Feeder v detailu 26 - Nádoby na nástrahy

- Redakce

Jdete-li na ryby, jen těžko se obejdete bez nástrah a ty musíte samozřejmě někam uložit. Když máte jen pár masných červů, postačí malá krabička, ale čím větší množství nástrah, tím větší starost.


Mělká miska na masné červy

K přechovávání živých nástrah jsou ideální prostornější nádoby, které nejsou křehké a mají uzávěry, které dobře drží, dají se snadno sejmout a zabezpečují živým nástrahám dostatečný přísun vzduchu, aby se neudusily. Tuto podmínku nejlépe splňují nejrůznější nádoby z plastů. V rybářských prodejnách jich najdete nepřeberné množství v různých velikostech od nejmenších o obsahu o něco větším než 1 dcl až po více než litrové. Nejčastěji potřebujeme uložit a dobře ošetřit masné červy a hnojáčky. O těchto nástrahách se dá říct, že jim vyhovují nádoby stejného charakteru.

Na závody se k vodě převáží ve větším množství, ideálně mírně podchlazené, nejlépe v plátěných sáčcích. Teprve tam se vysypou do větších nádob, kde se aktivují, popřípadě vyčistí od nežádoucích příměsí. Pak se červi a hnojáčci, popřípadě patentky, přesypávají v povoleném množství do cejchovaných nádob, kde jsou nástrahy připravené ke kontrole.


Cejchované krabičky na nástrahy


Z této krabičky červi neutečou

Závodníci používají na živé nástrahy nejčastěji sadu cejchovaných nádob. Díky nim mají dokonalý přehled o celkovém množství svých živých nástrah a návnad. Tyto nádoby jsou kulaté a dají se vkládat do sebe, takže nezaberou mnoho místa. Někdo nechává návnady v těchto nádobách, ale většina závodníků je po kontrole přesype do mělčích a prostornějších hranatých misek, ze kterých se lépe vyjímají. Masní červi i hnojáčci se musí držet v suchu. Jsou-li stěny nádob vlhké, dokážou z nádob docela rychle prchat. Jediné, co jim v tom může zabránit, jsou nádoby se speciálním víčkem. Tuhle překážku nedokážou překonat.


Vakuový systém na úpravu pelet a přechovávání rostlinných nástrah

Převážet větší množství živých nástrah k vodě při vysokých teplotách přináší riziko jejich udušení, nebo přímo uvaření. Jedinou možností, jak tomu zabránit, je nástrahy co nejúčinněji chladit. To uděláte nejlépe tak, že až do transportu držíte nástrahy v chladu a pak je uložíte do termoboxu a přidáte buď zchlazené speciální vložky, nebo zmrzlou vodu v plastových lahvích. Nemáte-li termobox, můžete použít polystyrenovou krabici nebo jakoukoli krabici vyloženou polystyrenem.


Termotaška na nástrahy


Krabičky na rousnice

Na menší množství se používají přiměřeně velké termotašky. Ideální je, když se do termotašky vejde přesně nádoba s nástrahami a s ní chladicí vložka nebo láhev. Čím více prázdného místa okolo, tím horší bude účinek chlazení. Pokud nemáte jinou možnost, vyplňte prázdná místa starými novinami.

Na některé nástrahy, například na rousnice, se vyrábí přímo speciální termokbelíky.


Termokbelík na rousnice

Jestliže nezávodíte, budete mít s nástrahami menší starosti, nicméně i tak se o ně musíte starat. V čím lepší kondici nástrahu máte, tím větší je naděje, že se o ni budou ryby skutečně zajímat a budou ochotny ji pozřít. S napůl mrtvým červem a nebo skoro rozteklým hnojáčkem skutečně mnoho zázraků nečekejte. Čiperně se mrskající čerstvá nástraha dokáže probudit zájem i u ryb, kterým právě do braní moc není.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 11 431x
Průměrná známka: 1.43

NFeeder v detailu 27 - Vnadicí rakety

Při lovu feederovým prutem se nemusíte vždycky věnovat jen malým a středně velkým rybám.

NFeeder v detailu 25 - Síta a sítka

I ta nejkvalitnější a nejdražší vnadicí směs, jakou seženete, je v podstatě jen jakýsi polotovar, se kterým musíte dál pracovat.