliny, mělčiny i hloubky. Nejlépe větší vody přes 50 akrů (20 hektarů).

Lovíš na takových vodách jen v Anglii, nebo za nimi musíš cestovat někam do zahraničí?

Pár takových revírů u nás je, i když ne mnoho, ale hned mě napadají asi dva nebo tři. Do zahraničí běžně na ryby nejezdím, jen pokud jedu natáčet nějaké filmy. Prozatím mi těch pár našich revírů postačuje, takže nemám potřebu někam cestovat.

Zajímá mě především lov konkrétních velkých ryb na určitých revírech. Tyto ryby mají i svá jména a pro mě je výzva zaměřit se na takovou rybu a snažit se ji ulovit. Věnuji tomu většinou tři noci každý týden, dokud se mi to nepovede. Této rybařině se věnuji pět až šest týdnů na jaře a poté si od toho dávám do podzimu pauzu pět měsíců.

Počkat, to jako že pět měsíců nejdeš vůbec na ryby?

To rozhodně ne, ale tuto dobu se věnuji své práci, výuce rybaření. Lidé se chtějí naučit rybařit a já je to učím přímo u vody. Poukazy na tuto výuku dostávají rybáři třeba jako dárek od svých blízkých. To je má hlavní práce a těch pět až šest týdnů na jaře a poté zase na podzim chytám sám za sebe, prostě tak, jak mě opravdu baví. Lidem vyhovuje výuka rybaření v létě, když je teplo, a já jsem vlastně také spokojený, protože pro mou vlastní rybařinu mi zbývají ty lepší části roku.

To je opravdu velmi zajímavá práce. Věnuje se tomu v Anglii více lidí?

Asi tak deset kaprařů v Anglii se tím opravdu živí, ne že to mají jen jako přivýdělek, těch bude více.

V článku „Chytání u ostrova“, který jsme publikovali na našem serveru MRK.cz, používáš dost „těžké“ vybavení, především olova vzhledem k vzdálenosti, v jaké chytáš. Takto chytáš vždy, nebo používáš i jemnější náčiní?

Ta olova mají kolem 75 gramů, což sice není málo, ale ani mnoho. Zde to byla nutnost, aby olovo při náhozu a zaražení o klip stáhlo prut svým směrem. Pokud bych použil lehčí olovo, došlo by při zaražení o klip ke stržení olova zpět k prutu a olovo by tak dopadlo mnohem dále od břehu ostrova, což by nepřineslo tak dobré výsledky jako při náhozu přímo k ostrovu.








Věnuješ se tedy jen klasické kaprařině, nebo i lehčím či jiným metodám lovu jako třeba chytání z hladiny?

Věnuji se různým způsobům chytání, ale kaprařina jednoznačně převládá.

Je rybařina v Anglii skutečně taková, jak je vidět v mediích, nebo je to jen takový mediální obraz? Myslím, zda to, co vidíme v časopisech, se týká většiny rybářů, nebo jen nějaké části?

Ne, je to jen ta viditelná špice. Na takové úrovni je tak pět procent rybářů. Jsou samozřejmě i dobří rybáři, kteří nikam nepíší a nikde se neukazují, ale běžní rybáři chytají jinak a nemívají takové vybavení.

Láká Tě rybaření u nás, myslím v České republice?

Musím přiznat, že mě to nikdy nenapadlo. Rád se zaměřuji na určitou rybu a zde to neznám, ale třeba se sem někdy podívám. Pokud chci chytit neznámou rybu, jedu například do Francie, ale raději mám tu jistotu, když vím, jaké ryby v dané vodě plavou a na které se mohu zaměřit. Ono je mnoho vod, kde jsou krásné a nepoznané ryby, ale ta šance na ulovení není příliš velká vzhledem k velikosti takových revírů.




Děkuji za rozhovor a přeji Ti úspěšnou novou sezonu.

Díky patří také tlumočníkovi Honzovi Zůbkovi za pomoc při tomto rozhovoru. Na závěr mi Darrell uvázal jeden návazec, který se chystám letos pořádně vyzkoušet, tak uvidím, zda mi přinese štěstí.

Autor: fotojakes - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 8 201x
Průměrná známka: 1.74