Nastražení pelety do gumového kroužku

- Milan Tychler

Pelety se v poslední době staly opravdovým feederovým šlágrem a je třeba říct, že jsou skutečně skvělé. Dají se s nimi chytat nejen opravdu trofejní ryby, ale jsou výborné i ke zcela běžnému pobavení s takovými rybami, jako jsou třeba velcí cejni, líni, parmy a kapříci všech velikostí. Výhodou pelet je to, že se i v té nejlepší kvalitě dají koupit za celkem přijatelné peníze, dostanete je v mnoha velikostech, můžete je podpořit atraktanty, dipy a kromě toho, že je můžete nastražit, dá se jimi i velmi efektivně vnadit s tím, že dokážete eliminovat drobnější ryby na lovišti.


Nastražení malé pelety s krmítkem Method feeder

O tom ale hovořit nechci. Téma je nastražení pelety. Tak jako každá nástraha, i pelety se dají nastražit mnoha různými způsoby. Měkké mohou jít rovnou na háček, tvrdé na vlasový přívěs. A právě nastražení na vlasový přívěs mimo háček se dá provést všelijak. Někdo se nad tím nijak zvlášť nepozastavuje, má svůj oblíbený způsob, který používá, a nijak dál už to neřeší. Velmi jednoduché a oblíbené je nastražování pomocí silikonového kroužku, jinak řečeno gumičky.


Gumové kroužky

Tento nápad vůbec není špatný a smyslem použití gumičky bylo zcela jistě co nejvíce zjednodušit a možná i zrychlit nastražení oblíbené nástrahy. Je fajn, když k tomu nepotřebujete žádnou jehlu ani vrtáček, protože ne všechny pelety jsou předvrtané, a obejdete se navíc i bez jakékoli zarážky. Na peletu jednoduše navlečete gumičku a do gumičky pak zaklesnete háček. Jak jednoduché! Některé gumičky jsou hladké, ale některé mají ještě jedno maličké očko, do kterého se zaklesne háček. Pak už stačí jen nahodit.


Nastražení na ramínko


Nastražení do obloučku

Docela to funguje, ale bohužel ne vždycky k úplné spokojenosti. Mé poznatky jsou následující. Sem tam se stane, že při zaseknutí rybu jen „škrábnu“, anebo mi z háčku „spadne“ během zdolávání. Přitom záběr se projevuje vždycky tak, že prostě není pochyb o tom, že ryba drží nástrahu spolehlivě, a mnohdy se i zasekla sama. Jenže zcela evidentně ne dostatečně. Snažil jsem se přijít na to proč a měnil jsem tvary háčků, velikost háčků i pelet a snažil se najít tu nejvhodnější variantu a správný poměr mezi velikostí háčku a velikostí pelety. Mnohokrát to už vypadalo, že je po problému, a nakonec nebylo. Nechal jsem tedy gumičky být a zase používal nějakou dobu osvědčené nastražení na klasický vlasový přívěs, které fungovalo téměř na sto procent. Ztráta ryby byla při této variantě skutečně naprosto výjimečná.


Klasické nastražení na vlasový přívěs


Nastražení do gumičky s očkem

Stále mi to ale nedalo a gumičky mi nešly z hlavy. Tak jednoduše geniální způsob nastražení a já ho nedokážu využít. Nakonec jsem vyzkoušel kombinaci klasického vlasového přívěsu s gumičkou a světe div se – právě tohle bylo ono! Tato kombinace funguje naprosto skvěle a stále se obejdete bez navlékací jehly, vrtáčku i zarážek. Háček uvážete úplně stejně, jako kdybyste se chystali nastražit peletu klasicky na vlasový přívěs, ale na konci vlasového přívěsu není smyčka na provlečení zarážky, ale gumička, do které se navleče peleta. Přívěs je tedy kratší, než je běžné, protože žádná jeho část se neskrývá v peletě.


Nastražení gumičky s očkem do obloučku háčku


Nejlepší způsob nastražení

Zpočátku jsem si vázal tuto variantu z měkké pletenky, ale časem sem zjistil, že je to celkem zbytečné a že mohu lovit s návazcem z obyčejného vlasce a také vlasový přívěs může být z vlasce. Rybám to vůbec nevadí. Celý vtip úspěšného nastražení spočívá v tom, že když je nástraha na přívěsu a nesedí pevně na ramínku nebo obloučku háčku, což je případ prostého nastražení do gumičky a zaklesnutí háčku do gumičky, má háček větší volnost a snáze a spolehlivěji se v rybí tlamě otáčí. Snadněji se tudíž zachytí a ryba se ho nemůže zbavit tak snadno, jako když na něm nástraha pevně „sedí“. Pro někoho to samozřejmě nebude nic nového, ale pokud někdo z vás používá k nastražení gumičky klasickým způsobem a má s tím občas problém, vzpomeňte si na tohle.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (66 reakcí)

Přečteno: 22 171x
Průměrná známka: 1.32