Vlastní test vlasců, 2. část

- Rendy

Do zkoušek pevnosti vlasců jsem se pustil z vlastní iniciativy. Samotného mě zajímaly vlastnosti vlasců, které používám. Když už byl článek o testu prvních pěti vzorků na světě, chtěl jsem ho poskytnout časopisu Rybářství. Šéfredaktor časopisu Vladimír Urban si příspěvek přečetl a ve své odpovědi mi vysvětlil, jak se věci v redakci mají a že díky dobrým vztahům se zákazníky, kteří u nich inzerují, raději příspěvky hodnotící jejich výrobky, neuveřejňují. Po testech se ptali i čitatelé časopisu, proto vše objasnil a vysvětlil v úvodníku únorového čísla. Takový přístup beru jako férový a čestný a každý pochopí, že bez inzerentů by časopis v takovém rozsahu dělat vůbec nešlo. Právě díky inzerentům se daří udržet cenu pro předplatitele na tak nízké úrovni. Uveřejnit test, kde je hodnocení různých produktů, si může dovolit jen ten, kdo není na nikom závislý, a tak jsem uvítal, když o test projevil zájem rybářský server www.mrk.cz. Jiří Jakeš mi odepsal a požádal mě, zda bych neudělal test ještě dalších vlasců. S Martinem Maťákem vybrali dalších šest vzorků a zaslali mi je na otestování.



V prvém testu jsem upravoval hodnoty pevnosti koeficienty a snažil se vypočíst pevnost pro daný průměr, který měl být u všech vlasců 0,12 mm. Nejsem si ale jistý, jestli je to správný postup, proto jsem od toho v tomto druhém testu upustil. Zahrnovat do hodnocení pevnosti vlasců cenu stometrového návinu také není třeba. Samotná cena už je jen podružným vodítkem k tomu, po kterém vlasci se porozhlédnout a který vyzkoušet. Někdo cenu vlasce neřeší, pro jiného je odrazovým můstkem při rozhodování.

V tomto druhém dílu jsem se tedy zaměřil jen na samotnou pevnost, udávané hodnoty a na vlastnosti, které se dají zhodnotit letmou prohlídkou. Některé informace o vlascích jsem si našel na internetu a doplnil je vlastními postřehy, které jsem získal při provádění jednotlivých měření. Myslím, že uvádět zde tabulky s naměřenými hodnotami je také zbytečné, a tak jsem to podstatné, co jsem zjistil, uvedl v jednotlivých popisech. Prováděl jsem jedenáct měření každého vlasce stejným způsobem jako při testech prvních pěti vzorků. Nejhorší naměřenou hodnotu jsem vyřadil a z deseti zbylých jsem vypočítal výslednou pevnost.

K tomu, aby si rybář dokázal zhodnotit vlastnosti a vytvořit si vlastní úsudek, by to mělo stačit.

SHIMANO ASPIRE SILK SHOCK


uvedený průměr: 0,12 mm
naměřený průměr: 0,14 mm
uvedená pevnost: 1,8 kg
naměřená pevnost: 1,67 kg
návin: 150 m
cena za 100 m vlasce: 160 Kč

Dlouhý návin předurčuje vlasec k použití jako kmenový. Z dodaných vzorků mi pro své udávané vlastnosti padl do oka jako první. Na internetu si o tomto vlasci můžete přečíst, že jde o kvalitní japonský vlasec nejvyšší kvality. Pomocí technologie Silk Shock bylo možné vytvořit kompromis mezi neuvěřitelnou měkkostí, omezenou průtažností a vysokou mezí pevnosti. Tento špičkový vlasec je určen k chytání houževnatě bojujících ryb na krátké vzdálenosti. Snadno zvládne trhání hlavou, výskoky a další pokusy ryby o únik. V soutěžním rybolovu se stane oblíbeným vlascem soutěžních rybářů k užití jako hlavní i jako návazcový vlasec.

Vlasec má čirou barvu a hladký povrch. Nejeví známky paměti. Udávaná pevnost 1,8 kg je na tento průměr vlasce extrémní. Při jednom měření jsem naměřil hodnotu 1,86 kg. Ta by tento vlasec řadila mezi špičku, pokud by odpovídal údaj o průměru. Bohužel průměr, jaký jsem ve skutečnosti naměřil, je vyšší. Kdo tedy bude shánět vlasec s průměrem 0,14 mm, určitě neprohloupí, když se rozhodne pro tento vlasec, který mu zaručí pevnost, jakou jsem naměřil. Při žádném měření nepraskl vlasec v uzlu, ale ve všech případech několik centimetrů od uchyceného konce.

