Kukuřičná slupka

- Milan Tychler

O tom, že je kukuřice naprosto jedinečná nástraha, která se dá upotřebit kdykoli v roce, není třeba diskutovat. Na kukuřici se nachytala spousta překrásných ryb a zcela jistě se jich ještě spousta nachytá. Někdo používá kukuřici koupenou v supermarketu, někdo z rybářské prodejny a jsou i takoví, kteří nelitují námahy a kukuřici si sami zavařují do speciálních nálevů. Nálevů sladkých, slaných, s alkoholem, s různými příchutěmi, barvivy a kdoví čím ještě.


Měkká kukuřice z plechovky

Já používám jak měkkou kukuřici ze supermarketu, tak i tu z rybářských prodejen. Kukuřice z rybářských prodejen je obvykle hezky vyloupaná, takže zrnka jsou celá a jsou tužší. Naproti tomu kukuřice koupená v supermarketu nemá zrnka loupaná, ale seřezávaná z klasu a je mnohem měkčí. Rády ji tedy přijímají i drobnější kaprovité ryby. Nejčastěji se na ni loví plotice, cejni, cejnci, líni a podobně. Chytí se na ni samozřejmě i kapři a není jich málo, ale protože se o ni hodně zajímají právě menší ryby, ti, kterým jde především o kapry, se o ni moc nezajímají a používají raději tvrdší varianty.


Nastražení jednoho zrnka

Já nedávám žádnou přednost chytání kaprů před ostatními rybami a obvykle mi jde o to, abych se u vody především bavil. Z tohoto důvodu používám právě tu měkkou a drobnější kukuřici poměrně často. Stále mám ve svém rybářském zavazadle nějakou tu plechovičku s kukuřicí, kdyby jí bylo zapotřebí. Ona i tato měkká kukuřice dokáže trochu selektovat. Když se vám do červů a krmení pustí hejno nenasytných ouklejí, je kukuřice jednou z možností jak se jich zbavit. Je ovšem pravda, že nejednou se do ní pustí i větší oukleje. Pak ale mohu nastražit dvě nebo tři zrnka a hned je to mnohem lepší.

Naproti tomu jsou ale i dny, kdy se kukuřice žádná ryba ani netkne. Je problém dostat několik záběrů třeba i na masné červy, a když nastražíte jediné zrníčko měkké kukuřice, leží na dně jako ve studni absolutně bez povšimnutí. Je to docela stresující, zvláště ve chvíli, kdy jste si jistí tím, že na místě, kde krmíte, ryby jsou. Žádná z nich ale ani to jediné zrnko nechce…


Vymáčknutí obsahu měkkého jádra kukuřičného zrna

Při jedné vycházce k malému rybníčku jsem nakrmil v podstatě pod nohama a vlasec směřoval od špičky prutu téměř kolmo dolů. Rád takto chytám menší kapry, protože to skutečně vyplaví adrenalin do krve. Jednak mohu sledovat, jestli ryby ryjí a sbírají návnady ze dna, protože je vždycky prozradí malé bublinky a někdy i kalící se voda, a pak když zaseknu větší rybu, je to skutečně rachot. Po nějaké půlhodince zaznamenávám první jasné známky přítomnosti ryb na lovišti. Bublinky cestují sem a tam, občas vystoupí na hladinu obláček kalu, a dvakrát se dokonce hezky zavlnila voda. Jenže nástraha – jedno zrnko kukuřice – žádnou rybu evidentně nezajímá.


Nastražení slupky

Nakrmil jsem troškou vnadicí směsi s masnými červy, přidal hrst malých pelet a hrst kukuřice. Nechce se mi věřit, že by kapři kukuřici ignorovali. Možná bych nějakou rybu dostal na masné červy, ale nechci riskovat, že tohle sousto popadne nějaký karas nebo plotice, já je zaseknu a udělám tak zbytečný rozruch na lovišti. Musel bych pak zase čekat, než se všechno uklidní.

Přemýšlím co s tím a vzpomněl jsem si na jeden starý trik. Když ryby nechtěly celou kukuřici, vždycky se vyplatilo nastražit jen její slupku. Prostě z kukuřice vymáčknete měkký střed a nastražíte jen slupičku na malý ostrý háček. Vtip je v tom, že když nahodíte, tato slupka vypadá stejně jako každé jiné zrníčko, ale je mnohem lehčí. Stačí mávnout rychleji ploutvemi a slupka se dá do pohybu. Buď poskočí stranou, nebo stoupne a zase klesá pomalinku ke dnu. To dokáže kapry vyprovokovat k tomu, aby zrnko nasáli.


Přece jen úspěch

Nahazuji tedy jen slupku a čekám. Kapři stále obracejí dno, ale co tam hledají, nevím. Záběr přichází během několika okamžiků a není to úplně malá ryba. Má skoro šedesát centimetrů. Na lovišti udělala pořádný „brajgl“. Na další záběr čekám více než půl hodiny, ale zase je to pěkná ryba.

Mezi tím jsem nahodil i druhý prut s normálním zrnkem, na které ale záběr nepřišel. Do dvaceti minut přichází ještě jedna ryba a tím to končí.

O tom, že ryby zmizely, jasně vypovídá i úplně mrtvá hladina. Nebyla to jistě náhoda, protože tuhle metodu jsem uplatnil mnohokrát, na mnoha vodách, a vždycky jsem se nějakého záběru dočkal. Sahám k ní ve chvílích, kdy to prostě nejde, jako k poslední záchraně, protože jinak je i normální kukuřice prostě skvělá.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 10 156x
Průměrná známka: 1.15