Feeder v detailu 27 - Vnadicí rakety

- Redakce

Při lovu feederovým prutem se nemusíte vždycky věnovat jen malým a středně velkým rybám. Klidně se můžete specializovat třeba na lov kaprů a to se v mnoha případech také děje.

Specializovaný lov kaprů je docela něco jiného než závodní lov spíše drobnějších ryb a liší se nejen výběrem prutu a používáním mnohem silnějších vlasců a háčků, ale především způsobem vnadění. Zatímco při závodním lovu se vnadí vlhčenými sypkými směsmi doplněnými o masné červy, sekané hnojáčky, kukly a podobně, při lovu kaprů se vnadí mnohem selektivnějšími návnadami. Za selektivní návnady považujeme ty návnady, které zajímají kapry, ale menší ryby o ně nejeví přílišný zájem třeba proto, že jsou pro ně velké, tvrdé a nebo jim zkrátka nechutnají.

Popravdě řečeno, nikdy se vám nepodaří pomocí návnady úplně vyřadit ze hry ostatní ryby, ale pokud se vám to podaří alespoň více než ze 70 %, pak je to téměř dokonalé. Asi se nebudete zlobit, když vám například při vnadění peletami zabere pořádný cejn, ale neutuchající dotěrnost malých plotic, cejnků a někde i ouklejí skutečně vadí. Tyto ryby dovedou na mnoha vodách naprosto znemožnit lov kaprů na malé a přirozené nástrahy a právě tento lov je feederu vlastní. Jejich zájem se dá potlačit používáním takových návnad, jako je malé boilie, pelety, kukuřice, popřípadě další vařená semena a směsi semen, třeba s drobnými peletami. Tvrdé návnady drobné rybky nezvládají a nechají je proto na pokoji. Tvrdé a větší návnady se dají na lovné místo dopravit velmi snadno tak, že je smícháte s nějakou vnadicí směsí, ale právě sypké směsi je lépe se vyhnout. Budí nechtěný zájem drobotiny. Ideální je dopravit hrubé složky na místo samostatně a k tomu je úplně nejlepší použít vnadicí raketu. Ta není při závodech povolená, ale při běžném lovu by ve vaší výbavě neměla chybět. Prokáže vám skutečně dobré a neocenitelné služby.





Na trhu najdete poměrně široké spektrum vnadicích raket a dá se říct, že všechny jsou použitelné, pokud použijete dostatečně silný prut a vlasec. Naprostá většina z nich je určená kaprařům a tomu odpovídá i jejich velikost. To znamená, že jsou na házení běžnými feederovými pruty poněkud velké a po naplnění samozřejmě i těžké. Proto je třeba zvolit ty nejmenší velikosti. Pokud vám ale nevadí, že musíte na vnadění používat jiný prut, můžete samozřejmě použít i ty větší. Vybrat si můžete mezi dvěma typy. Existují rakety otevřené a rakety uzavřené se speciálním mechanizmem, který naplněnou raketu otevře při nárazu na hladinu. Osobně raději používám uzavřenou variantu. Během letu se z ní nic netrousí a velmi dobře létá. Aby ani z otevřené rakety nic nevypadávalo, můžete na konci udělat zátku z vnadicí směsi. Ta ale musí být naprosto perfektně připravená, aby udržela obsah krmítka uvnitř, ale přitom se rozpadla během velmi krátké chvilky po kontaktu s vodou.

Uzavřené rakety mají ještě tu výhodu, že se jimi dají dopravovat na loviště i kašovité směsi, které dokážou vytvořit velmi rychle opravdu zajímavý vnadicí mrak, který dokáže na loviště stáhnout ryby neskutečně rychle. Ať už ale použijete jakoukoli raketu, vždycky si můžete být jistí, že svůj partikl dostane tam, kam potřebujete, a může to být i opravdu hodně daleko. Při trošce cviku lze zakládat velmi přesně krmné místo ve vzdálenostech překračující 70 metrů. Když házíte na takové vzdálenosti, je kvůli co největší přesnosti dobré zaklipovat vlasec, nebo si na něm udělat alespoň značku.

Pokud při házení s raketou zaklipujete vlasce, počítejte s tím, že až budete odhazovat koncovou sestavu na prokrmené místo, musíte zaklipované místo o něco prodloužit v závislosti na hloubce vody na zakrmeném místě. Pokud necháte délku stejnou a sestava bude klesat ke dnu na napnutém vlasci, nedopadne přesně na vnaděné místo, ale před něj. Počítejte vždy asi s třiceti centimetry na jeden metr hloubky, o které musíte vzdálenost prodloužit. V praxi to znamená, že při dopadu rakety ve vzdálenosti 30 metrů a hloubce 4 metrů musíte vnaděné místo přehazovat asi o 120 cm, aby vaše koncová sestava dopadala při napnutém vlasci do středu vnadícího místa. Vzdálenost na vlasci se tak prodlouží ze třiceti metrů na 31,2 metru. Po správném zakrmení už vám nebude nic bránit v tom, abyste i na feeder ulovili opravdu trofejní kapry.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 11 365x
Průměrná známka: 1.19

NFeeder v detailu 26 - Nádoby na nástrahy

Jdete-li na ryby, jen těžko se obejdete bez nástrah a ty musíte samozřejmě někam uložit.