CORMORAN CORTEST SUPER MATCH


uvedený průměr: 0,12 mm
naměřený průměr: 0,135 mm
uvedená pevnost: 1,5 kg
naměřená pevnost: 1,62 kg
návin: 30 m
cena za 100 m vlasce: 197 Kč

O tomto vlasci toho na internetu moc nenajdete. Jediné, co si rybář může přečíst, je, že jde o plavačkový vlasec, který se hodí jak jako kmenový vlasec, tak i na návazce. Při testování mě překvapila malá průtažnost. Povrch vlasce je potažený silikonem a je velice hladký. Návin se prodává na malé cívce uložené v plastové krabičce, což je velice praktické, když vlasec používáte na návazce. Čirá barva napovídá tomu, že vlasec lze používat i v čisté vodě. Po rozvinutí jeví malé známky paměti, ale není to nic, co by tento vlasec hendikepovalo. Stačí přejet po něm rukou a je po paměti. To, že jsem naměřil větší průměr, než udává výrobce, vysvětluje, proč měření pevnosti hned v devíti případech překročilo pevnost uváděnou výrobcem. Pro průměr, jaký jsem naměřil, by na cívce mohla být klidně uvedena pevnost 1,6 kg. Pro rybaření velice zajímavý vlasec. Uplatnění najde jako návazcový vlasec i u ostatních technik lovu. Ve všech případech se vlasec přetrhl v části u očka, ne však v uzlu.

SUPER UV cut G-LINE extreme


uvedený průměr: 0,12 mm
naměřený průměr: 0,115 mm
uvedená pevnost: 1,42 kg
naměřená pevnost: 1,11 kg
návin: 50 m
cena za 100 m vlasce: 278 Kč

Tento Japonský vlasec, který nabízí firma Gamakatsu, dostal ocenění na Evropském rybářském veletrhu. Pravdou je, že průměr uváděný na cívce opravdu odpovídá skutečnosti, dokonce je o nějakou tu setinu slabší. Z tohoto důvodu byl oproti ostatním vlascům tak trochu v nevýhodě při zkoušce pevnosti. Ve dvou případech nedosáhl ani pevnosti jednoho kilogramu, ale ostatní měření byla velice vyrovnaná a dosahovala hodnot okolo 1,2 kg, což je na tento průměr dostačující pevnost. Pozitivní je, že vlasec má deklarovanou odolnost proti UV záření. Návin na pěkné cívce má jemný zelený nádech. Po rozbalení je však vlasec dá se říct průsvitný a čirý. Paměť vlasce při vytočení dvou metrů však byla znát. Mohlo ale jít o cívku, která někde delší dobu ležela. Po mírném protažení paměť mizí. Zarazila mě ovšem poměrně velká průtažnost oproti ostatním testovaným vlascům. Lze ho sehnat i ve větším návinu. Výrobce uvádí, že je samoprůtažný a že se hodí k delším hodům a při rybaření se nekroutí. To však nemůžu posoudit, ani to, zda si průtažnost zachovává i při nízkých teplotách.

FOR MAX ICE CRYSTAL


uvedený průměr: 0,12 mm
naměřený průměr: 0,135 mm
uvedená pevnost: 1,63 kg
naměřená pevnost: 1,37 kg
návin: 25 m
cena za 100 m vlasce: 140 Kč

Tužší čirý vlasec bez známek paměti, ačkoli se dodává na malém průměru cívky. Při měření málo průtažný. Hodnotu pevnosti jsem při dvou měřeních docílil, v jednom případě dokonce překročil. V jednotlivých měřeních vykazoval vyrovnané hodnoty. Tento vlasec mě mile překvapil. Je škoda, že se prodává na malém návinu, jinak bych si ho klidně dokázal představit jako kmenový vlasec na přívlač. V malém návinu určitě najde místo jako návazcový materiál. Výrobce udává, že vlasec nemění své vlastnosti ani při tuhých mrazech. Hodnoty měření průměru byly vyrovnané. Vlasec je na cívce ukončen uzlíkem, ten je třeba najít a posunout po obvodu cívky, aby se uvolnil. Je to ideální vlasec na zimní rybolov na dírkách. Má takové vlastnosti, že bych si ho dokázal představit také jako návazcový materiál pro lov na umělou mušku. Cena 35 Kč za 25 m je přijatelná.

CENEX Makromolecular Construction Browning


uvedený průměr: 0,12 mm
naměřený průměr: 0,105 mm
uvedená pevnost: 1,50 kg
naměřená pevnost: 1,20 kg
návin: 50 m
cena za 100 m vlasce: 188 Kč

Vlasec je navinutý na tenké, velice pěkné cívce a budí dojem luxusního vlasce. Je jemný se světle hnědým nádechem. Cívka je balená v plastovém obalu. Nejeví žádné známky paměti. Lesklý povrch, poměrně hodně průtažný. První vlasec v testu, který je slabší než hodnota uvedená na cívce. Nevím, zda šlo o záměnu při výrobě. Naměřená hodnota 0,105 mm mě zaskočila. Kdo by si tento vlasec koupil na základě údajů na cívce, zřejmě by si ho pochvaloval. Vlasec v síle 0,10 mm s velice slušnou pevností, která by nedělala ostudu ani skutečné dvanáctce. Při testu pevnosti vykazoval tento vlasec nejvyrovnanější hodnoty, které se jen velice málo odchylovaly. V jednom případě povolil vlasec v očku, při ostatních měřeních praskal zhruba v polovině, čímž se také lišil od ostatních vlasců, u kterých docházelo k přerušení zhruba v úseku 10–20 cm od očka na straně uchycení. Myslím, že si najde uplatnění jako návazcový materiál pro všechny techniky rybaření.

