Někdy je i celý červ prostě moc

- Milan Tychler

Masní červi se při lehkém lovu drobných a středně velkých ryb s krmítkem dají jen těžko něčím nahradit, ať už jako nástraha, nebo jako složka návnady. Dnes je běžná praxe přidávat masné červy do vnadicích směsí, a i když si někdo říká, že se bez nich obejde, je to sakra rozdíl, jestli červy v krmení máte, nebo ne. Obejít se můžete prakticky bez čehokoli, ale výsledky pak skutečně nejsou stejné. Říká se, že masné červy můžete v krmení nahradit částečně třeba anglickými vločkami. To je pravda, ale stále je tu to slovíčko „částečně“. Červ je prostě červ. Ryby mají masné červy rády, a pokud je přidáte do vnadicí směsi, můžete očekávat výsledky výrazně lepší než bez nich. K tomu snad už není co dodat. Jenže…


Masný červ je účinný kdykoli v roce


Ke stříhání použiji trojbřité nůžky


Nastříhaní červi

U vody jsou období, kdy ryby přijímají jen velmi malé množství potravy, anebo sbírají pouze potravu velmi drobnou, a cokoli jiného odmítají. Pak může být i masný červ – byť je to jen malé sousto – moc.

Vezměte si třeba zimní období. Voda je chladná, ryby se téměř nepohybují a jakákoli potrava je rychle zasytí, protože jejich metabolizmus v tu chvíli pracuje jen velmi pomalu. Sem tam si nějaké sousto zobnou, ale jak to udělat, abyste ryby nepřekrmili, když do vody nevidíte, a tím pádem nemůžete situaci ani třeba jen odhadovat.


Tohle je výsledek


Ve vodě se rozpadají na lákavé kousky

Jednou z možností je použít místo masných červů menší pinky, ale ty nejsou vždycky k dostání. Masné červy naproti tomu seženete bez větších problémů prakticky kdykoli. Vyřešil jsem tuto situaci po svém. Prostě a jednoduše nasypu čisté masné červy do plastové krabičky, vezmu trojbřité nůžky na stříhání hnojáčků a nastříhám s nimi masné červy. Dá to trošku práce, určitě se vám nepodaří přestříhnut každého červa, ale jde to dobře, rychle a výsledek je skvělý. Vznikne jakási kaše z červů plná lákavých kousků. Ryby je sbírají, a protože kousky jsou velmi drobné, nezasytí se jimi příliš rychle. To zvýší vaši šanci chytit daleko více ryb než obvykle.


Naplnění krmítka


Takhle to pak vypadá ve vodě

Pokud chcete, můžete tento nápad dotáhnout ještě o kousek dál. Během celého roku se experimentuje s různými práškovými a tekutými posilovači. Někdo je používá, někdo ne. Někdo říká, že je to chemie, jiní jsou přesvědčení o tom, že působí na ryby přímo magicky. Abych pravdu řekl, v některých situacích je používám, ale nejsem přitom jejich velkým zastáncem. Velmi dobrou zkušenost jsem ale učinil s tím, když jsem masné červy prostě rozmixoval na kaši v malém mixéru. Samozřejmě ne v tom, který používáme v domácnosti, ale v nějakém, který si za pár kaček koupíte speciálně k tomuto účelu v nějakém bazaru nebo zastavárně.


Kombinace s peletami


Tohle je něco pro parmy a velké cejny

Takovouto kaši z červů pak můžete používat jako ten nejlepší a nejpřirozenější posilovač na světě kdykoli v roce. Můžete ji vmíchat do vnadicí směsi. Nejlepšího účinku ovšem dosáhnete, když použijete při lovu velmi husté krmítko, které naplníte troškou této kaše a z krmení uděláte jen zátky. Na dně pak dosáhnete mnohem lepšího efektu v podobě volných kousků a zákalu. Tohle působí na ryby jako magnet, a nejen na ryby malé. Ostroretky, cejni, ale i parmy tohle milují. Místo posilovače používám tuhle kaši také tehdy, když chytám a vnadím peletami. Pelety dám do větší uzavíratelné plastové krabičky, přidám trošku kaše a pořádně protřepu, aby se všechny pelety dokonale obalily. Pak je teprve dám do krmítka a vnadím. Pokud se jedná o pelety tvrdé, musí se zase dělat na koncích krmítka zátky, ale pokud jsou pelety měkké, typu expander, pak nepotřebuji žádnou směs. Tyhle pelety drží v krmítku samy o sobě.


V chladné vodě to funguje skvěle

Najde se i jiné použití, ale to už nechám na vás. Fantazii se meze opravdu nekladou.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (8 reakcí)

Přečteno: 9 683x
Průměrná známka: 1.35