Jsou u nás ještě velcí tloušti?

- Milan Tychler

Jsou u nás ještě velcí tloušti? Tak to zcela nepochybně ano! Jen mám v poslední době takový pocit, že se z našich vod jaksi potichoučku vytrácí. Ti velcí velmi rychle a ti menší pomalu také. Nevím, jestli je to tak na všech vodách, ale na těch „mých“ naprosto jistě. Dříve běžné čtyřicítky a nijak vzácné padesátky jsou čím dál vzácnější. Tlouště jsem vždycky bral jako čistě „sportovní“ rybu. Dnes se takovému lovu říká „catch and release“, tedy „chyť a pusť“. Já jsem na svém přístupu nic nezměnil, tlouště pouštím vždycky. Chytám je rád všemi způsoby. Obvykle začínám svou sezonu tloušťů až třešněmi. Tyhle neobyčejně zvědavé a přitom chytré a opatrné ryby nade vše milují sladké třešňové plody a myslím, že jim v mnoha případech nedokážou odolat. Chytí se na ně tloušti všech velikostí a na všech vodách. Na malých tocích chytám se splávkem a na větších feederem. Záběry menších ryb bývají upřímné a zásek obvykle sedí. Od velkých ryb by člověk čekal opatrné popotahování nebo něco podobného, ale u velkých tloušťů je to spíš jen rychlá rána do prutu a zaseknutí se často nezdaří.


Úlovek pěkného tlouště vždy potěší

Na třešně, později na višně, ještě později i na špendlíky či mirabelky a pak ještě na švestky se dají tloušti lovit velmi úspěšně nejen na řekách, ale i na některých pískovnách, které hostí poměrně slušné ryby, které je ale velmi těžké chytit. Tloušti na stojatých vodách jsou velkou výzvou! Na některých stojácích můžeme pozorovat opravdu obdivuhodné ryby, jak pomalu prohledávají okolí břehů. Jakmile je ale cokoli vyruší a nebo se jim něco jen trošičku nezdá, mizí rozvážně v hloubce.


Silné tlouští pysky


Tloušti milují ovoce

Od poloviny června se na tlouště velmi rád vypravuji s lehkým vláčecím prutem, drobnými rotačkami a malými wobblery. Zabrodit si do menší říčky a hezky prochytávat pobřežní partie malými nástrahami, to je ta nejlepší metoda, jak si vyčistit hlavu. Rád vedu nástrahu tak, že ji zvednu až téměř k hladině, aby udělala malou vlnku. To dokáže tlouště pořádně vyprovokovat a pak jste svědky opravdu agresivního útoku v přímém přenosu. Přívlačí se uloví velké množství tloušťů, ale drtivá většina takto ulovených ryb patří do kategorie spíše menších. Čas od času ale dostanete nějakou tu padesátku i větší rybu, a to je na současné poměry pěkný kousek. Pamatuji si, že jsme dříve z různých mostů pozorovali ryby této velikosti zcela běžně. Jsou ale čím dál vzácnější.


Typická velikost tloušťů z větších řek

Větší ryby jsou nazlátlé

Přívlačí se dá během jedné vycházky ulovit na dobrých místech až deset ryb, přičemž aspoň jedna z nich bude jistě více než průměrná. Zbytek ale bude bohužel spíš drobotina.

Podzim pro mě znamená lov tloušťů na malé mrtvé rybky a kousky rybího masa. Opět používám metodu se splávkem a feeder. V podstatě se jedná o stejnou záležitost, jako je lov s třešněmi, jen nástraha je jiná. Obvykle mám připravené maličké rybky, asi tak do sedmi centimetrů, nastražené na větším jednoduchém háčku. V poslední době bych řekl, že právě tahle metoda přináší ty největší ryby, ale záběrů je podstatně méně než na ovoce nebo s přívlačí. Když nemám malé rybky, použiju klidně cárek rybího masa. Funguje úplně stejně jako jakákoli rybka a někdy bych řekl, že dokonce i lépe.


Tloušti za mostním pilířem

Při lovu s rybkami je stěžejní především výběr místa. To souvisí nejen s velikostí lovených ryb, ale především s tím, že voda už se ochladila a tloušti opustili své obvyklé letní stanoviště. Náletové potravy už je málo, a tloušti se proto soustřeďují více na jinou potravu. Stěhují se do hlubších tahů a okolí hlubších tůní, kde se shromažďují drobnější rybky, jejich potrava.

A je tu zima. Tloušti se dají celkem úspěšně chytat i v zimě a já neznám větší potěšení, než mít na prutu pěkného tlouště, když vám sníh vrže pod nohama. V zimě obvykle chytám se splávkem na takové nástrahy, jako jsou drůbeží játra nebo kus napařené housky. Je to skutečně pohodová rybařina na dvě či tři hodinky spojená s procházkou okolo řeky, od které člověk čeká spíše trochu klidu, a každá ryba je pak hezký bonus navíc, který potěší o to víc, čím je ryba větší.


Tloušť ulovený přívlačí

Nevím čím to je, že tloušťů se chytá stále méně, a hlavně těch velkých. Ale ať je to velkým rybářským tlakem, zhoršenými podmínkami pro jejich výtěr a život, nebo čímkoli jiným, velcí tloušti mi chybí, protože jsou ozdobou našich vod. Jejich tmavé hřbety, zavalitá válcovitá těla a rudé řitní ploutve do našich vod patří a měli bychom si této ryby mnohem více vážit. Není mnoho ryb v řekách, které bychom si mohli prohlédnout jen tak, když pohlédneme za mostní pilíř nebo do mělčí vody ke břehu. Tloušť je právě tou rybou, která tam postává, a tloušti dělají řeku řekou. Jsou to typičtí obyvatelé našich řek a nedají se ničím nahradit. Měl by se nad tím zamyslet každý, kdo chytí velkého tlouště a rozhodne se ho od vody odnést.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (113 reakcí)

Přečteno: 11 244x
Průměrná známka: 1.12