SEAGUAR InvizX


100% fluorokarbonový rybářský vlasec
měkký, pro snadné náhozy, pro rybu „neviditelný“
uvedená nosnost: 1,36 kg
naměřená nosnost: 0,81 kg
uvedený průměr: 0,128 mm
naměřený průměr: 0,128 mm
návin: 100 m
cena za 100 m vlasce: 372 Kč

Tento vlasec, který je na našem trhu poměrně krátkou dobu, mi přišel na testování přímo z redakce serveru www.mrk.cz. S Jirkou Jakešem jsme se shodli na tom, že by si zasloužil pozornost a zařazení do testu. Jirka sáhl doma do vlastních zásob a cívku vlasce mi poslal poštou. Jde o fluorokarbonový vlasec. Ten má jiné vlastnosti, proto si nejsem jistý, jestli by vůbec měl být zařazen mezi ostatní a porovnáván s obyčejnými vlasci. Udané hodnoty však srovnat lze, a tak jsem se do testování pustil se zvědavostí. S vlascem Seaguar jsem se v loňském roce seznámil v průměru 0,28 mm, který používám na kaprových prutech a také jako návazcový materiál na muškařské udici AFTMA 12. Při vázce nepovolil návazec, ale narovnal se háček Owner, který považuji za kvalitní. Tím si tato značka získala můj obdiv a úctu.

Cívka má velice pěkné provedení. Vlasec chrání speciální víčka, která se namáčknou na cívku z boků. Mezi víčky je škvíra, ze které se vlasec odvíjí, takže lze použít jen takový kus vlasce, jaký v tu chvíli potřebujete. Je to praktické. Trochu bych měl strach, jestli se tím vlasec neničí, ale zřejmě ne. Na testování pevnosti jsem raději víčka odstranil a odvíjel vlasec klasickým způsobem.

Pevnost: Na cívce je uvedena pevnost v uzlu 1,36 kg. To by byla na fluorokarbonový vlasec skvělá pevnost. Provedl jsem dvanáct měření a dvě s nejhorším výsledkem jsem z testu vyřadil, abych omezil možnou chybu z mé strany. Při jednotlivých měřeních jsem naměřil hodnoty od 0,72 kg až do 0,93 kg. Zarazilo mě vcelku velké rozpětí, ale u některých vlasců jsem se s tím už setkal. U tohoto vlasce bych to ale nečekal. Výsledná průměrná hodnota z deseti měření byla 0,81 kg. Kdyby by se hodnota blížila k jednomu kilogramu, považoval bych tento vlasec za velice kvalitní, ovšem takto bych ho zařadil k průměru. Při testování praskal vlasec, v uzlu nepovolil ani jednou, jen při jednom měření praskl vlasec uprostřed očka.

Udávaný průměr: Tento údaj můžu podepsat. Sedí úplně přesně, i když při několika měřeních jsem naměřil odchylku několik setin milimetru. To ale mohlo být způsobené mojí chybou. Tady není co vyčítat, udaná hodnota prostě odpovídá skutečnosti. Vlasec je na fluorokarbon opravdu měkký a bez paměti. Jeho průtažnost je srovnatelná s ostatními běžnými vlasci.

Mé hodnocení: Pěkný vlasec, velice hezké a praktické provedení cívky. Pevnost mě ale nenadchla a u mne by našel uplatnění pouze jako koncový muškařský návazec na suchou mušku, případně na UL přívlač v čisté vodě, kde má fluorokarbon své opodstatnění.

Závěr

Testované vlasce mě mile překvapily. Není mezi nimi žádný, o kterém bych mohl napsat, že se k rybolovu nehodí a má špatné vlastnosti. Člověk jenom žasne, co takové tenké vlákno vydrží. Technologie výroby jde stále kupředu. Každý z vlasců stojí za to si vyzkoušet v praxi. Jedině tak si může získat něčí oblibu. Jsem rád, že jsem dostal možnost tyto vzorky vyzkoušet. Můj dík patří Jirkovi a Martinovi, bez nich by tento článek nevznikl. Všech jedenáct vzorků chci ještě pro úplnost podrobit testu na oděr. Nejprve je ale třeba sestrojit zařízení, které by vlasce prověřilo. Navržené už je, teď už ho chybí jen sestrojit. Součástky už mám, tak snad nebude trvat dlouho a objeví se i srovnávací test na oděr. Někteří mají své oblíbené vlasce a zřejmě měnit nebudou, ale někoho snad tento test potěší a třeba mu nastíní, po kterém vlasci se poohlédnout. Pokud ano, splnil svůj účel.

Hodně pohody u vody přeje

Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 10 238x
Průměrná známka: 1.35

NVlastní test vlasců, 3. část

Na testovaném vlasci jsem vytvořil smyčku, ve vzdálenosti 30 cm jsem vytvořil druhou.

NVlastní test vlasců, 1. část

Udělat si svůj vlastní nezávislý test pevnosti vlasců, srovnat jejich kvalitu a porovnat jejich vlastnosti jsem plánoval už několik let.